• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
16°Bratislava

Elektrárne Vojany budú prepúšťať, hrozí im odstavenie

  • 13:58 03.06.2015
  • BRATISLAVA
Elektrárne Vojany budú prepúšťať, hrozí im odstavenie

V Elektrárňach Vojany na východnom Slovensku sa bude prepúšťať. "Elektráreň Vojany avizovala postupné prepúšťanie zamestnancov vo viacerých fázach do konca roka 2015," informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Miriam Žiaková po stretnutí ministra financií a dočasne povereného ministra hospodárstva Petra Kažimíra s predstaviteľom odborovej organizácie Elektrárne Vojany Jánom Topoľským.

Odporúčame:

V elektrárňach Vojany sa bude prepúšťať, hlási Most-Híd


Ministerstvo počty prepustených nekonkretizovalo

Koľko zamestnancov by malo prísť o prácu, však ministerstvo hospodárstva, ktoré je 34-percentným akcionárom Slovenských elektrární prevádzkujúcich aj Elektrárne Vojany, nekonkretizovalo.

"Po vzájomnom oboznámení sa so situáciou v elektrárni Vojany sa obe strany dohodli, že téma ďalšieho fungovania elektrárne vo Vojanoch a hľadanie riešenia, aby jej prevádzka nemusela byť postupne odstavená, budú predmetom pripravovaných spoločných rokovaní predstaviteľov akcionárov, ktoré by sa mali uskutočniť v krátkom časovom horizonte," konštatovala

Slovenské elektrárne plánujú aj naďalej prevádzkovať vojanskú elektráreň. Nevylúčili však, že istú optimalizáciu vykonajú. "Prebieha nepretržitá optimalizácia, ktorá zahŕňa outsourcing zamestnancov s cieľom zabezpečiť udržateľnú a ekonomicky perspektívnu prevádzku," reagovala hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Most-Híd hovorí o katastrofe

Slovenské elektrárne investovali do modernizácie a ekologizácie tepelných elektrární Vojany v rámci projektov na zvýšenie efektívnosti a optimalizáciu činností elektrárne milióny eur. "Avšak veľmi nepriaznivý vývoj na trhu, spolu s trvalým poklesom veľkoobchodnej ceny elektriny a ďalšími zaťaženiami prostredníctvom dodatočných regulačných poplatkov za vyrobenú elektrinu vytvára ťažké prostredie na prevádzkovanie elektrárne, ktorá je naplno vystavená riziku bez akejkoľvek externej pomoci," konštatovala Burdová.

Ako prvý zverejnil informácie o prepúšťaní vo Vojanoch poslanec NR SR za Most-Híd Elemér Jakab. Ten v sobotu pre agentúru SITA povedal, že napriek modernizácii a investíciám sa čoraz častejšie hovorí o odstavení elektrární vo Vojanoch. Zároveň zdôraznil, že Elektrárne Vojany sú jedným z najvýznamnejším zamestnávateľov v regióne južného Zemplínu, pričom dávajú prácu vyše štyrom stovkám ľudí. Odstavenie elektrární by preto podľa Jakaba malo pre tento región doslova katastrofálne následky.

Závod Elektrárne Vojany sa nachádza na východnom Slovensku v okrese Michalovce. Pozostáva z dvoch energetických výrobní. Čiernouhoľnej Elektrárne Vojany I (4x110 megawattov) a Elektrárne Vojany II (4 x 110 megawattov) na palivo zemný plyn, ktorá je odstavená mimo prevádzky.

Od roku 2009 na piatom a šiestom bloku Elektrárne Vojany I je do paliva pridávaná drevná štiepka. Elektrárne Vojany zabezpečujú dodávkou bázovej elektrickej energie spoľahlivosť prenosovej sústavy východného Slovenska a taktiež poskytujú pre elektrizačnú sústavu podporné služby, potrebné na udržanie kvalitatívnych ukazovateľov sústavy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.