• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

Hranice Európy nesmie prekresľovať hlaveň pušky, tvrdí Obama

  • 20:27 09.02.2015
Hranice Európy nesmie prekresľovať hlaveň pušky, tvrdí Obama

Prezident USA Barack Obama v pondelok po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že jeho vláda berie do úvahy všetky možnosti riešenia krízy na Ukrajine, zatiaľ však nerozhodol o tom, či Washington poskytne Kyjevu smrtiace zbrane.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Zároveň ubezpečil, že USA sú rovnako ako ich európski spojenci naďalej odhodlané vyriešiť spory s Ruskom okolo Ukrajiny diplomatickou cestou. Merkelová zasa vo Washingtone zopakovala, že diplomatické úsilie bude napriek ťažkostiam pokračovať a nevidí spôsob, ako situáciu riešiť vojensky.

Možnosťou sú aj smrtiace zbrane

"Jednou z možností, ktoré sa preverujú, sú aj smrtiace obranné zbrane (pre ukrajinskú armádu), ale ja som o tom zatiaľ nerozhodoval," povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou v Bielom dome.

Východ Ukrajiny je pod paľbou, ľudia sú v úkrytoch

Informácie o možnej dodávke amerických zbraní na Ukrajinu zverejnil začiatkom februára denník The New York Times, podľa ktorého na takýto krok vyzýva skupina bývalých predstaviteľov USA.

Washington už poskytol ukrajinskej armáde zariadenia v hodnote niekoľkých desiatok miliónov dolárov, žiadosti ukrajinského náprotivka Petra Porošenka o širšiu podporu však Obama zatiaľ ponechal nevypočuté.

Obama nechce len nečinne stáť

"Môžeme si byť istí, že akákoľvek smrtiaca pomoc, ktorú poskytneme Ukrajine, bude použitá správne, nepadne do zlých rúk a nepovedie k prehnane agresívnym krokom, ktoré nemôžu znášať Ukrajinci?" povedal šéf Bieleho domu v pondelok.

Za dôležité otázky označil aj možné reakcie zo strany ukrajinských separatistov a Ruska. Moskvu zároveň varoval pred "zhoršením politickej a ekonomickej izolácie", ak bude "pokračovať v terajšom kurze, ktorý ruinuje ruskú ekonomiku, poškodzuje Rusov a má tiež hrozný účinok na Ukrajinu".

"Absolútne sa zhodujeme v tom, že v 21. storočí nemôžeme nečinne stáť a jednoducho dovoliť, aby boli hranice Európy prekresľované hlavňou pušky," uzavrel Obama po stretnutí s Merkelovou. Tá sa po boku partnera vyjadrila, že ak "v istom časovom okamihu bude nutné povedať, že úspech nie je možný aj napriek všetkým snahám, Spojené štáty a Európa si budú musieť spolu sadnúť a pouvažovať o ďalších možnostiach, čo by sa dalo urobiť".

Odporúčame:

Ministri EÚ vyzvali Rusko, aby prepustilo ukrajinskú vojačku

Na Ukrajine sa zabíjalo, Putin viní z krviprelievania Západ

Merkelová a Obama prerokujú eskaláciu napätia na Ukrajine

Únia rozšírila sankcie proti Rusom a proruským Ukrajincom


Porošenko sa stretne s Putinom

Merkelová s Obamom predtým hodnotili zhoršujúcu sa situáciu na východe Ukrajiny po telefóne a zhodli sa na tom, že Rusko musí niesť zodpovednosť za podporu separatistov a zlyhanie pri plnení záväzkov vyplývajúcich zo septembrovej dohody podpísanej v bieloruskom Minsku.

V piatok Merkelová a francúzsky prezident François Hollande rokovali v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V telefonáte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom o dva dni neskôr sa dohodli, že všetci štyria sa najbližšiu stredu zídu v bieloruskom Minsku.

Putin si nenechá diktovať ultimáta

Ruský prezident Vladimir Putin si v súvislosti s ukrajinskou krízou nenechá diktovať žiadne ultimáta.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov to uviedol vo vyhlásení, ktoré v pondelok citovala rozhlasová stanica Gavariť Maskva a v ktorom odmietol medializované špekulácie, že nemecká kancelárka Angela Merkelová dala Putinovi ultimátum v snahe dosiahnuť prelom v rokovaniach o Ukrajine. Podľa Peskova "s prezidentom nikto nikdy nehovoril ultimatívnym tónom, a nemohol by ani keby chcel".
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

DNES - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

DNES - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

DNES - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.