• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 23.9.2021Meniny má Zdenka
15°Bratislava

Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

  • 19:17 17.06.2015
  • Bratislava
Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

Tak, ako niektoré potraviny dokážu tok krvi v mozgu a celkovú činnosť podporiť, iné ho zase pri dlhodobej konzumácii môžu poškodiť. Pozrite si zoznam potravín, ktoré škodia nášmu mozgu.

Fastfoodové jedlá

Telegraph.com uverejnil štúdiu, podľa ktorej sa pravidelná konzumácia fastfoodových jedál spája so zhoršeným priemerom známok u detí. Pravdepodobne za to môže najmä nedostatok železa kombinovaný s nadbytkom tuku.

Aj pre dospelý mozog je ale fastfoodové jedlo nebezpečné – pri dlhodobej konzumácii nielenže naberiete na váhe, ale spomalí sa aj tvorba dopamínu v mozgu, čo môže viesť k úzkosti a depresiám. Fastfood ale dokáže ovplyvniť aj našu schopnosť sústrediť sa a rýchlo reagovať.

Slané jedlá

Pri nadmernej spotrebe sodíka (hlavnej zložky kuchynskej soli) sa v našom organizme môže vytvoriť závislosť na soli, ktorá je veľmi podobná závislosti na nikotíne. Soľ nielenže nerobí dobre nášmu krvnému tlaku, ale má dopad aj na kognitívne myslenie.

Vyprážané jedlá

U detí aj dospelých dokážu zvýšiť hladiny určitých hormónov a dočasne spôsobiť stav podobný hyperaktivite, ktorý rozhodne sústredeniu a mysleniu neprospeje.

Cukor a umelé sladidlá

Nadmerná spotreba cukru dokáže spôsobiť neurologické problémy a tiež problémy s pamäťou a učením. Na cukor si zvykáme veľmi rýchlo, jeho konzumácia spúšťa v mozgu podobný systém odmeňovania, ako drogy alebo sex.

Umelé sladidlá síce obsahujú menej kalórií, na mozog majú ale rovnaký účinok.

Alkohol

Každý, kto sa poriadne opil, pozná ten pocit, že si nemôže spomenúť ani na vlastné meno. Aj alkohol teda ovplyvňuje naše myslenie, aj keď iba dočasne – teda vtedy, keď sme pod jeho vplyvom.

Spracované mäso

Bielkoviny, ktoré prijímame najmä v mäse, sú pre náš organizmus potrebné a prospešné. Pozor ale na spracované mäso, teda napríklad na párky, klobásy alebo salámy. Tie telu ani mozgu na nutričných hodnotách nepridajú.

Nasýtené tuky

Prinášajú so sebou niekoľko rizík – ovplyvňujú rýchlosť našich reakcií, spomaľujú reflexy a celkovú činnosť mozgu. Ich nadmerná konzumácia môže tiež poškodiť tepny a zvýšiť riziko mŕtvice. Pozor teda hlavne na konzumáciu masla a margarínu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, telegraph.co.uk, healthforself.com, fitnessrepublic.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vecí, ktoré vám hrozia, ak spávate so zasvieteným svetlom

5 vecí, ktoré vám hrozia, ak spávate so zasvieteným svetlom

DNES - 21:40Zdravie

Spánok pri zapnutom televízore alebo rozsvietenej lampe nie je pre zdravie prospešný. Prejaviť sa to môže až piatimi negatívnymi spôsobmi.

Vyzerajte o tri roky mladšie len za 8 týždňov. S týmto jedálničkom to zvládnete!

Vyzerajte o tri roky mladšie len za 8 týždňov. S týmto jedálničkom to zvládnete!

DNES - 20:35Zdravie

Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý dokáže zvrátiť známky starnutia len za dva mesiace.

Pitie alkoholu u mladých dospelých je spojené s predčasným starnutím krvných ciev

Pitie alkoholu u mladých dospelých je spojené s predčasným starnutím krvných ciev

DNES - 20:05Zdravie

Pitie alkoholu v období dospievania až mladej dospelosti je spojené s tuhnutím tepien, čo zvyšuje riziko srdcovocievnych chorôb.

Ako prirodzene zvýšiť tvorbu materského mlieka: 6 potravín, ktoré vám pomôžu

Ako prirodzene zvýšiť tvorbu materského mlieka: 6 potravín, ktoré vám pomôžu

VČERA - 7:17Zdravie

Stravujte sa počas dojčenia tak, aby ste zaistili čo najviac zdravia sebe aj svojmu bábätku. Tieto potraviny vám s tým určite pomôžu.

Polovica dospelých Britov nepozná príznaky rakoviny krvi. Ste na tom lepšie?

Polovica dospelých Britov nepozná príznaky rakoviny krvi. Ste na tom lepšie?

20:05 19.09.2021Zdravie

Príznaky rakoviny krvi je možné si pomýliť s iným menej nebezpečným ochorením. Dokázali by ste vymenovať aspoň tri?