• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
22°Bratislava

Európa chce Grékom pomôcť, podľa Sulíka musia z eurozóny von

  • 12:08 17.02.2015
  • BRATISLAVA
Európa chce Grékom pomôcť, podľa Sulíka musia z eurozóny von

Krajiny eurozóny vidia predĺženie existujúceho gréckeho programu ako jediné riešene. Konštatoval to minister financií Peter Kažimír po pondelňajšom rokovaní v Bruseli, na ktorom Grécko odmietlo návrh dokumentu, podľa ktorého mala krajina predĺžiť súčasný program pomoci.

"Je potrebné, aby Gréci zareagovali a doručili takúto žiadosť v pomerne krátkom čase," vyhlásil Kažimír s tým, že ministri členských krajín eurozóny sú pripravení sa stretnúť a pokračovať v rozhovoroch s Gréckom. Podľa ministra je možné, že stretnutie môže byť už v piatok za podmienky, že bude veľká šanca dotiahnuť rokovania a dosiahnuť dohodu.

Sulík chce Grécko preč z eurozóny

Šéf SaS a europoslanec Richard Sulík je presvedčený, že existujú iba dve možnosti, ako sa súčasná situácia môže vyvinúť. Prvou je, že Grécko odíde z eurozóny, druhou, že sa odpíše časť dlhov. V oboch prípadoch by to znamenalo, že Slovensko príde minimálne o časť záruk, ktoré za pomoc Grécku vystavilo. Jediným východiskom však podľa neho je, aby Grécko eurozónu opustilo.

Odporúčame:

Grécko odmietlo pomoc, eurozóna mu stále dáva šancu

Gréci odmietli záchranný program, hrozba bankrotu je bližšie

Kolaps rozhovorov o dlhoch Grécka oslabil euro


Ako tvrdí, krajina totiž nemá šancu v eurozóne prežiť, pretože jej ekonomika nie je v rámci menovej únie konkurencieschopná. "Treba teraz už zahryznúť do kyslého jablka, treba umožniť Grécku vyhlásenie platobnej neschopnosti a hlavne Grécko musí opustiť eurozónu," vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii.

Podľa Sulíka však k súčasnej situácii vôbec nemuselo dôjsť, keby eurozóna dodržiavala vlastné pravidlá, podľa ktorých každá krajina ručí za svoje záväzky sama, a nechala Grécko pred piatimi rokmi skrachovať a nechala ho odísť z eurozóny. "Vtedy bolo Grécko vo výrazne lepšej kondícii. Za päť rokov dostali takzvaní záchrancovia Grécko ekonomicky na kolená a dnes je tá situácia výrazne horšia," povedal.

V programe nájdu Gréci priestor

Grécko musí o rozšírenie záchranného programu požiadať tento týždeň. V pondelok to vyhlásil šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem.

"Všeobecný pocit v Eurogroup je taký, že predĺženie programu je najlepší spôsob, ako ďalej postupovať. To by nám umožnilo pracovať na budúcich dohodách. Grékom by to dalo priestor na využitie normálnej flexibility v programe, mohli by nahradiť niektoré opatrenia inými," povedal. Podľa jeho slov môže Eurogroup požiadavku na rozšírenie programu akceptovať na svojom mimoriadnom zasadaní v piatok, nie však neskôr.

Naliehanie na Grécko je nerozumné

Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling očakáva, že Grécko požiada o predĺženie. "Vieme, že rámec podmienok umožňuje samozrejme priestor na flexibilitu," povedal. Podľa jeho slov by takéto predĺženie mohlo trvať od štyroch do šiestich mesiacov.

Grécko v pondelok odmietlo návrh dokumentu, podľa ktorého mala krajina predĺžiť súčasný program pomoci. Vyhlásil to v pondelok nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády, ktorý tento návrh označil za "nerozumný" s tým, že ho nie je možné akceptovať.

"Naliehanie niektorých ľudí na grécku vládu, aby prijala záchranný program je nerozumné a nemôžeme ho akceptovať," uviedol grécky predstaviteľ. "Tí, čo sa neustále vracajú k tejto otázke, strácajú čas. Za takýchto okolností dnes nie je možné uzavrieť dohodu," doplnil.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

Hudbu či videá možno sťahovať pre súkromné účely, ale iba z legálneho zdroja

DNES - 11:07Ekonomické

Stiahnuť video či hudbu alebo vytvoriť kópiu na súkromné účely je možné iba v prípade použitia legálneho zdroja.

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

Putin: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa

VČERA - 16:56Ekonomické

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod.

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

VČERA - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.