• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
12°Bratislava

Rusko hovorí o jadrových zbraniach, NATO hodnotí prímerie

  • 13:30 11.03.2015
  • MOSKVA
Rusko hovorí o jadrových zbraniach, NATO hodnotí prímerie

Rusko podľa NATO stále vyzbrojuje a cvičí povstalecké jednotky na východe Ukrajiny. Rusko mení rozhodnutie, chce rokovať o zbraniach v Európe.

Rusko má právo rozmiestniť jadrové zbrane na čiernomorskom polostrove Krym.

V stredu to vyhlásil riaditeľ odboru ministerstva zahraničia na kontrolu zbraní Michail Uljanov, ktorý dodal, že zatiaľ nevie o plánoch pristúpiť k takémuto kroku. "Nie je to o plánoch, ale v princípe to Rusko môže urobiť," zdôraznil.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Krymský polostrov sa pripojil k Rusku v marci minulého roku po tamojšom referende o odčlenení od Ukrajiny. Tento krok a následný konflikt na východe Ukrajiny, kde Moskva vojensky podporuje tamojších separatistov, viedol k zhoršeniu vzájomných vzťahov medzi Ruskom a Západom na najnižšiu úroveň od studenej vojny.

Rusko stále zbrojí a cvičí ukrajinských povstalcov, varuje NATO

Rusko ešte stále vyzbrojuje a cvičí povstalecké jednotky na východe Ukrajiny. V stredu to novinárom povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý vyzval obe strany ukrajinského konfliktu, aby umožnili pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) lepšie presadzovať uzavreté prímerie.

Šéf aliancie vyzval Rusko, aby stiahlo všetky svoje sily z krajiny a dodržiavalo minské mierové dohody. "Vidíme pokračujúcu prítomnosť Ruska a podporu separatistov na východe Ukrajiny," povedal, no nevyjadril sa k včerajšiemu vyhláseniu námestníčky ministerstva zahraničia USA Victorie Nulandovej, že v posledných dňoch opäť prišli na Ukrajinu ruské tanky.

Stoltenberg a najvyšší veliteľ NATO Philip Breedlove na tlačovej konferencii zdôraznili, že prioritou aliancie v rámci Ukrajiny je zabezpečenie prístupu pozorovateľov OBSE do všetkých oblastí východu, kde majú dozerať na dodržiavanie prímeria a sťahovanie zbraní. Breedlove podľa vlastných slov nevie, koľko jednotiek a zbraní bolo stiahnutých z bojovej línie, čo je práve dôsledkom nedostatočného prístupu pozorovateľov. Stoltenberg v tejto súvislosti vyjadril obavy, že zbrane, ktorých pohyb sa nedarí monitorovať, by mohli byť len preskupené a pripravené na ďalší boj. "Pozorovatelia OBSE potrebujú prístup," zdôraznil a dodal, že sťahovanie ťažkých zbraní nie je pod dostatočným dohľadom.

Súvisiace:

Rusko viní Tuska a Brusel z napätia medzi Moskvou a Úniou

Britský šéf zahraničia karhal tajné služby, nešetril Rusko

Zbrane z východu Ukrajiny sťahujú podľa Porošenka obe strany

Rusko mení rozhodnutie, chce rokovať o zbraniach v Európe

Rusko je pripravené rokovať o novej Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). V stredu to oznámil riaditeľ odboru ministerstva zahraničia na kontrolu zbraní Michail Uljanov tesne potom, čo Moskva vyhlásila, že sa na konzultáciách o novom znení dohody nezúčastní.

"Sme pripravení uskutočniť rokovania o novej dohode, ktorá bude odrážať nové skutočnosti a bude brať do úvahy záujmy Ruskej federácie," povedal Uljanov. Zmluva stanovuje počet tankov, lietadiel, helikoptér a ďalších ťažkých zbraní v Európe vrátane európskej časti Ruska.

Zmluva CFE bola podpísaná v roku 1990, ešte za existencie Sovietskeho zväzu a považuje sa za kľúčový prvok stability v Európe po skončení studenej vojny. Účastnícke krajiny sa v nej zaväzujú obmedziť rozmiestnenie svojich tankov, obrnených bojových vozidiel, bojových helikoptér a lietadiel na európskom kontinente.

Zmluva bola v roku 1999 upravená a prispôsobila sa novej situácii po rozpade Sovietskeho zväzu. Rusko revidovanú verziu ratifikovalo, krajiny NATO to však odmietli, kým Moskva nestiahne svoje sily z Gruzínska a Moldavska. Kremeľ následne pozastavil účasť Ruska v CFE v roku 2007 s odôvodnením, že členské štáty NATO neratifikovali pozmenený text zmluvy.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Členovia ukrajinskej štátnej bezpečnosti chystali atentát na Zelenského

Členovia ukrajinskej štátnej bezpečnosti chystali atentát na Zelenského

VČERA - 21:53Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vo štvrtok šéfa Správy štátnej bezpečnosti Serhija Ruda.

Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej  protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

VČERA - 20:54Zahraničné

Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej vo štvrtok v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie.

Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve

Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve

VČERA - 19:37Zahraničné

Ruským hackerom sa podarilo dostať do vysielania ukrajinských televízií a lotyšského televízneho operátora zábery z vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva.

Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu

Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu

VČERA - 17:51Zahraničné

Americký exprezident Donald Trump uviedol, že jeho nástupca v Bielom dome Joe Biden stojí na strane hnutia Hamas, keď pohrozil zastavením dodávok amerických zbraní Izraelu.

Putin: Manévre s nácvikom použitia taktických jadrových zbraní nie sú nezvyčajné

Putin: Manévre s nácvikom použitia taktických jadrových zbraní nie sú nezvyčajné

VČERA - 17:47Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné.