• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
19°Bratislava

Centrálna banka sa pripravuje na odchod Grécka z eurozóny

  • 17:59 20.02.2015
  • FRANKFURT
Centrálna banka sa pripravuje na odchod Grécka z eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) sa pripravuje na odchod Grécka z eurozóny a jej personál pripravuje krízové plány na to, ako udržať zvyšok menového bloku nedotknutý. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie magazínu Der Spiegel. Predstavitelia ECB odmietli túto správu komentovať.

Eurozóna rokuje o gréckom osude

Grécka vláda urobila všetko pre dosiahnutie obojstranne výhodnej dohody so svojimi partnermi z eurozóny, ale nenechá sa tlačiť do realizácie pôvodného záchranného programu. Vyhlásil to v piatok hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis pre Mega TV.

"Grécka vláda urobila na všetkých úrovniach všetko, čo mohla, v úsilí nájsť obojstranne výhodné riešenie," povedal Sakellaridis. "Nediskutujeme o pokračovaní (záchranného) programu," dodal Sakellaridis. "Grécka vláda si dnes zachová tento postoj, aj keď okolnosti spejú k tomu, že by sme napokon mali nájsť riešenie," doplnil v piatok hovorca.

Súvisiace:

Odchod Grécka z eurozóny by ratingy krajín príliš neohrozil

Kažimírovi sa definíca z listu nezdá úplne jasná

Základný scenár je dosiahnutie dohody. Vyhlásil to minister financií Peter Kažimír pred piatkovým rokovaním Eurogroup o gréckej žiadosti o predĺženie úverového programu. Toto rokovanie by už malo priniesť nejaký konkrétny výsledok, čo potvrdil aj Kažimír. "Dnes je stretnutie "posledného výstrelu" a bude zrejme trvať dlho. A možno na druhej strane veľmi krátko, tak ako minule. Necháme sa prekvapiť," vyhlásil.

Grécky minister financií Yannis Varoufakis bude mať podľa Kažimíra v piatok priestor, aby detailne vysvetlil, čo v skutočnosti obsah listu, pod ktorý sa podpísal, znamená. "Pretože nám sa zdá, že je tam príliš veľa flexibility a veľa nejasností v konkrétnych veciach," tvrdí Kažimír. Pre Slovensko je pritom podľa neho najdôležitejší prísľub týkajúci sa plnenia záväzkov vo vzťahu k dlhu. "To znamená, že žiadne odpúšťanie dlhov. Definícia, ktorá je v liste, sa nám nezdá úplne jasná," dodal slovenský minister financií.

Grécko vo štvrtok požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe a zaviazalo sa, že uzná všetky svoje dlhy a nepodnikne jednostranné kroky, ktoré by ohrozili dohodnuté fiškálne ciele.

Vyplýva to z dokumentu, ktorý mala agentúra Reuters k dispozícii. Grécke inštitúcie uznávajú finančné záväzky Grécka voči všetkým svojim veriteľom, takisto aj štát svoj zámer spolupracovať so svojimi partnermi, aby sa zabránilo technickým prekážkam v rámci dohody, píše sa v dokumente.

Agentúra Reuters medzitým informovala, že začiatok krízových rokovaní ministrov financií 19-člennej eurozóny v Bruseli sa posunulo na 16:30 SEČ. Zástupcovia Grécka, eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) tak dostanú viac času na predbežné konzultácie, uviedla agentúra, pričom sa odvolávala na zdroje z MMF a eurozóny. Mimoriadne zasadnutie malo podľa pôvodného plánu začať už o 15:00 SEČ.

Grécky návrh treba podľa Merkelovej výrazne zlepšiť

Grécky návrh na predĺženie úverového programu treba zásadným spôsobom prepracovať, ak má získať podporu v nemeckom parlamente. Pred kľúčovým zasadnutím ministrov financií členských štátov eurozóny to vyhlásila v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Zotrvanie Grécka v bloku spoločnej meny však naďalej zostáva záujmom všetkých členských štátov eurozóny, povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Paríži. "Čo sa týka podstaty toho, o čom rokujem, sú potrebné zásadné zlepšenia, aby sme o tom mohli diskutovať v Bundestagu (dolnej komore parlamentu), napríklad už budúci týždeň," povedala Merkelová.

Francúzsky premiér hovorí o povzbudivom signále

Francúzsky premiér Manuel Valls označil návrhy, ktoré veriteľom predložila grécka vláda, za veľmi povzbudivý signál, že sa v spore o záchranný program Grécka podarí rýchlo nájsť riešenie.

"Beriem posledné deklarácie a rozhodnutia gréckeho premiéra ako veľmi povzbudivý signál, že riešenie je možné, a to veľmi rýchlo," povedal Valls vo francúzskom parlamente.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

DNES - 12:07Ekonomické

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA.

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

DNES - 11:54Ekonomické

Prezidentka podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

DNES - 9:44Ekonomické

V prvom kvartáli tohto roka klesli ponukové ceny nehnuteľností medzištvrťročne o 0,4 %.

Aktívne saldo zahraničného obchodu dosiahlo v marci 577,4 milióna eur

Aktívne saldo zahraničného obchodu dosiahlo v marci 577,4 milióna eur

DNES - 9:20Ekonomické

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur.

USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei

USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei

VČERA - 17:44Ekonomické

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei.