• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
24°Bratislava

Stačí vám na dovolenke európsky preukaz?

  • 11:10 19.06.2015
  • BRATISLAVA
Stačí vám na dovolenke európsky preukaz?

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Vyberáme si vhodnú destináciu, najlepší hotel, kupujeme nové plávky či šnorchle, avšak často zabúdame na jednu z najdôležitejších vecí – na cestovné poistenie. Zabudnúť naň je veľmi jednoduché – všetci máme predsa Európsky preukaz a ten platí v mnohých destináciách!

Bohužiaľ, je to veľmi drahý omyl, ktorý v prípade zdravotných problémov a nehôd, stojí nemalé peniaze. Na otázku, či stačí na dovolenku Európsky preukaz poistenca odpovedá garant pre poistné udalosti z Universal maklérsky dom, Ivan Gálik takto: "S Európskym preukazom máte nárok na zdravotnú starostlivosť v systéme verejného zdravotného poistenia. Nie v súkromných zdravotných zariadeniach. Takže nestačí. Odporúčame aj komerčné poistenie." Pritom komerčné poistenie nie je nijaká veda! Cestovné kancelárie ponúkajú cestovné poistenie automaticky. Cena sa pohybuje približne od 1,50 eura do 2,50 eur za osobu na jeden deň. Ak cestujete sólo, informujte sa o dobrom cestovnom poistení u poradcu, ktorý má prehľad o službách všetkých poisťovní.

Komerčne nepoistený človek môže doplatiť hlavne na to, že v každom štáte je iná výška spoluúčasti. Ako pokračuje Ivan Gálik: "V porovnaní so Slovenskom je obvykle podstatne vyššia. Preto je dobré uzavrieť aj Cestovné poistenie s poistením liečebných nákladov. Z neho sa potom uhradia náklady, ktoré sa museli v zahraničí za ošetrenie platiť. Po telefonickej dohode s asistenčnou službou poisťovne je však možné niekedy dohodnúť, že spoluúčasť nemusí uhradiť klient na mieste, ale ju zaňho uhradí jeho komerčná poisťovňa."

Aké sú výhody cestovného poistenia?
Komerčné poistenie kryje aj iné náklady, medzi ktoré patrí napríklad prevoz chorého späť do vlasti. Európsky preukaz nepokryje náklady na cestu a pobyt rodinného príslušníka pri chorom v prípade dlhšie trvajúceho pobytu v zahraničnej nemocnici – komerčné poistenie áno. "Cestovné poistenie hradí aj prevoz neplnoletých detí v sprievode zodpovednej osoby, pokiaľ rodičia musia zostať v nemocnici. Môžu byť hradené aj náklady na dopravu osôb blízkych poistenému, ak pôvodne predpokladaný spôsob dopravy pre návrat už nemôže byť použitý, napríklad po ťažkej havárii," dopĺňa Gálik, jeden z garantov spoločnosti Universal maklérsky dom.

Čo všetko by mala zahŕňať dobrá poistka?
• liečebné náklady v zahraničí
• poistenie batožiny
• poistenie zodpovednosti za škodu
• úrazové poistenie
• poistenie storna zájazdu
• poistenie predčasného návratu a nevydarenej dovolenky
• meškanie dopravného prostriedku

V prípade cestovania do zahraničia sa určite oplatí uzavrieť aj poistenie pátrania a záchrany, poistenie opustenej domácnosti, poistenie asistencie k vozidlu a asistenčné služby. Rozdiel medzi nákladmi na cestovné poistenie a nákladmi, ktoré by na dovolenke vznikli bez poistenia, je naozaj veľký. Výhodou cestovného poistenia je, že v prípade neschopnosti nástupu na dovolenku pre chorobu či pre iné zdravotné komplikácie poisťovňa vráti 80 %, niekedy až celú sumu dovolenky. Závisí od druhu cestovného poistenia.

Zdroj článku: Ivan Gálik, garant pre poistné udalosti, Universal maklérsky dom
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.