• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

SNM otvára nové Múzeum starej Devínskej

  • 9:26 19.06.2015
  • Bratislava
SNM otvára nové Múzeum starej Devínskej

Dňa 19. júna 2015 o 16.30 na Istrijskej 68 SNM-Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku otvára budovu múzea v ktorej bude návštevníkom sprístupnená nová stála expozícia Dejiny a kultúra Chorvátov v Devínskej Novej Vsi.

Pre tento účel bola zrekonštruovaná budova bývalej pekárne a hostinca Furmanka a dielo získalo ocenenie odbornej poroty za adaptáciu tradičnej architektúry s cieľom prezentácie miestneho kultúrneho dedičstva pre verejnosť. Múzeum starej Devínskej bude pre verejnosť otvorené od 20. júna 2015.

Rekonštrukciu realizovala Samospráva mestskej časti Devínska Nová Ves v rámci komplexnej revitalizácie historickej časti obce s cieľom vytvoriť tu reprezentatívny priestor pre vlastné múzeum. Vybraný objekt sa nachádza v centre mestskej časti v tesnej blízkosti Slovenského národného múzea–Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku. Obnova začala v lete v roku 2014 so zámerom prispôsobiť budovu potrebám múzea. Múzeum starej Devínskej charakterizuje z diaľky viditeľný biely štít s trojuholníkovým oknom, v ktorom sa vyníma silueta bielej holubice s krížom – erb obce. Pod ním, na južnej fasáde, sa nachádza grafické znázornenie mapy obce z roku 1880. Vnútorný priestor objektu je ozvláštnený až po štít strechy otvoreným krovom, s masívnymi stropnými trámami. Vnútorné priečky boli čiastočne odstránené, čím vznikla výstavná sieň a dva samostatné priestory, ktoré slúžia ako dobová izba s ukážkou pôvodného zariadenia a servisná časť s technickým a hygienickým zázemím.

Stavba zaujala odbornú porotu Academie Istropolitany Nova, ktorá ju v úzkej spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou a Bratislavským samosprávnym krajom navrhla na ocenenie v súťaži o najlepšie obnovené objekty tradičnej architektúry v Bratislavskom kraji. Cieľom súťaže je prispieť k zachovaniu tradičnej architektúry, ktorá vytvára jedinečný obraz regiónu. Obnovou chátrajúcej budovy a jej okolia sa samospráva zaslúžila o zatraktívnenie hlavnej ulice starej mestskej časti a vytvorila dôstojný priestor na prezentáciu histórie obce pre miestnych občanov aj návštevníkov tejto lokality. Devínska Nová Ves je dnes jednou z predmestských častí Bratislavy. Vidiecky ráz stratila v 80. rokoch, keď sa tu začali stavať sídliská a počet obyvateľov sa strojnásobil. Pôvodne rázovitú dedinu obývali od 16. storočia Chorváti. Aj dnes tu počuť chorvátsky dialekt a potomkovia Chorvátov si svoj pôvod každoročne pripomenú folklórnymi slávnosťami a kultúrno-spoločenskými podujatiami.

SNM-Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi bolo otvorené v roku 2006. Múzeum je zamerané na prezentáciu hmotného a duchovného dedičstva chorvátskej menšiny na Slovensku, ktorá sa zachovala už len v 4 lokalitách v Devínskej Novej Vsi, Jarovciach, Čunove a Chorvátskom Grobe. Slovenské národné múzeum bude prevádzkovať aj novú stálu expozíciu Múzea starej Devínskej: Dejiny a kultúra Chorvátov v Devínskej Novej Vsi, ktorá odráža niekdajší život v tejto obci, s dôrazom na 19. a 20. storočie. Je rozdelená do tematických blokov: história, odievanie, duchovný život a cirkev, regrúti, práca a remeslá. Väčšiu časť expozície tvoria zbierkové predmety SNM-MKCHS, pochádzajúce z Devínskej Novej Vsi. Iné sú zapožičané od miestnych obyvateľov, mestskej časti a farnosti v Devínskej Novej Vsi.

Múzeum starej Devínskej bude pre verejnosť otvorené od 20. júna 2015 v otváracích hodinách SNM-MKCHS: denne okrem pondelka (utorok – piatok: 11.00 – 17.00 a sobota – nedeľa: 12.00 – 17.00).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.