Výživné recepty: Schudnite rýchlejšie vďaka polievkam!

Polievky sú vynikajúcou súčasťou stravy, ak sa snažíte zhodiť zopár kíl. Ak do nich pridáme správne potraviny, môžeme sa tešiť pocitu plnosti, zdravia a štíhlosti.
Prečo jesť polievky?
Chutia skvele, zahrejú organizmus, pomáhajú tráveniu a ak ich nevaríme dlhšie, než je potrebné, dajú nám veľa vitamínov. Výživoví poradcovia radia deň začať práve ľahkým teplým jedlom a okrem obilných kaší odporúčajú i ľahké polievky.
Čím častejšie ich budete jesť, tým jednoduchšie bude vaše chudnutie. V chladničke vydržia pomerne dlho a dostanete z nich potrebnú dennú dávku vitamínov. Navyše, ich príprava netrvá dlho.
Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly
Štúdie dokazujú, že rozmixované zeleninové polievky prispievajú k vylučovaniu tráviacich štiav a mozog dostane signál o zasýtení oveľa rýchlejšie ako pri inej strave.
Chute na tisíc spôsobov
Okrem toho sa ich nikdy neprejete, nakoľko polievky je možné pripravovať na nespočetne veľa spôsobov, a to s obmenami rôznych použití byliniek, zeleniny či strukovín.
Polievky sú vhodné v akomkoľvek ročnom období. V zime sú v obľube skôr hustejšie a krémové, v lete číre.
Ak sa snažíte schudnúť, môžete nahradiť klasické prísady používané našimi starými mamami za menej kalorické. Vynikajúce je kokosové mlieko, ktoré
zjemní a ozvláštni každú krémovú polievku.
Video: Ako nahradiť sacharidy v jedlách? 4 fit recepty
Dávajte si pozor na prílišné solenie, ktoré vám so zhadzovaním tukov veľmi nepomôže. Okrem toho totiž zadržiava vodu.
Ak potrebujete proteíny, stačí uvariť kúsok kuraťa a kúsky natrhať do polievky. Opäť získate inú chuť i hodnoty.
My sme si pre vás pripravili tri veľmi chutné a zdravé recepty. Z prvej polievky získate okrem iného bielkoviny zo strukov a minerály zo špenátu. Druhá polievka bude krémová a tretia zeleninová. Nepochybujeme, že zachutia.
Fazuľovo-špenátová polievka
Máte odpor k tejto strukovine? Možno ani netušíte, akú skvelú chuť dokážu dodať polievke v kombinácii s koreninami a rozmixovanou zeleninou. Skúste to!
- Budete potrebovať:
1 lyžička olivového oleja
1/2 stredne veľkej cibule, ktorú nakrájame nadrobno
1/2 šálky nakrájaného zelera
1 strúčik cesnaku
1/4 lyžičky čierneho korenia
1/4 lyžičky tymiánu
1 plechovka bielych fazuliek (cannellini)
1 šálka kuracieho alebo zeleninového vývaru bez glutamánu a tuku
1 šálka vody
2 šálky čerstvého špenátu
1 lyžička citrónovej šťavy
Na rozpálenom olivovom oleji opražte cibuľku, zeler, cesnak a ochuťte čiernym korením s tymiánom. Popražte, kým zeler trochu zmäkne, potom vmiešajte fazuľku, vývar, pridajte vodu a prikryte.
Čítajte: Diéta a chudnutie: Cestoviny, pečivo a sladkosti bez výčitiek
Priveďte k varu a varte približne 15 minút. Vyberte naberačkou zeleninovú zmes približne v množstve trištvrte jednej šálky a odložte bokom.
Zmes v hrnci odstavte a rozmixujte ponorným mixérom. Primiešajte odloženú zeleninu, pridajte citrónovú šťavu, dve šálky špenátu a priveďte k varu!
Tekvicová krémová polievka
- Suroviny:
2 lyžičky extra panenského olivového oleja
2 strúčiky nasekaného cesnaku
1 stredná cibuľa nakrájaná na kocky
1 veľká alebo dve malé hokkaido tekvice pokrájané na kocky
2 stredné pokrájané mrkvy
1 zemiak nakrájaný na malé kocky
4 šálky vody
1 šálka kokosového mlieka
soľ a čierne korenie podľa potreby
- Ako na to:
Zohrejte olej v hrnci, pridajte cesnak, cibuľku, štipku soli a miešajte dosklovita. Pridajte nakrájanú zeleninu, zalejte vodou a priveďte do varu. Stíšte na mierny plameň a varte približne 25 minút, kým sa zelenina nebude dať rozdeľovať vidličkou.
Zložte zo zdroja tepla a vmiešajte kokosové mlieko. Rozmixujte nahladko a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou!
Čítajte: Avokádo - najlepšie recepty. Budete sa oblizovať!
Korenistá zeleninová bomba
- Pripravte si:
6 šálok vody
3 stredné paradajky, ktoré olúpete a pokrájate, prípadne môžete použiť lúpané z obchodu, a to 1 a pol šálky
2 stredné mrkvy natenko nakrájané
1 balenie mrazených zelených fazuliek
1 paradajkový pretlak
2 šálky čerstvých brokolicových ružičiek
2 šálky pokrájaných ružičiek karfiolu
1 šálka mrazenej kukurice
1 lyžička soli
1/2 lyžičky bieleho korenia
1/2 lyžičky chili omáčky (voliteľné)
Postup je veľmi jednoduchý. Do hrnca dáme všetky suroviny a varíme na miernom ohni za občasného miešania približne 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému
Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii
Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!
Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa
Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť
Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.
















