• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Francúzsky jazdec F1 Jules Bianchi prehral svoj boj o život

  • 19:51 19.07.2015
  • PARÍŽ
Francúzsky jazdec F1 Jules Bianchi prehral svoj boj o život

Francúzsky jazdec F1 Jules Bianchi v sobotu nadránom prehral svoj boj o život a v nemocnici v Nice podľahol zraneniam, ktoré utrpel na minuloročnej Veľkej cene Japonska. Bolo privilégiom mať ho v tíme, napísali zástupcovia Manoru O Bianchiho smrti informovala jeho rodina na sociálnej sieti Twitter a neskôr smutnú správu potvrdil aj tím Manor. "Jules tak ako vždy bojoval do úplného konca, dnes sa však jeho boj skončil. Bolesť, ktorú cítime, je obrovská a neopísateľná," píše sa vo vyhlásení Bianchiho príbuzných. "Sme zničení stratou Julesa po takom ťažkom boji. Bolo privilégiom mať ho v tíme," dodali zástupcovia Manoru.

Bianchiho rodina poďakovala lekárskemu personálu v nemocnici v Nice za jeho opateru poskytnutú s láskou a odhodlaním. Taktiež poďakovala nemocnici v Japonsku, ktorá prijala Julesa krátko po nehode a rovnako aj iným lekárom zahrnutým do jeho liečby v ostatných mesiacoch. Ich ďalšie poďakovanie smerovalo k Julesovým kolegom, priateľom, fanúšikom a každému, kto mu preukázal podporu, čo im dodávalo obrovskú silu a pomohlo im vyrovnať sa s týmito ťažkými časmi.

Pohreb francúzskeho bývalého pilota formuly 1 Julesa Bianchiho sa uskutoční v utorok 21. júla o 10.00 h miestneho času v Katedrále Sainte-Réparate v jeho rodnom meste Nice. Informácia sa objavila na oficiálnom twitterovom konte 25-ročného niekdajšieho jazdca Manoru.

Bianchi havaroval na okruhu v Suzuke

Jules Bianchi 5. októbra 2014 na VC Japonska na okruhu v Suzuke kolidoval vo vysokej rýchlosti na klzkej vozovke a za zníženej viditeľnosti v zákrute číslo sedem do žeriavu, ktorý v danej chvíli odpratával monopost iného jazdca Adriana Sutila. Bianchi narazil hlavou do kovovej zadnej časti mechanizmu a privodil si ťažké poranenia hlavy. Podľa analýzy dát z monopostu 25-ročný Francúz dve sekundy pred nárazom začal brzdiť a aktivoval ventil, ktorý mal vypnúť motor a zastaviť prívod paliva. Systémy spoločne nefungovali a monopost nedokázal spomaliť, ako by mohol. Bianchi pravdepodobne začal venovať pozornosť tejto poruche a už nedokázal vozidlo nasmerovať tak, aby sa vyhol zrážke. Po nehode Bianchiho hospitalizovali v nemocnici v Jokkaiči, ktorá je vzdialená 10 km od Suzuky, neskôr v novembri ho previezli do rodného Nice.

Video: Hrôzostrašná nehoda Julesa Bianchiho na okruhu v Suzuke

Bianchi absolvoval 34 pretekov F1 v rokoch 2013 a 2014 a pre Manor (vtedajšiu Marussiu) vybojoval 9. miestom na VC Monaka vôbec prvé body v kráľovskej motoristickej triede. Francúz je prvým jazdcom efjednotky, ktorý podľahol následkom havárie od 1. mája 1994, keď sa na VC San Marína pri náraze do múru fatálne zranil trojnásobný brazílsky majster sveta Ayrton Senna. Bianchiho nehoda mala vplyv na zmenu bezpečnostných pravidiel, do obehu sa dostal tzv. virtuálny safety car a posunuli sa štarty piatich veľkých cien tohto ročníka o hodinu skôr. Rodina Bianchiovcov okrem Julesa už prišla o člena pri automobilovej nehode. V roku 1969 Julesov prastrýko Lucien zomrel pri nehode počas testovania na okruhu v Le Mans, keď so svojím vozidlom Alfa Romeo narazil do stĺpu. Bolo to rok po tom, ako vyhral prestížne 24-hodinové preteky na tejto trati.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.