• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
14°Bratislava

Nútite sa do cvičenia? 6 fungujúcich tipov ako mať z pohybu radosť

  • 18:38 08.04.2015
  • BRATISLAVA
Nútite sa do cvičenia? 6 fungujúcich tipov ako mať z pohybu radosť

Nechápavo krútite hlavou nad ľuďmi, ktorí si ešte pred prácou chodia zašportovať, alebo z nej odchádzajú so športovou taškou v ruke? Sú plní energie, fit a dobre naladení. Ako to robia? Prezradíme vám tajomstvá ich motivácie.

Stále začínate odznova, nebaví vás to, nútite sa...čo s tým? Neustálym premýšľaním, že by ste mali ísť konečne cvičiť, kilá neodplašíte. Potrebujete niečo, čo vás "nakopne". Stačí zmeniť zmýšľanie a v tom je celá veda.

Aby zmeny videli

Zabudnite na neustále sledovanie ručičky na váhe! Oveľa dôležitejšie sú miery. Odfoťte sa na začiatku vášho odhodlania začať cvičiť a robte to každý mesiac. Zmerajte si obvod pásu, bokov a podobne. Budete sa tešiť z pokrokov a badateľných zmien, čo vás bude motivovať k cvičeniu oveľa viac ako číslo hmotnosti.

Tréning, ktorý ich baví

Ak sa budete musieť do cvičenia nútiť, pretože vás konkrétna pohybová aktivita nebaví, s najväčšou pravdepodobnosťou vám nikdy nebude spôsobovať pocity radosti a uvoľnenia. Neznášate beh? Nebehajte! Nájdite si niečo, čo vás bude tešiť.

Skôr sa tak dovediete k pravidelným tréningom. Šport musíte vnímať ako relax, nie ako príťaž či aktivitu, ktorú robiť musíte, napríklad aby ste zhodili.

Trávia čas v prírode

Ak je vonku pekné počasie a vy máte voľno, neseďte doma! Cvičenie v prírode je výborným spôsobom ako si zacvičiť s príjemným pocitom, ktorý si budete chcieť zopakovať aj nabudúce. Ak sa potíte na čerstvom vzduchu, podľa štúdie publikovanej v roku 2011, budete mať nielen viac energie, no prispejete i k väčšej duševnej pohode.

Hudba - základ radosti

To, že hudba môže spôsobiť pocity eufórie nie je žiadnou novinkou. Cvičíte bez nej? Veľká chyba! Dajte si do slúchadiel melódie, ktoré sú plné energie. Dokáže zvýšiť váš výkon aj keď už nevládzete. S jej pomocou budete cvičiť oveľa intenzívnejšie.

Pohodlie nadovšetko

Vyberte sa na nákup športového oblečenia, v ktorom sa budete cítiť dobre! Aj toto môže byť dobrou motiváciou na to, aby ste sa konečne dostali napríklad do posilňovne alebo sa vybrali behať aj v nepriaznivejšom počasí. Kvalitná obuv, po ktorej vás nebudú bolieť kĺby, je tiež veľmi dôležitá.

Aby ste sa na športovanie tešili a pohyb bol pre vás pohodlný, vybavte sa všetkým, čo by vám ho mohlo spríjemniť. Do posilňovne budete potrebovať i rukavičky, nezabúdajte na fľašu s vodou či uterák.

Doprajú si odmenu

Samozrejme, už spevnenie tela a zhadzovanie prebytočných kíl je dostatočnou motiváciou, no prečo to ešte niečím neumocniť?

Odmeňovanie má naozaj silné motivačné účinky v pozitívnom slova zmysle. Sami si vymyslite, čo by vás dokázalo najviac potešiť.

Stanovte si méty, ktoré keď dosiahnete, odmeníte sa. Ak napríklad budete poctivo celý týždeň cvičiť alebo zhodíte pár kíl, o centimeter sa vám zúži pás, doprajete si zábavu, pôjdete na výlet, dáte si zdravý nízkokalorický koláčik alebo si oddýchnete vo wellnesse. Možností je veľa.

Zdroj: Info.sk, BD, health.com, fitnessmagazine.com Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

VČERA - 21:51Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.