• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
11°Bratislava

Nemci v testovacom hlasovaní nepodporili pomoc Grécku

  • 11:35 19.08.2015
  • ATÉNY
Nemci v testovacom hlasovaní nepodporili pomoc Grécku

Medzinárodná agentúra Fitch zvýšila v utorok večer rating Grécka o jeden stupeň z doterajšieho CC na CCC, pričom ako dôvod uviedla dohodu medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi o tretej záchrannej pôžičke. Grécko však stále zostáva v spodnej časti ratingovej škály a jeho hodnotenie je hlboko v špekulatívnom pásme, informovala v stredu tlačová agentúra AP.

VŠETKO O SITUÁCII V GRÉCKU

Riziko, že záchranný program nebude úspešný, je stále vysoké

Ratingová agentúra Fitch dodala, že dohoda o treťom záchrannom programe znížila riziko, že Grécko nebude splácať dlhy svojim veriteľom zo súkromného sektora. Agentúra Fitch však zároveň varovala, že riziko, že záchranný program nebude úspešný, je stále vysoké. "Bude trvať určitý čas, kým sa obnoví dôvera medzi Gréckom a jeho veriteľmi... A politická situácia v Grécku je stále nepredvídateľná," uviedol Fitch.

Záchrannú pôžičku pre Grécko v celkovej hodnote 86 miliárd eur odsúhlasili ministri financií eurozóny v piatok 14. augusta, keď predtým grécki zákonodarcovia prijali tvrdé podmienky.

Súvisiace:

Gréci dostanú miliardy eur, Eurogroup schválila ďalšiu pomoc

Nemecké hlasovanie môže otriasť ďalšou pomocou pre Grécko

ECB znížila limit núdzovej likvidity pre grécke banky

Európska centrálna banka (ECB) v utorok znížila objem prostriedkov, ktoré majú k dispozícii grécke banky v rámci núdzových úverových liniek (ELA). Tento krok je v súlade s požiadavkami Atén. ECB znížila ELA z hodnoty 91 milárd eur na 89,7 miliardy eur. Informovali o tom viaceré zdroje. Je to signál, že sa situácia v gréckych bankách stabilizuje.

"Strop pre ELA sa znížil v súlade s požiadavkou gréckej centrálnej banky. Dôvodom je zlepšenie podmienok v oblasti likvidity," povedal jeden zo zdrojov. Grécky bankový systém sa na ELA spolieha už mesiace. V krajine taktiež platia kapitálové kontroly a obmedzenia výberu hotovosti. Banky však už informovali, že si vytvorili kapitálovú rezervu vo výške približne päť milárd eur. Prispeli k tomu predchádzajúce zvyšovania ELA, prílev daňových príjmov, turizmus, ale aj platby do penzijného systému a efekt stabilizácie, ktorý vniesli do systému kapitálové kontroly.

Medzinárodní veritelia vyčlenili v rámci programu pomoci pre Grécko 25 miliárd eur pre bankový systém. Banky však pomoc získajú až na základe októbrových výsledkov záťažových testov a po predložení svojich podnikateľských plánov. Kapitálová injekcia pre banky by mala prísť ešte v tomto roku.

Tri krajiny dali tretej záchrane zelenú

Dohodu musia ešte schváliť parlamenty niekoľkých krajín eurozóny: zákonodarcovia v Španielsku, Rakúsku a Estónsku ju schválili v utorok, pričom o nej budú ešte hlasovať parlamenty v Nemecku a Holandsku. Informácie priniesla webová stránka nemeckej televíznej stanice Deutsche Welle.

Ak dohodu o treťom záchrannom programe pre Grécko tieto európske krajiny odsúhlasia, Atény by mali dostať prvých 13 miliárd eur z balíka pomoci už vo štvrtok 20. augusta, aby vyrovnali naliehavé splátky a účty, a ďalších 10 miliárd eur sa odloží na podporu gréckych bánk.

Nemci v testovacom hlasovaní nepodporili pomoc Grékom

Celkovo 60 zo 311 poslancov patriacich do konzervatívneho bloku kancelárky Angely Merkelovej v utorok v testovacom hlasovaní nepodporilo dohodu Grécka s veriteľmi, keďže hlasovali proti, prípadne sa zdržali. Proti dohode sa vyslovilo 56 poslancov, zdržali sa štyria. Tento výsledok naznačuje, že dohodu nepodporuje menej konzervatívnych poslancov, ako sa predpokladalo. Noviny Bild informovali, že až 120 poslancov konzervatívneho bloku by mohlo hlasovať proti dohode, prípadne sa zdržať. O pomoci pre Grécko sa v nemeckom parlamente bude hlasovať v stredu.

Súhlas nemeckého parlamentu s programom pomoci je kľúčový. Nemecko je najväčším samostatným veriteľom v rámci eurozóny. V krajine je navyše veľa skeptických poslancov. Ich postoj odráža pochybnosti nemeckej verejnosti týkajúce sa tretieho programu pomoci pre Grécko.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble však vyzval poslancov Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a Kresťansko-sociálnej únie (CSU) na schválenie programu pomoci pre Grécko. Záchranný program podporuje aj koaličná Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a program podporujú aj opoziční Zelení. Neobjavujú sa tak pochybnosti o tom, či parlament dohodu schváli. Rebélia vo vlastných radoch by však mohla znamenať pre Angelu Merkelovú problém.

Grécko by podľa Schäuble malo dostať šancu na štart

Neexistujú žiadne garancie, že tretí balík pomoci pre Grécko bude fungovať, nebolo by však zodpovedné nedať Grécku príležitosť na nový štart. V stredu to v nemeckom parlamente uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

"Samozrejme, po skúsenostiach z uplynulých rokov a mesiacov nie sú garancie, že všetko bude fungovať, pochybnosti sú prípustné," povedal Schäuble nemeckým poslancom, ktorí budú v stredu hlasovať o treťom programe pomoci pre Grécko.

"Vo svetle toho, že grécky parlament už prijal veľkú časť opatrení, bolo by nezodpovedné nevyužiť príležitosť na nový štart pre Grécko," dodal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

VČERA - 14:45Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

VČERA - 11:31Ekonomické

Lykožrútová kalamita je dlhodobo neriešená situácia, tvrdia minister a poslanec.

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

17:36 13.05.2024Ekonomické

Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

15:34 13.05.2024Ekonomické

Na základe skúseností z iných krajín komora nepredpokladá pozitívny vplyv na zníženie obezity a zlepšenie životného štýlu obyvateľstva.

Mercedes upustil od plánu úplného prechodu k elektromobilite

Mercedes upustil od plánu úplného prechodu k elektromobilite

14:34 13.05.2024Ekonomické

Výroba vozidiel so spaľovacím motorom bude pokračovať, oznámila spoločnosť v pondelok.