• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Grécko chceme v eurozóne, jednoznačne kričí Nemecko

  • 13:36 05.01.2015
  • BERLÍN
Grécko chceme v eurozóne, jednoznačne kričí Nemecko

Nemecká vláda predpokladá, že krajina bude pokračovať v plnení zmluvných záväzkov. Tiež je presvedčená, že eurozóna bude schopná vyrovnať sa s odchodom Grécka, ak sa to ukáže ako nevyhnutnosť.

Pozícia nemeckej vlády v otázke budúcnosti Grécka ako člena eurozóny sa nemení. Berlín vždy presadzoval politiku udržania menovej únie bez straty ktoréhokoľvek jej člena, uviedol v pondelok vládny hovorca Steffen Seibert.

Nemecký týždenník Spiegel počas víkendu informoval, že vláda v Berlíne sa pripravuje na možnosť vystúpenia Grécka z menovej únie. Kancelárka Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sú údajne presvedčení, že eurozóna od obdobia kulminácie dlhovej krízy z roku 2012 implementovala dostatok reforiem, aby sa potenciálny odchod Grécka z eurozóny dal zvládnuť, napísal týždenník.

"Cieľom je stabilizovať eurozónu so všetkými jej členmi, vrátane Grécka," uviedol Seibert. "Na našom postoji sa nič nemení. Dúfam, že som sa vyjadril jasne," zdôraznil Merkelovej hovorca.

Od Grécka sa očakáva dodržanie podmienok

Nemecká vláda očakáva, že Grécko bude dodržiavať podmienky medzinárodného úverového programu aj po voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. januára a mohli by znamenať zmenu vlády. V nedeľu to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Prieskumy verejnej mienky favorizujú radikálnu ľavicovú stranu Syriza, ktorá odmieta úsporné opatrenia a chce ukončiť spoluprácu s medzinárodnými veriteľmi. Možnosť, že Atény jednostranne vystúpia z úverovej dohody s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF), vyvoláva obavy z návratu dlhovej krízy v eurozóne.

Súvisiace:

Nemecko je presvedčené, že eurozóna by odchod Grécka zvládla

Gréci si nezvolili prezidenta, môžu prísť o finančnú pomoc

"Grécko v minulosti plnilo zmluvné podmienky. Vláda predpokladá, že krajina bude pokračovať v plnení zmluvných záväzkov smerom k trojke," povedala Merkelová. Trojku medzinárodných veriteľov Grécka tvorí Európska centrálna banka (ECB), Európska komisia (EK) a Medzinárodný menový fond (MMF). "Každá nová vláda musí dodržať záväzky zo zmlúv predchádzajúcej vlády," doplnila.

Georg Streiter, hovorca nemeckej vlády, však odmietol komentovať správy, ktoré sa objavili v magazíne Spiegel. Nemecká vláda je podľa nich presvedčená, že eurozóna bude schopná vyrovnať sa s odchodom Grécka, ak sa to ukáže ako nevyhnutnosť. Kancelárka Angela Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sú presvedčení, že eurozóna od obdobia kulminácie dlhovej krízy z roku 2012 implementovala dostatok reforiem, aby sa potenciálny odchod Grécka z eurozóny dal zvládnuť, napísal týždenník.

Na tieto správy však reagoval minister hospodárstva Sigmar Gabriel. Nemecká vláda podľa neho chce, aby Grécko zostalo v eurozóne s tým, že neexistujú žiadne možné plány, ktoré by počítali s opačnou situáciou. "Cieľom nemeckej vlády, EÚ a samotnej gréckej vlády je udržať Grécko v eurozóne," povedal Gabriel. "Neexistovali a neexistujú žiadne plány, ktoré by rátali s opačnou situáciou," doplnil minister s tým, že eurozóna je v súčasnosti stabilnejšia.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.