• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
18°Bratislava

Odchod Grécka by ratingy krajín eurozóny príliš neohrozil

  • 7:19 20.02.2015
  • BRATISLAVA
Odchod Grécka by ratingy krajín eurozóny príliš neohrozil

Vystúpenie Grécka z eurozóny by v súčasnosti zrejme nemalo výraznejší dopad na ratingové hodnotenia ostatných členov eurozóny. Konštatuje sa to v najnovšej štúdii ratingovej spoločnosti Standard & Poor’s, ktorú zverejnila vo štvrtok. A to napriek tomu, že grexit, ako sa prípadné vystúpenie krajiny z menovej únie označuje, by takmer s istotou znamenal vyhlásenie platobnej neschopnosti tak pri komerčných úveroch, ako aj pri oficiálnych výpomociach.

Tento scenár by však bol podľa Standard & Poor’s v súčasnosti menej finančne nebezpečný pre ostatné krajiny eurozóny, ako tomu bolo pri poslednej hrozbe grexitu v roku 2012.

Krajiny eurozóny môže podporovať stabilizačný mechanizmus

"Ak vezmeme do úvahy všetky aspekty veríme, že grexit by neviedol k priamej nákaze, ktorá by mohla doviesť mimo eurozónu niektorého z jej ďalších členov. V neposlednom rade preto, že záchranná architektúra eurozóny je robustnejšia ako pri poslednej hrozbe grexitu v roku 2012," uvádza analytik Standard & Poor’s Moritz Kraemer.

Odporúčame:

Grécko požiadalo o predĺženie dohody a uznalo svoje záväzky

Centrálna banka tlačí na Grékov, zvýšila im núdzové úvery


Zavedený bol totiž Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM). Ten môže finančne podporovať krajiny eurozóny, ktoré by sa vplyvom hypotetického grexitu mohli dostať pod tlak trhov. Úspešné príklady podporných programov z Írska a Portugalska navyše podľa analýzy povzbudzujú európske vlády v pokračovaní poskytovania takejto pomoci, ak to bude potrebné.

Dlhopisy niektorých krajín sa prepadli na historické minimá

Ako ďalej konštatuje Standard & Poor’s prepojenie Grécka s finančnými trhmi sa v poslednom období výrazne zredukovalo, takže šírenie priamej nákazy ďalej do eurozóny je menej pravdepodobné. Podľa údajov Banky pre medzinárodné vysporiadanie (BIS) evidovali bankové domy hrubé vystavenie voči gréckym finančným inštitúciám v septembri 2014 na úrovni 77 mld. amerických dolárov (USD), oproti vyše 250 mld. USD spred piatich rokov a 126 mld. USD ku koncu roka 2011.

Standard & Poor’s sa vo svojej štúdii odvoláva aj na aktuálny rozdiel medzi výnosmi gréckych štátnych cenných papierov a cenných papierov ďalších krajín menovej únie. Ten podľa agentúry taktiež naznačuje, že investori považujú riziko znehodnotenia pri ostatných členských štátoch eurozóny v súčasnosti za nízke.

Zatiaľ čo výnosy z gréckeho štátneho dlhu v posledných mesiacoch rástli v súvislosti s otáznym vývojom vzťahov Grécka s veriteľmi, výnosy dlhopisov ostatných periférnych krajín, ako Taliansko, Írsko, Portugalsko a Španielsko, sa prepadli na historické minimá. V roku 2012 bola situácia odlišná a výnosy bondov periférnych krajín v hrozbe grexitu rástli spoločne s tými gréckymi.

"Myslíme si, že finančný dopad grexitu na zvyšných 18 krajín eurozóny by bol mierny a preto neočakávame, že grexit samotný by mal výraznejší dopad na ratingové hodnotenie týchto krajín," konštatoval Kraemer.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

DNES - 11:54Ekonomické

Prezidentka podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

DNES - 9:44Ekonomické

V prvom kvartáli tohto roka klesli ponukové ceny nehnuteľností medzištvrťročne o 0,4 %.

Aktívne saldo zahraničného obchodu dosiahlo v marci 577,4 milióna eur

Aktívne saldo zahraničného obchodu dosiahlo v marci 577,4 milióna eur

DNES - 9:20Ekonomické

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur.

USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei

USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei

VČERA - 17:44Ekonomické

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu bude mať nové sídlo

Ministerstvo cestovného ruchu a športu bude mať nové sídlo

VČERA - 14:24Ekonomické

Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu.