• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Aké účinky majú kovy na naše zdravie?

  • 20:20 19.08.2015
  • BRATISLAVA
Aké účinky majú kovy na naše zdravie?

O účinkoch jednotlivých kovov na ľudské zdravie sa debatuje úž od starovekého Egypta a Grécka. Zatiaľčo sa o medi hovorí, že potlačuje bolesti spojené s artritídou, magnet údajne napomáha prúdeniu energie v tele a rovnako zmierňuje fyzickú bolesť. Pre zlato a striebro je vraj typické, že stimulujú samouzdravovacie procesy v tele a titán stabilizuje energetické toky v tele. Preto si basketbaloví hráči údajne v minulosti tak obľúbili titánové retiazky vo farbách svojho tímu, čo je v tomto športe dodnes charakteristickým znakom.

Na druhej strane nikto dostatočne vedecky nepreskúmal, či majú strieborné šperky skutočne také uzdravovacie účinky na ľudské telo, alebo skôr ide o marketingový ťah jednotlivých šperkárskych spoločností. Existujú však vedecké štúdie, ktoré dokazujú minimálne pozitívny placebo efekt vo vzťahu kovov a ľudského zdravia, čo môže byť v niektorých prípadoch dostačujúce. Práve pre športovcov je totiž veľakrát dôležitejší dostatok sebadôvery a psychická odolnosť ako fyzická zdatnosť. Nanajvýš pri striebornom náramku, alebo zlatom prsteni sa športovci nemusíte obávať problémov s dopingom ako je to v prípade podporných drinkov, alebo vitamínov.

Lenže prečo vlastne tak veľa ľudí utráca nemalé peniaze do rôznych kovových ozdôb, platinových obrúčok a iných šperkov ? Pretože sa jedná v podstate len o talizmany ?

Ako ukázali prieskumy psychológov ide práve o ten pocit, že človek má pri sebe talizman, v ktorý verí, že mu prináša šťastie.

Taký pocit dokáže v tele spustiť mechanizmy, ktoré môžu skutočne do určitej miery potlačiť bolesť, zlepšiť stav chorého, alebo dokonca podporiť výkony jedinca. V konečnom dôsledku nezabudnime na módne trendy, ktoré u šperkoch stoja dnes jednoznačne v popredí.

Vráťme sa však ešte k niektoým typom kovov, u ktorých boli účinky na ľudské telo skutočne pozorované, či už sa jednalo o efekty pozitívne, alebo negatívne. Jedným z nich je meď, ktorá sa v stopovom množstve prirodzene vyskytuje v našom tele a je dôležitá nielen pre nervový a kardiovaskulárny systém, ale taktiež pre celú kostrovú sústavu tela. Na druhej strane podľa niektorých vedcov môže práve nadbytok medi, ktorá môže vzniknúť aj kontaktom medi s pokožkou tela, spôsobovať artritické problémy. Výskum tohto zistenia je však na poli vedy zatiaľ v plienkách a na skutočné závery si však musíme počkať.

Titan je naopak pre svoje skvelé vlastnosti k telu a tiež fyzikálne klady v podobe ľahkej váhy a stálosti použivaný aj v lekárstve. Jeho účinky boli objavené v 80.rokoch a svoje miesto si našiel nielen v lekárstve a šperkárstve, ale pridáva sa aj do niektorých typov tkanín určených na šport, pretože pomáha regulovať toky energie v tele.

V lekárstve bolo ešte pred objavom antibiotík používané striebro, ktoré pre svoje antibakteriálne účinky malo pozitívne výsledky pri liečbe črevných chorôb a tropických horúčok. Ďalej nachádza striebro uplatnenie napríklad pri liečbe popálenín. Na druhej strane častice koloidného striebra, ktoré sa pridávajú napríklad do potravinových doplnkov na chudnutie, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy a viditeľne zafarbiť celú pokožku tela do šedastého odtieňa. Mimo inej aféry spojenej s týmito výživovými doplnkami v minulých rokoch vzbudili tiež väčší záujem verejnosti o otázku zloženia týchto veľakrát až zázračných výživových doplnkov.

A vynechať nemožme ani zlato, ktoré si nesmierne vážili napríklad starovekí Egypťania, pretože verili, že im zaručí nesmrteľnosť. Je pravda, že zlato síce bolo od 18.storočia používané lekármi na liečbu autoimunitných ochorení, akým je napríklad lupienka. Na druhej strane injekcie s obsahom častíc zlata priniesli pacientom nielen zlepšenie príznakov ochorenia, ale tiež spôsobovali iné zdravotné komplikácie, preto sa od nich postupne upustilo.

Je preto zrejmé, že oblasť účinku kovov na naše telá je tak trochu zahalená tajomstvom a skúsenosti z minulosti postupne viedli človeka k tomu, až upustil od užívania týchto praktík a radšej sa sústredíme na kovy ako zdroj krásy a elegancie. Preto ich hlavný význam je dnes v šperkárstve. Vašej milovanej osobe urobí určite väčšiu radosť zásnubný prsteň z bieleho zlata, alebo krásne strieborné náušnice, než pochybný doplnok stravy.

Zdroj: Info.sk/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.