• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Video: Takto si ničíme planétu. Najtoxickejšie miesta sveta

  • 17:00 06.03.2015
  • BRATISLAVA
Video: Takto si ničíme planétu. Najtoxickejšie miesta sveta

Ľudstvo robí ohromujúce technologické pokroky neuveriteľnou rýchlosťou. Veda a technika náš život na jednej strane zjednodušuje a robí ho vzrušujúcejším, no druhou stranou mince je dopad dnešnej spoločnosti na našu modrú planétu.

Alarmujúce sú množstvá chemického či jadrového odpadu a všetkých látok, ktoré dramaticky ovplyvňujú klímu, mieru globálneho otepľovania a životné prostredie.

Mnoho miest už bolo tak drastickým spôsobom ovplyvnených, že život v nich je prakticky nemožný. Černobyľ či Fukušima sú najväčšími prípadmi histórie, u ktorých sme boli svedkami následkov jadrovej katastrofy. Dnes sú už len mestami duchov.

Linfen, Čína

Hladiny smogu v čínskom ovzduší sú neuveriteľne vysoké. Mestá vyzerajú akoby boli zahalené do hmly a ľudia sa pohybujú s rúškami na tvári. Najhoršie je však na tom mesto Linfen, ktoré bolo označené za "najznečistenejšie mesto na svete". Kvalita vzduchu je tu taká alarmujúca, že ak by ste si dali von vysušiť prádlo, urobili by ste chybu. Pozbierali by ste ho čierne.

Rondonia, Brazília

Najrozsiahlejšie odlesnená oblasť amazonského dažďového pralesa. Stromy, ktoré tu zaberali tisíce hektárov pôdy boli vyrúbané alebo vypálené. Na niekdajšom zelenom kuse Zeme sa dnes pasú stáda dobytka.

Rieka Yamuna, India

Vláda uskutočnila niekoľko pokusov ako tento vodný tok vyčistiť. Indická rieka Yamuna však aj naďalej pohlcuje odpad a zostáva najznečistenejšou riekou sveta. Samotné najväčšie mesto v krajine Dillí sem prispieva asi 58% percentami splašiek.

Video: Čierne jazero. Prejdite sa po jeho hladine!

Jazero Karčaj, Rusko

Množstvo žiarenia z jadrového odpadu má takú silu, že ak tu človek strávi čo už len jednu hodinu, môže ho to zabiť. Od roku 1951 totiž slúžilo ako skládka rádioaktívneho odpadu pre Sovietsky zväz. Neustále sa polemizuje o šírení rádioaktivity vodnými tokmi i vzduchom z tohoto miesta.

La Oroya, Peru

Severoamerická spoločnosť Doe Run je zodpovedná za obrovské množstvo olova, ktoré znečisťuje banícke mesto v Peru. Miestnym deťom, boli vykonávané lekárske prehliadky. Ukázalo sa, že všetky majú v krvi tento ťažký kov, a to s vysokými hodnotami, čo im spôsobuje závažné zdravotné problémy.

Tichý oceán

Vedeli ste, že v Pacifiku pláva "ostrov" s plastovým odpadom, ktorý Američania veľkosťou prirovnávajú k dvojnásobku rozlohy štátu Texas? Nachádza sa asi desať metrov pod jeho hladinou.

Pozrite sa na desať najznečistenejších miest sveta, ktoré boli vyhlásené za rok 2014:

Zdroj: Info.sk, BD, newszoom.com, wonders-world.com Foto: Freeimages Video: youtube.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.