• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Grécky premiér vylúčil škrty dôchodkov

  • 10:59 18.06.2015
  • BERLÍN
Grécky premiér vylúčil škrty dôchodkov

Grécky premiér Alexis Tsipras v komentári pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Der Tagesspiegel opäť dôrazne odmietol požiadavku veriteľov na znižovanie dôchodkov. Tvrdenia, že nemeckí daňoví poplatníci platia Grékom mzdy a dôchodky, označil za "mýtus" a dodal, že Gréci, napriek všeobecne rozšírenému názoru, pracujú dlhšie ako Nemci.

"Nekompromisná požiadavka na škrty (v dôchodkoch) v krajine s 25-percentnou mierou nezamestnanosti, kde je polovica mladých ľudí nezamestnaná, povedie iba k ďalšiemu zhoršeniu už beztak dramatickej sociálnej situácie," napísal Tsipras. Ako ďalej uviedol, dôchodky sú jediným zdrojom príjmov pre nespočetné grécke domácnosti.

Grécko medzi rokmi 2010 a 2014 znížilo sociálne výdavky vrátane dôchodkov o 50 %, čo znamená, že ďalšie škrty v tejto citlivej oblasti sú nemožné, zdôraznil grécky premiér.

ECB neposkytne pomoc, ak rozhovory zlyhajú

Európska centrálna banka (ECB) nebude môcť Grécku poskytovať finančnú pomoc, ak rozhovory Atén s veriteľmi definitívne zlyhajú. V stredu to vyhlásil šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Grécku dochádzajú peniaze a ECB umožňuje financovanie krajiny prostredníctvom programu núdzových úverových liniek (ELA). V rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka La Stampa Weidmann povedal, že ak rokovania zlyhajú, nie je úlohou ECB držať Grécko nad vodou.

"Úlohou ECB nie je financovať štáty, v skutočnosti je to zakázané," povedal Weidmann. "Ak rokovania zlyhajú na politickej úrovni, ECB bude musieť vyvodiť nevyhnutné závery. Je na politikoch, vládach a parlamentoch, aby rozhodli o tom, či financovať Grécko," dodal.

Súvisiace:

Grécko dlhuje veriteľom stovky miliárd, najviac Nemecku

Junckerovi došla trpezlivosť, Tsipras svojim ľuďom klame

Grécky minister financií nechce odhaliť nové návrhy reforiem

Ak Grécko nezíska ďalšiu pomoc, hrozí mu bankrot

Weidmann špeciálne o ELA nehovoril. ECB v stredu zvýšila pomoc pre Grécko prostredníctvom ELA o 1,1 miliardy eur. Strop sa tak dostal na 84,1 miliardy eur. Grécko musí 30. júna splatiť 1,6 miliardy. eur Medzinárodnému menovému fondu. Krajina však čelí možnosti bankrotu v prípade, že nezíska ďalšiu pomoc.

"Zodpovednosť v súvislosti so zotrvaním v eurozóne je úplne na strane gréckej vlády," povedal Weidmann s tým, že ak krajina nesplní svoje záväzky, dôsledky budú ťažko kontrolovateľné. Zároveň poznamenal, že prežitie eurozóny nezávisí od vývoja v Grécku. Weidmann však pripustil, že odchod Grécka by znamenal určitú nákazu a "modifikoval by charakter menovej únie".

O dlhovej kríze Grécka rokujú vo štvrtok ministri financií eurozóny

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc. Od EÚ a MMF Atény získali dva úverové programy v celkovom objeme zhruba 240 miliárd eur. Poslednú splátku 7,2 miliardy eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť až do zhodnotenia reformných plánov novej vlády.

Rozhovory viaznu na nezhodách medzi Gréckom a veriteľmi týkajúcich sa rozpočtových cieľov, dôchodkov a reforiem na trhu práce. O gréckej dlhovej kríze rokujú vo štvrtok ministri financií členských štátov eurozóny.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.