• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
12°Bratislava

Nie je rozhodnuté, či sa premiér zúčastní osláv v Moskve, hovorí minister Lajčák

  • 14:56 18.03.2015
  • BRATISLAVA
Nie je rozhodnuté, či sa premiér zúčastní osláv v Moskve, hovorí minister Lajčák

Minister zahraničných vecí Lajčák je zástancom nájdenia balansu medzi dvoma udalosťami.

Zatiaľ sa neprijalo rozhodnutie o tom, či sa premiér Robert Fico zúčastní v Rusku na májových oslavách 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Prezident SR Andrej Kiska dnes oznámil, že do Moskvy nepocestuje. Výročie konca vojny si chce pripomenúť na Slovensku. "Vzhľadom na udalosti na Ukrajine a na Kryme sa nechcem zúčastniť oslavy sily armády na vojenskej prehliadke, ale chcem si pripomenúť tých, ktorí si to od nás zaslúžia najviac - vojakov padlých v 2. svetovej vojne,"uviedol.

Ako priblížil Lajčák, o tejto téme sa intenzívne diskutuje na pôde Európskej únie, pričom sa hľadá správna forma vyjadrenia postoja EÚ. Lajčák je zástancom nájdenia balansu medzi dvoma udalosťami. "Ignorovať jednu alebo druhú by som nepovažoval za správnu," podčiarkol s tým, že jednou z nich je nespochybniteľný podiel Sovietskeho zväzu a jeho armády na oslobodení Európy od fašizmu a druhou podiel Ruska na porušení medzinárodného práva pri ilegálnej anexii Krymu. "Ktorékoľvek z toho by nemalo zvíťaziť nad tým druhým. Teda, aby sme si uctili pamiatku a zároveň dali najavo náš nesúhlas s tým, čo sa udialo na Kryme," priblížil.

Súvisiace:

Kiska nepôjde do Moskvy, koniec vojny oslávi na Slovensku

Zopakoval, že sa naďalej hľadá pozícia, ktorá by čo najviac zohľadňovala jednotu EÚ.

Moskva pozvala na oslavy 9. mája hlavy štátov a vlád mnohých krajín, ako aj predstaviteľov vedenia medzinárodných organizácií. Svoju účasť doteraz potvrdili približne dve desiatky pozvaných, medzi nimi aj český prezident Miloš Zeman, grécky premiér Alexis Tsipras či severokórejský vodca Kim Čong-un, a očakávajú aj izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

Neúčasť na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa už tradične bude konať na Červenom námestí, odmietol britský premiér David Cameron, predseda Európskej rady Donald Tusk i nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá však spoločne s prezidentom Vladimirom Putinom o deň neskôr položí veniec kvetov k Hrobu neznámeho vojaka, ktorý sa v Moskve nachádza pri hradbách Kremľa.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nehoda motorových vozidiel pri Vranove nad Topľou sa skončila tragicky

Nehoda motorových vozidiel pri Vranove nad Topľou sa skončila tragicky

DNES - 5:10Domáce

Pri dopravnej nehode pri Vranove nad Topľou prišiel o život jeden človek.

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.