• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
21°Bratislava

Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

  • 20:54 09.05.2024
  • Malmö
Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej  protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej vo štvrtok v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie. TASR informuje podľa agentúry AFP.

V Malmö sa zišlo viac než 5000 ľudí. Niesli transparenty s heslami za oslobodenie Palestíny, napríklad „kolonializmus nemôže byť prekrytý ružovou“. Organizátor súťaže Európska vysielacia únia (EBU) v roku 2022 vylúčila Rusko po invázii na Ukrajinu. Niektorí z demonštrantov pre AFP uviedli, že rovnako mala postupovať aj voči Izraelu.

Vo štvrtkovom druhom semifinále pesničkovej súťaže sa predstaví aj izraelská speváčka Eden Golanová s piesňou Hurricane (Hurikán). Musela ju čiastočne prerobiť a dostala nový názov, pretože organizátori pôvodnú verziu označili za príliš politickú. Viacero iniciatív žiadalo úplné vylúčenie Izraela zo súčasného 68. ročníka súťaže.

Z utorkového semifinále postúpili Ukrajina a Chorvátsko. O ďalších dvoch postupujúcich do sobotňajšieho finále sa rozhodne vo štvrtok.

Istý postup do finále má Švédsko ako úradujúci víťaz a „veľká päťka“ - kam patria hlavní prispievatelia do EBU Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko. Priebeh súťaže však poznačila vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Organizátori sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku - kúfiju. Reprezentuje Švédsko, ale po otcovi má palestínsky pôvod. Šatka je známa aj ako „arafatka“ podľa niekdajšieho palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lídri štátov vyjadrujú Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího tragickou smrťou

Lídri štátov vyjadrujú Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího tragickou smrťou

DNES - 10:53Zahraničné

Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok v mene celej EÚ vyjadril sústrasť v súvislosti s úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Zdroje tvrdia, že Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Raísího

Zdroje tvrdia, že Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Raísího

DNES - 10:11Zahraničné

Izrael sa nepodieľal na smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý spolu s ďalšími členmi svojho sprievodu zahynul pri nedeľňajšej havárii vrtuľníka na severozápade Iránu.

Iránsky prezident Raísí zahynul pri páde vrtuľníka, potvrdil viceprezident

Iránsky prezident Raísí zahynul pri páde vrtuľníka, potvrdil viceprezident

DNES - 7:44Zahraničné

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.

KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

DNES - 6:11Zahraničné

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala "silnú odstrašujúcu akciu" proti americkej "jadrovej hrozbe".

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

DNES - 6:09Zahraničné

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.