• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
17°Bratislava

Na Ukrajine sa opäť zabíjalo, Putin za to viní Západ

  • 11:50 09.02.2015
  • MOSKVA
Na Ukrajine sa opäť zabíjalo, Putin za to viní Západ

Západ podľa ruského lídra takto ignoruje záujmy Ruskej federácie a bývalé sovietske republiky destabilizuje tým, že ich núti rozhodnúť sa medzi Ruskom a Európou.

Ruský prezident Vladimir Putin zvalil vinu za krvavý konflikt na Ukrajine na Západ. V rozhovore pre egyptský denník al-Ahram na úvod jeho návštevy Egypta Putin ostro kritizoval západné krajiny za "plané sľuby", že Severoatlantická aliancia sa nebude rozširovať o štáty bývalého Sovietskeho zväzu.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Západ podľa ruského lídra takto ignoruje záujmy Ruskej federácie a bývalé sovietske republiky destabilizuje tým, že ich núti rozhodnúť sa medzi Ruskom a Európou. "Opakovane sme varovali Spojené štáty a ich západných spojencov pred vážnymi dôsledkami ich zasahovania do ukrajinských vnútorných záležitostí, no náš názor nepočúvali," vyhlásil podľa BBC Putin, podľa ktorého Západ podporoval puč na Ukrajine, ktorý viedol k pádu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča.

Na Ukrajine zahynulo ďalších deväť vojakov

Behom posledných 24 hodín zahynulo deväť ukrajinských vojakov a ďalších 26 bolo zranených v bojoch s ruskými separatistami vo východných častiach krajiny. Uviedol to v pondelok kyjevský armádny hovorca Vjačeslav Selezňov. Zároveň dodal, že na ukrajinské vládne jednotky podnikli proruskí povstalci už asi 100 samostatných útokov.

Ukrajinská armáda uvádza, že najintenzívnejšie boje prebiehajú severovýchodne od mesta Doneck v blízkosti mesta Debaľceve, strategickom železničnom a dopravnom uzle spájajúcom oba separatistické regióny na východe. Regionálny policajný veliteľ Vjačeslav Abroskin doplnil, že v nedeľu pri ostreľovaní v mestách Debaľceve a Avdijvka zahynulo sedem civilistov.

Debaľceve malo pred konfliktom asi 25 000 obyvateľov. V meste však po začatí prudkých bojov zostalo len asi 3000 ľudí, ostatní boli evakuovaní prevažne do vládou kontrolovaného mesta Slaviansk.

Ukrajina má jednu z posledných šancí, tvrdí Hollande

Lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska sa v stredu stretnú v bieloruskom Minsku, aby pokračovali v rokovaniach o vyriešení krízy na Ukrajine. Cieľom nového mierového plánu, ktorého detaily zatiaľ nie sú známe, je oživiť septembrovú dohodu o prímerí podpísanú v bieloruskom Minsku, ktorá predpokladá napríklad aj vznik demilitarizovanej zóny.

Hollande iniciatívu v sobotu označil za "jednu z posledných šancí" pre Ukrajinu a v prípade neúspechu varoval pred pokračovaním vojny. Merkelová zopakovala, že si nie je istá, či plán uspeje, podľa nej však "stojí za pokus".

Konflikt na Ukrajine sa začal pred necelým rokom anexiou Krymu Ruskom a proruským povstaním na východe krajiny. Povstalcov podľa ukrajinskej vlády podporuje Rusko, čo však Moskva popiera. Západ už z tohto dôvodu uvalil na Rusko niekoľko sérií sankcií.

Ukrajinský konflikt si doteraz vyžiadal vyše 5300 mŕtvych. Len za posledné tri týždne si zintenzívnenie bojov vyžiadalo 224 civilných obetí. Vyše 900 000 ľudí vrátane asi 136 000 detí muselo pre boje opustiť svoje domovy v rámci Ukrajiny. Z krajiny utieklo asi 600 000 ľudí, z toho 400 000 do Ruska.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

DNES - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

DNES - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.