• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Gréci mali plán B, ak by ich vyhodili z eurozóny

  • 9:43 27.07.2015
  • ATÉNY
Gréci mali plán B, ak by ich vyhodili z eurozóny

Niektorí členovia gréckej strany Syriza chceli použiť rezervy centrálnej banky a kopírovať údaje daňových poplatníkov v rámci príprav na návrat k drachme. Vyplýva to zo správ zverejnených v nedeľu.

VŠETKO O SITUÁCII V GRÉCKU

Nie je jasné, aká bola vážnosť týchto plánov. Prisudzujú sa totiž bývalým ministrom Panagiotisovi Lafazanisovi, ktorý mal na starosti rezort energetiky, a Janisovi Varoufakisovi, bývalému šéfovi ministerstva financií. Na správy však reagovali grécke opozičné strany a žiadajú vysvetlenie.


Chceli zabezpečiť prežitie ekonomiky


Približne štvrtina zo 149 poslancov strany Syriza rebelovala pri hlasovaní o reformách potrebných na zabezpečenie programu pomoci vo výške 86 miliárd eur. Premiér Alexis Tsipras bojuje s udržaním rozdelenej strany pokope. Lafazanis pre nedeľné vydanie denníka RealNews uviedol, že vyzýval na zásah do rezerv gréckej centrálnej banky.

Zároveň bol za návrat k drachme s tým, že by to umožnilo naďalej vyplácať dôchodky a mzdy vo verejnom sektore, ak by krajina musela opustiť eurozónu. "Hlavným dôvodom bolo prežitie gréckej ekonomiky a ľudí, teda najvýznamnejšia povinnosť, ktorú z ústavy má každá vláda," povedal Lafazanis.

Denník Kathimerini zase priniesol správy, podľa ktorých malý tím v rámci strany Syriza pripravoval plány na tajné kopírovanie daňových údajov. Denník sa odvolal na Varoufakisa. Podľa správ denníka bolo "plánom B" vytvorenie paralelného platobného systému zo strany vlády, ak by zlyhal bankový systém v krajine.

Odporúčame:

Grécko pozvalo MMF na rokovania, žiada ďalšiu pôžičku

Grécko v tomto roku pravdepodobne opäť upadne do recesie

SaS vyzýva Fica, aby vysvetlil, prečo Grékom nútime miliardy

Burza ostáva zatvorená

Grécka burza zostáva v pondelok zatvorená, mohla by sa však znovu otvoriť v utorok. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na oficiálne zdroje. "Je jasné, že burza v pondelok neotvorí, možno v utorok," uviedol zdroj. Ďalšia osoba s priamymi informáciami potvrdila, že grécki predstavitelia majú cieľ, ktorým je otvorenie burzy v utorok.

Grécka burza sa zatvorila 29. júna spoločne s bankami. Krajina v tento deň zároveň zaviedla kapitálové kontroly. Banky pritom už minulý pondelok otvorili svoje pobočky. Grécko zároveň predložilo svoje plány na posúdenie Európskej centrálnej banke (ECB) so žiadosťou o názor.

Grécke ministerstvo financií by už povolilo otvorenie burzy aj v pondelok. Predstavitelia aténskej burzy však podľa zdrojov agentúry Reuters potrebujú viac času na technické detaily znovuotvorenia, ktoré zohľadní názor ECB.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.