• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Ukrajina nebude rokovať s povstalcami, najprv chce voľby

  • 15:03 15.04.2015
  • KYJEV
Ukrajina nebude rokovať s povstalcami, najprv chce voľby

Najvyšší veliteľ síl NATO Phillip Breedlove v stredu vyzval Rusko, aby prestalo rozdúchavať konflikt na východe Ukrajiny, kde sa v uplynulých dňoch opätovne zvýšila bojová aktivita oboch strán. Breedlove na svojom konte na sieti Twitter napísal, že obnovenie bojov na Ukrajine vníma so "znepokojením".

Podľa neho je potrebné, aby sa obe strany "overiteľne" stiahli. Americký generál opakovane poukazuje na prítomnosť ruských vojakov v bojoch na Ukrajine, pričom ešte v marci Západ vyzval na využitie všetkých dostupných nástrojov na pomoc Ukrajine vrátane dodávok zbraní.

Ukrajina bude rokovať až po voľbách

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin povedal, že ukrajinská vláda nebude priamo rokovať s terajšími predstaviteľmi samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky, kým sa v týchto oblastiach neuskutočnia miestne voľby v súlade s kritériami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Nemôžme priamo rokovať s osobami, ktoré sa nazývajú predstaviteľmi týchto samozvaných republík," vyhlásil Klimkin.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Na priamych rozhovoroch medzi ukrajinským vedením a zástupcami Donbasu trvá Rusko, hoci Moskva ani Kyjev neuznali komunálne voľby, ktoré v novembri usporiadali separatistické orgány na východe Ukrajiny. Kyjev preto trvá na konaní riadnych miestnych volieb, na ktoré by dohliadali medzinárodní pozorovatelia, čo však proruskí separatisti odmietajú.

Vo voľbách majú mať priestor aj proeurópsky predstavitelia

"Náš postoj je jasný. Do Doneckej a Luhanskej oblasti chceme priniesť mier, právo a poriadok. Obyvatelia žijúci v týchto regiónoch by si mali zvoliť svojich zástupcov," zdôraznil Klimkin, podľa ktorého sa musia voľby konať v súlade s ukrajinskými zákonmi a pravidlami OBSE. Kyjev napríklad trvá na tom, aby vo voľbách v Donbase mohli kandidovať aj predstavitelia proeurópskych ukrajinských strán.

Odporúčame:

Kanadská vláda poskytne Ukrajine pomoc, posiela im vojakov

Boje na Ukrajine neutíchajú, míting strán bol kontroverzný


Vylúčení z volieb by zas mali byť "vojnoví zločinci". "Môžeme udeliť amnestiu tým, ktorí zostrelili malajzijské lietadlo a ktorí organizovali ostreľovanie Mariupoľa?" zakončil Klimkin. Narážal na júnové zostrelenie lietadla na východe Ukrajiny, ktoré si vyžiadalo asi 300 mŕtvych, a na januárové ostreľovanie prístavu Mariupoľ povstalcami, pričom prišlo o život niekoľko desiatok ľudí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

DNES - 6:04Zahraničné

Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.