• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Gréci uznali svoj dlh, ich žiadosť o peniaze Nemci odmietajú

  • 16:25 19.02.2015
  • BRUSEL
Gréci uznali svoj dlh, ich žiadosť o peniaze Nemci odmietajú

Grécko vo štvrtok požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe a zaviazalo sa, že uzná všetky svoje dlhy a nepodnikne jednostranné kroky, ktoré by ohrozili dohodnuté fiškálne ciele. Vyplýva to z dokumentu, ktorý mala agentúra Reuters k dispozícii.

Grécke inštitúcie uznávajú finančné záväzky Grécka voči všetkým svojim veriteľom, takisto aj štát svoj zámer spolupracovať so svojimi partnermi, aby sa zabránilo technickým prekážkam v rámci dohody, píše sa v dokumente. Účelom šesťmesačného predĺženia dohody o medzinárodnom úverovom programe je, okrem iného, aj zabezpečenie úzkej spolupráce s európskymi a medzinárodnými partnermi, uvádza ďalej dokument.

Odporúčame:

Centrálna banka tlačí na Grékov, zvýšila im núdzové úvery

Gréci si zvolili prezidenta, bude ním Tsíprasov kandidát

Európa chce Grékom pomôcť, podľa Sulíka musia z eurozóny von


Berlín odmietol grécky návrh

Európska komisia vyhlásila, že žiadosť Grécka o predĺženie dohody je pozitívnym signálom pre dosiahnutie kompromisu k finančnej stabilite eurozóny. "Predseda (Európskej komisie) Juncker považuje tento list za pozitívne znamenie, ktoré by podľa jeho posúdenia, mohlo byť cestou k rozumnému kompromisu v záujme finančnej stability eurozóny ako celku," povedala hovorkyňa komisie Margaritis Schinasová na tlačovej konferencii.

Nemci oponujú, že nový návrh Grécka nespĺňa požiadavky eurozóny. "List z Atén nie je návrhom, ktorý by prinášal vecné riešenie", uviedol hovorca ministerstva financií Martin Jäger. Cieľom návrhu podľa neho je zabezpečiť si v prechodnom období financovanie bez toho, aby Grécko muselo plniť podmienky medzinárodnej úverovej dohody. "List nezodpovedá kritériám, na ktorých sa dohodla v pondelok Euroskupina," zdôraznil hovorca ministra Wolfganga Schäubleho.

Podľa gréckej vlády je však až na ministroch financií jednotlivých krajín eurozóny, aby rozhodli, či prijať alebo odmietnuť návrh na predĺženie dohody o úverovom programe. "Grécka vláda predložila Eurogroup list, v ktorom žiada o šesťmesačné predĺženie dohody o úverovom programe. Eurogroup má zajtra iba dve možnosti: buď žiadosť Grécka prijme, alebo odmietne," uviedol predstaviteľ tamojšej vlády. "Potom už bude jasné, kto chce nájsť riešenie a kto nie," dodal.

O dohode sa bude rokovať v piatok v Bruseli

Formálnu žiadosť Atén prerokujú neskôr vo štvrtok prostredníctvom telekonferenčného hovoru zástupcovia ministrov a predstavitelia centrálnych bánk. Ministri financií jednotlivých krajín eurozóny budú o šesťmesačnom predĺžení tejto dohody rokovať v piatok o 15:00 SEČ v Bruseli.

O tom, že Gréci požiadajú o predĺženie úverovej dohody s veriteľmi, informovala vláda v stredu. Viac sa dočítate ----> V TOMTO ČLÁNKU.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

VČERA - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

VČERA - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

VČERA - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

18:27 05.05.2024Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.