• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Kallová získala na MS zlato, Nórky pohoreli pre zlé lyže

  • 16:37 24.02.2015
  • FALUN
Kallová získala na MS zlato, Nórky pohoreli pre zlé lyže

Švédka Charlotte Kallová získala zlatú medailu v pretekoch na 10 km voľnou technikou s intervalovým štartom na svetovom šampionáte lyžiarov-klasikov vo Falune. Kallová potvrdila aktuálne výbornú formu, keď vyhrala aj predmajstrovskú generálku v tejto disciplíne v rámci Svetového pohára v Östersunde.

Rovnako na 10 km voľne je aj olympijskou šampiónkou z Vancouvru 2010. Na MS 2015 vo Falune bola už predtým bronzová v skiatlone. Celkovo je to pre 27-ročnú sympatickú severanku už jedenásta medaila z vrcholných podujatí v súčte ZOH a MS, z toho štvrtá zlatá.

Švédska lyžiarka Kallová si splnila sen

"Je to splnený sen vyhrať doma. Na tieto preteky som sa poctivo pripravovala celú sezónu, veľmi som sa tešila, pomohli mi aj diváci. Všetkým, ktorí ma povzbudzovali, som veľmi vďačná," uviedla Kallová v jednom z prvých interview pre Eurosport.

Odporúčame:

V severskej kombinácii na šampionáte triumfoval Rydzek

Procházková bežala semifinále MS, zlato putuje do Nórska


Zatiaľ čo Kallová na domácom snehu potvrdila pozíciu favoritky, druhé a tretie miesto šokujúco obsadili Američanky Jessica Digginsová (+41,0) a Caitlin Greggová (+46,9). Američanky zrejme dobre "namazali", lebo v cieli im parilo aj desiate (Elizabeth Stephenová) a pätnáste miesto (Kikkan Randallová).

V hustom snežení totálne zlyhali nórske favoritky, ktorým jednoducho nešli dobre lyže. Najlepšia z nich Heidi Wengová obsadila 22. priečku a rekordérka v počte medailí z vrcholných podujatí Marit Björgenová skončila až tridsiata prvá, ďalšia superstar bežeckého lyžovania Therese Johaugová finišovala len štyri priečky pred ňou s vyše dvojminútovým odstupom.

Slovenka skončila tesne za najlepšou tridsiatkou

Jediná Slovenka v štartovnom poli Alena Procházková skončila na 35. mieste s odstupom 2:37,3 minúty za víťazkou, čo bola presná polovica spomedzi tých, ktoré došli do cieľa. Procházková štartovala s číslom 32 a práve vtedy začalo husto snežiť, čo výrazne ovplyvnilo výsledky pretekov. Slovenská pretekárka sa na všetkých medzičasoch pohybovala okolo 30. miesta a napokon finišovala tridsiata piata.

"Nie je to ´prepadák´. Najmä keď si uvedomíme, že približne v čase Alenkinho štartu sa výrazne zmenili podmienky, začalo husto snežiť, a my sme nestihli vymeniť lyže. Možno by to v prípade lepších lyží do sneženia stlačila do najlepšej tridsiatky, keďže má solídnu formu, ale nevadí. Na šampionáte sme chceli uspieť najmä v šprinte a tímšprinte, a to sa nám, myslím si, podarilo," uviedol tréner ženskej zložky slovenskej reprezentácie Ján Valuška.

Na otázku, ako hodnotí veľké zlyhanie viacerých favoritiek na čele s Nórkami, odpovedal: "Na dnešnom príklade je dobre vidieť, akú dôležitú úlohu zohráva v našom športe správny materiál. Nórkam evidentne nešli lyže a skončili s vyše dvojminútovým odstupom od najlepších. Víťazstvo Kallovej ma neprekvapuje. Švédi sú doma a zrejme dobre vedeli, čo počasie chystá počas pretekov."

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní - Falun (Švéd.) - výsledky:

Ženy - 10 km voľnou technikou s intervalovým štartom:

1. Charlotte Kallová (Švéd.) 25:08,8 min,
2. Jessica Digginsová +41,0,
3. Caitlin Greggová (obe USA) +46,9,
4. Maria Rydqvistová (Švéd.) +48,6, 5. Anouk Faivreová Piconová (Fr.) +55,2, 6. Nathalie von Siebenthalová (Švaj.) +59,2,... 27. Therese Johaugová +2:14,0, 31. Marit Björgenová +2:23,6, 35. Alena Procházková (SR) +2:37,3.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.