• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

Michalovce začínajú so stavbou novej nemocnice

  • 17:53 31.03.2015
  • BRATISLAVA
Michalovce začínajú so stavbou novej nemocnice

Stavebné práce majú trvať 33 mesiacov, a to všetko za plnej prevádzky súčasnej nemocnice. Zdravotnícke zariadenie by malo prvých pacientov privítať v januári 2018.

Projekt nemocnice novej generácie v Michalovciach prechádza do svojej ďalšej fázy, položenie základného kameňa odštartovalo stavebné práce. Posledný marcový deň je tak zároveň prvým dňom výstavby zdravotníckeho zariadenia, ktoré by malo prvých pacientov privítať v januári 2018.

Predpokladaná výška investície je 34 miliónov eur. Pre vybudovanie modernej nemocnice bola vytvorená akciová spoločnosť, ktorej 19-percentný podiel bude mať Košický samosprávny kraj (KSK), jedno percento mesto Michalovce a 80 percent spoločnosť Svet zdravia, ktorá prevádzkuje sieť regionálnych nemocníc, patriaca investičnej skupine Penta. Informoval o tom hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ.

Stavebné práce majú trvať 33 mesiacov, a to všetko za plnej prevádzky súčasnej nemocnice. V prvom kroku sa bude pripravovať územie na výstavbu, v rámci čoho bude odstránený skelet nedostavaného chátrajúceho pavilónu. Na konci leta by sa stavebníci mali pustiť už do výstavby samotnej budovy.

Nová história pre nemocnicu

"Na tomto projekte chceme dokázať, že sme schopní poskytovať našim pacientom novú úroveň zdravotnej starostlivosti," uviedol generálny riaditeľ Sveta zdravia Ľuboš Lopatka. Začatím stavebných prác sa podľa jeho slov začína písať nová história pre nemocnicu, ktorá bola zriadená pred 140 rokmi.

Podľa primátora mesta Michalovce Viliama Zahorčáka ide o dlho očakávanú investíciu. "Naši obyvatelia si po dlhých rokoch rozpačitých pokusov o zlepšenie materiálnych podmienok v nemocnici zaslúžia reálnu nádej na úplne novú, modernú nemocnicu s najlepším štandardom zdravotnej starostlivosti," skonštatoval.

Svet zdravia, KSK a mesto Michalovce predstavili štúdiu nemocnice novej generácie v júni minulého roka, o pár mesiacov na to získal projekt právoplatné územné rozhodnutie. V januári 2015 nadobudlo právoplatnosť stavebné povolenie.

Osem operačných sál

Nová nemocnica v Michalovciach bude mať prízemie a tri nadzemné poschodia, centrálny urgentný príjem, osem moderných operačných sál, oddelenie jednodňovej chirurgie i komplexnú rádiodiagnostiku. Zdravotnú starostlivosť budú v novej budove poskytovať na 310 až 370 plávajúcich lôžkach.

Vysoký podiel majú mať jednolôžkové izby. Slúžiť má pre spádovú oblasť okresov Michalovce a Sobrance a v niektorých medicínskych odboroch bude poskytovať zdravotnícke služby pre 400-tisíc obyvateľov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

DNES - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

VČERA - 15:25Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

VČERA - 11:46Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

11:31 14.05.2024Ekonomické

Lykožrútová kalamita je dlhodobo neriešená situácia, tvrdia minister a poslanec.