• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
24°Bratislava

Britský šéf zahraničia karhal tajné služby, nešetril Rusko

  • 13:38 10.03.2015
  • LONDÝN
Britský šéf zahraničia karhal tajné služby, nešetril Rusko

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond pripomenul, že za extrémistické činy nie sú vždy zodpovední len samotní teroristi a že Rusko by mohlo pre Britániu predstavovať znova najväčšiu hrozbu.

Britský minister zahraničia Philip Hammond povedal, že ľudia, ktorí ospravedlňujú teroristov, sú čiastočne zodpovední za ich činy.

Reagoval tak na obvinenia organizácie CAGE zasadzujúcej sa proti štátnej politike boja proti terorizmu, podľa ktorej prehnaná pozornosť britských tajných služieb pomohla spraviť z Londýnčana Mohammeda Emwaziho militanta Islamského štátu známeho ako Džihádista John.

Za činy teroristov zodpovedajú viacerí

Hammond v utorok uviedol, že "zodpovednosť za teroristické činy spadá na tých, ktorí ich spáchali. Avšak veľký podiel zodpovednosti tiež leží na pleciach tých, ktorí ich ospravedlňujú".

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Britské tajné služby sa stali terčom kritiky za to, že dovolili Emwazimu odcestovať do Sýrie, hoci bol v centre ich pozornosti niekoľko rokov. Hammond povedal, že rodičia, školy, komunitní pracovníci "ako aj úrady a prevádzkovatelia letísk a leteckých spoločností", musia byť zodpovední za to, aby sa z mladých ľudí nestali militanti.

Emwazi narodený v Kuvajte sa po prvýkrát objavil na videu islamistov v auguste, keď zjavne zabil amerického novinára Jamesa Foleyho. Neskôr vystupoval aj na ďalších videách s popravami západných rukojemníkov. V roku 2013 Emzawi pricestoval do Sýrie, kde sa pridal k Islamskému štátu.

Odporúčame:

Iracká armáda zabrala územie ovládané Islamským štátom

Proti Rusku musíme tvrdo zakročiť, zhodli sa Tusk s Obamom

Zbrane z východu Ukrajiny sťahujú podľa Porošenka obe strany


Rusko je podľa Hammonda stále najväčšou hrozbou

Slovami kritiky nešetril Hammond ani súčasnú situáciu na východe Európy. Rusko by podľa britského ministra zahraničia mohlo opäť predstavovať najhoršiu hrozbu pre Britániu. Minister v utorok tiež povedal, že tajné služby už zvýšili úsilie na prevenciu tejto hrozby. Hammond pripomenul podľa neho "agresívne správanie sa Ruska v minulosti" počas studenej vojny a vyjadril názor, že Moskva má stále potenciál byť najväčšou hrozbou pre britskú bezpečnosť.

"Získavanie informácií o zámeroch Ruska preto zostávajú dôležitou súčasťou našich spravodajských aktivít," povedal s tým, že tajné služby sa snažia naberať rusky hovoriacich pracovníkov.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa západné krajiny podľa Hammonda snažili spolupracovať s Moskvou s cieľom začleniť Rusko do medzinárodného systému založeného na pravidlách. Tieto snahy však zmaril ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v Rusku vládne od roku 1999.

Hammond spomenul aj pokračujúcu modernizáciu ruskej armády a jej stále agresívnejšie správanie, ktoré napríklad len v minulom roku viedlo k vyše stovke narušení cudzieho vzdušného priestoru ruským vojenským letectvom.

Najväčšie znepokojenie medzinárodného spoločenstva spôsobila minuloročná anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom a následné angažovanie sa ruskej armády na východe Ukrajiny, kde prebieha konflikt vlády s proruskými

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím

DNES - 14:41Zahraničné

Severoatlantická aliancia v pondelok vyjadrila sústrasť Iránu a jeho obyvateľom v súvislosti s nedeľnou haváriou vrtuľníka, pri ktorej zahynul prezident Ebráhím Raísí.

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

Komisár EÚ obhajuje poskytnutie systému Copernicus na hľadanie Raísího vrtuľníka

DNES - 14:20Zahraničné

Komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič obhajoval rozhodnutie EÚ poskytnúť Iránu pomoc pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

Prokurátor ICC žiada vydanie zatykača na izraelského premiéra Netanjahua

DNES - 13:52Zahraničné

Podľa Karima Kahna Netanjahu a ďalší nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Iránske úrady identifikovali telá všetkých obetí pádu vrtuľníka s Raísím

Iránske úrady identifikovali telá všetkých obetí pádu vrtuľníka s Raísím

DNES - 13:40Zahraničné

Iránske úrady identifikovali všetky obete nedeľňajšej havárie vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. Totožnosť obetí sa podarilo určiť napriek ťažkým popáleninám na telách obetí.