• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 27.9.2022Meniny má Cyprián
11°Bratislava

Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

  • 19:17 17.06.2015
  • Bratislava
Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

Tak, ako niektoré potraviny dokážu tok krvi v mozgu a celkovú činnosť podporiť, iné ho zase pri dlhodobej konzumácii môžu poškodiť. Pozrite si zoznam potravín, ktoré škodia nášmu mozgu.

Fastfoodové jedlá

Telegraph.com uverejnil štúdiu, podľa ktorej sa pravidelná konzumácia fastfoodových jedál spája so zhoršeným priemerom známok u detí. Pravdepodobne za to môže najmä nedostatok železa kombinovaný s nadbytkom tuku.

Aj pre dospelý mozog je ale fastfoodové jedlo nebezpečné – pri dlhodobej konzumácii nielenže naberiete na váhe, ale spomalí sa aj tvorba dopamínu v mozgu, čo môže viesť k úzkosti a depresiám. Fastfood ale dokáže ovplyvniť aj našu schopnosť sústrediť sa a rýchlo reagovať.

Slané jedlá

Pri nadmernej spotrebe sodíka (hlavnej zložky kuchynskej soli) sa v našom organizme môže vytvoriť závislosť na soli, ktorá je veľmi podobná závislosti na nikotíne. Soľ nielenže nerobí dobre nášmu krvnému tlaku, ale má dopad aj na kognitívne myslenie.

Vyprážané jedlá

U detí aj dospelých dokážu zvýšiť hladiny určitých hormónov a dočasne spôsobiť stav podobný hyperaktivite, ktorý rozhodne sústredeniu a mysleniu neprospeje.

Cukor a umelé sladidlá

Nadmerná spotreba cukru dokáže spôsobiť neurologické problémy a tiež problémy s pamäťou a učením. Na cukor si zvykáme veľmi rýchlo, jeho konzumácia spúšťa v mozgu podobný systém odmeňovania, ako drogy alebo sex.

Umelé sladidlá síce obsahujú menej kalórií, na mozog majú ale rovnaký účinok.

Alkohol

Každý, kto sa poriadne opil, pozná ten pocit, že si nemôže spomenúť ani na vlastné meno. Aj alkohol teda ovplyvňuje naše myslenie, aj keď iba dočasne – teda vtedy, keď sme pod jeho vplyvom.

Spracované mäso

Bielkoviny, ktoré prijímame najmä v mäse, sú pre náš organizmus potrebné a prospešné. Pozor ale na spracované mäso, teda napríklad na párky, klobásy alebo salámy. Tie telu ani mozgu na nutričných hodnotách nepridajú.

Nasýtené tuky

Prinášajú so sebou niekoľko rizík – ovplyvňujú rýchlosť našich reakcií, spomaľujú reflexy a celkovú činnosť mozgu. Ich nadmerná konzumácia môže tiež poškodiť tepny a zvýšiť riziko mŕtvice. Pozor teda hlavne na konzumáciu masla a margarínu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, telegraph.co.uk, healthforself.com, fitnessrepublic.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Zložka v týchto nápojoch vyvoláva hustnutie krvi. Môže viesť až k zrazeninám

​Zložka v týchto nápojoch vyvoláva hustnutie krvi. Môže viesť až k zrazeninám

VČERA - 21:45Zdravie

Látka, ktorá sa vyskytuje v niekoľkých obľúbených nápojoch, spôsobuje dehydratáciu, ktorá následne vedie k hustnutiu krvi. Lekári varujú aj pred tvorbou krvných zrazenín.

Tieto lieky proti zápalu spôsobujú zmeny v mozgu

Tieto lieky proti zápalu spôsobujú zmeny v mozgu

18:37 25.09.2022Zdravie

Užívanie tohto bežného lieku má za následok zmenšenie mozgu.

Nečakaný účinok botoxu: Takto dokáže ovplyvniť psychiku

Nečakaný účinok botoxu: Takto dokáže ovplyvniť psychiku

8:58 25.09.2022Zdravie

Botox ovplyvňuje kontrolu emócií v mozgu.

Muži, ktorí užívali anabolické steroidy, majú väčšiu pravdepodobnosť vykazovať psychopatické črty

Muži, ktorí užívali anabolické steroidy, majú väčšiu pravdepodobnosť vykazovať psychopatické črty

21:29 23.09.2022Zdravie

Kulturisti s anamnézou užívania steroidov majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú vykazovať psychopatické črty, rizikové správanie a problémy s hnevom.

​Hlboká žilová trombóza: 5 jedál, ktoré prispievajú k tvorbe krvných zrazenín

​Hlboká žilová trombóza: 5 jedál, ktoré prispievajú k tvorbe krvných zrazenín

19:42 23.09.2022Zdravie

Jedlá, ktoré prispievajú k tvorbe plaku v cievach, vystavujú telo ďalším rizikám, vrátane zápalu. Po čase môžu ohroziť hustotu krvi a prispieť tak k hlbokej žilovej trombóze.