• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Sporitelia by mali byť lepšie informovaní o výpočte dôchodku

  • 14:59 03.02.2015
  • BRATISLAVA
Sporitelia by mali byť lepšie informovaní o výpočte dôchodku

Sporitelia by mali mať lepšiu možnosť porovnať si ponuky dôchodkov od jednotlivých poisťovní.

Sporitelia by mali byť lepšie oboznámení s výpočtom výšky dôchodku z 2. piliera. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Právna norma má umožniť sporiteľom vystúpiť z 2. piliera. Poslanci o nej rokujú dnes v parlamente v druhom čítaní a v skrátenom režime.

Cieľom pozmeňujúceho návrhu z dielne Výboru Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci je zvýšiť transparentnosť výpočtu dôchodku poisťovňou. "Navrhuje sa poskytnúť sporiteľovi informáciu o percentuálnej výške garantovaného výnosu z umiestnenia prostriedkov technických rezerv, ktorú poisťovňa použila pri výpočte jeho dôchodku," píše sa v pozmeňujúcom návrhu. Sporitelia sa túto informáciu majú dozvedieť prostredníctvom ponukového listu, ktorý im zasiela Sociálna poisťovňa po tom, čo požiadali o starobný alebo predčasný starobný dôchodok a splnili podmienky na jeho výplatu.

Sporitelia by tak mali mať lepšiu možnosť porovnať si ponuky dôchodkov od jednotlivých poisťovní. "Ak poisťovňa zhodnotí prostriedky technických rezerv lepšie než garantovala dôchodcovi pri výpočte dôchodku, je mu povinná minimálne 90 % z tohto lepšieho zhodnotenia následne vyplatiť," zdôvodnil v pléne minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Preto je podľa neho dôležité, aby mal sporiteľ informáciu o výške garantovaného výnosu v čase, keď si medzi ponukami jednotlivých poisťovní vyberá. "Ak totiž budú sporiteľovi vyhotovené ponuky dôchodkov od dvoch rôznych poisťovní v rovnakej, respektíve približnej výške, oplatí sa mu viac akceptovať ponuku z tej poisťovne, ktorá pri výpočte dôchodku počíta s nižším garantovaným výnosom, pretože mu prostredníctvom výplaty prebytkov z výnosu s vyššou pravdepodobnosťou vyplatí dodatočne vyššiu čiastku," dodal Richter.

Poslanci posunuli návrh na otvorenie 2. piliera do druhého čítania

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli dnes návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení do druhého čítania. Právna norma má umožniť sporiteľom vystúpiť z 2. dôchodkového piliera, a to v období od 15. marca do 15. júna tohto roka.

Vláda Roberta Fica novelou zákona reaguje na situáciu, ktorá vznikla od začiatku tohto roka po spustení výplatnej fázy dôchodkov z druhého piliera. "Ukazuje sa, že aj vzhľadom na výšku dôchodkov, ktoré sú sporiteľom za ich nasporené sumy ponúkané, je v súčasnosti účasť v 2. pilieri pre istú skupinu sporiteľov nevýhodná,"zdôvodňuje rezort v materiáli.

Sporitelia preto dostanú možnosť prehodnotiť svoje rozhodnutie a od 15. marca do 15. júna 2015 zo systému vystúpiť. Tak ako pri predchádzajúcich otvoreniach 2. piliera, zákon umožní aj doň vstúpiť.

Vystúpiť z druhého piliera budú môcť všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku či predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), prípadne ktorí si s ňou dohodli vyplácanie výnosu z investovania.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z 2. piliera, podľa ministerstva práce musí Sociálnej poisťovni (SP) doručiť písomné oznámenie s prejavom vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o tom informuje sporiteľovu DSS, ktorá prevedie jeho nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov, vrátane výnosu z nich, na účet SP v Štátnej pokladnici. Ak si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov, vrátane výnosu, mu bude vyplatená.

"Vplyv na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, ani vplyv na hospodárenie obyvateľstva, respektíve na sporiteľov nie je možné odhadnúť, pretože nie je možné odhadnúť počet sporiteľov, ktorí vystúpia zo systému starobného dôchodkového sporenia a ktorí vstúpia do systému starobného dôchodkového sporenia," uvádza rezort.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.