• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Taiwan vyzýva na mierové riešenie v Juhočínskom mori

  • 10:00 19.06.2015
  • Bratislava
Taiwan vyzýva na mierové riešenie v Juhočínskom mori

V záujme vyhnutia sa konfliktom a nájdenia riešenia sporu vyhlásil taiwanský prezident Ma Ying-jeou 26. mája Mierovú iniciatívu v Juhočínskom mori. Ide o taiwanský návrh na zníženie napätia tým, že vyzýva nárokujúce strany, aby vyriešili svoje spory mierovou cestou a umožnili tak rokovania o zdieľaní zdrojov. Apeluje na všetky dotknuté strany v Juhočínskom mori, aby:

1. zachovali zdržanlivosť, chránili mier a stabilitu a zdržali sa akéhokoľvek jednostranného kroku, ktorý by mohol stupňovať napätie,
2. rešpektovali princípy a ducha medzinárodného práva, vrátane Charty Organizácie spojených národov a Dohovoru Organizácie spojených národov o morskom práve, pomocou dialógu pokojne urovnali spory a spoločne presadili slobodu a bezpečnosť plavieb a preletov,
3. zaistili, aby sa všetky zainteresované strany podieľali na námornej spolupráci a zdieľali kódexy správania v záujme posilnenia mieru a prosperity,
4. odložili územné spory a vytvorili mechanizmus regionálnej spolupráce pre rozvoj zdrojov v rámci integrovaného plánovania,
5. koordinovali a spolupracovali na netradičných bezpečnostných otázkach ako ochrana životného prostredia, vedecký výskum, boj proti námornému zločinu, humanitárna pomoc a pomoc pri katastrofách.

Z historického, geografického hľadiska a z perspektívy medzinárodného práva Taiwan nepochybne zdedil všetky územné nároky Čínskej republiky vrátane územia „9-prerušovanej čiary“ v Juhočínskom mori. Ostrov Taiping, najväčší zo Spratlyových ostrovov a jediný s pitnou vodou, bol po dlhé obdobie nesporne pod aktívnou kontrolou Taiwanu, čo z Taiwanu robí jednu z nepostrádateľných strán v regióne.

V auguste 2012 prezident Ma taktiež navrhol podobnú Mierovú iniciatívu vo Východočínskom mori na riešenie sporov v tejto oblasti ako aj územného sporu o súostrovie Diaoyutai. Iniciatíva nielenže pomohla znížiť napätie v regióne, ale taktiež uľahčila dohodu o rybolove podpísanú medzi Taiwanom a Japonskom v apríli 2013.

Mierová iniciatíva prezidenta Ma bola okamžite 26. mája uvítaná zástupcom hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Jeffom Rathke.

Taiwan je pripravený zapojiť sa do mierového dialógu a spolupracovať s ostatnými nárokujúcimi stranami v Juhočínskom mori.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.