• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Pripomíname si Svetový deň Braillovho písma

  • 11:00 04.01.2015
Pripomíname si Svetový deň Braillovho písma

Svetový deň Braillovho písma si pripomíname každoročne 4. januára na počesť Louisa Brailla, vynálezcu Braillovho písma, ktorý sa narodil v tento deň v roku 1809. Ako agentúru SITA informoval hovorca Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Stanislav Sokol, nevidiaci sa učia čítať a písať pomocou Braillovho písma takmer 200 rokov.

"Toto písmo je systémom znakov hmatovej abecedy tvorenej šiestimi bodmi v matici s trikrát dvoma pozíciami slúžiacimi na reprezentáciu písmen, číslic a symbolov väčšiny jazykov sveta. Miliónom nevidiacich ľudí na celom svete umožňuje prístup k literatúre, štúdiu a zamestnaniu," objasňuje Sokol.

Braillovo Písmo je kľúčom k zamestnaniu nevidiacich

Ako ďalej informuje, Braillovo písmo vynašiel nevidiaci Louis Braille v roku 1824, keď mal 15 rokov. V tom čase študoval v Kráľovskom inštitúte pre nevidiacu mládež v Paríži.

Chcel čítať knihy rovnako ako ostatní, a tak pracoval na vytvorení hmatovej abecedy, ktorá by sa dala ľahko naučiť a používať. Braillovo písmo je zároveň podľa Sokola kľúčom ku gramotnosti a budúcemu zamestnaniu nevidiacich.

Problémom však je, že v mnohých krajinách je potrebný súhlas držiteľov autorských práv na prepis kníh do prístupných formátov ako je Braillovo písmo alebo zväčšená tlač. Neexistencia výnimky v autorskom zákone konkrétnej krajiny zásadne sťažuje nevidiacim a slabozrakým ľuďom prístup ku vzdelaniu.

"Slovenské autorské právo takúto výnimku obsahuje," tvrdí Sokol. Ďalším problémom je, že knihy v Braillovom písme vydané v jednej krajine sa obvykle nemôžu zdieľať s nevidiacimi z inej krajiny. Každá krajina tak musí vydávať svoje vlastné prístupné knihy, čím zbytočne vznikajú duplikáty a náklady na ich vydanie. Tie môžu byť redukované, ak bude možné braillovské knihy zdieľať aj cez hranice štátov.

Marakéšska zmluva ponúka nevidiacim širšie možnosti

Svetová únia nevidiacich (WBU) pracovala spolu s ďalšími medzinárodnými organizáciami vrátane Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO) na príprave zmluvy, ktorá by odstránila spomínané prekážky. Výsledkom je Marakéšska zmluva, ktorú prijala WIPO v júni 2013.

Štáty, ktoré ratifikujú zmluvu, musia do svojho národného autorského práva zaradiť výnimku, podľa ktorej nebude potrebný súhlas držiteľa autorských práv na výrobu prístupných kópií diel ako sú knihy v Braillovom písme. Marakéšska zmluva tiež dáva právo knižniciam a organizáciám pre nevidiacich vymieňať si cezhranične prístupné knihy a ďalšie diela, rovnako bez súhlasu držiteľa autorských práv.

Ako informoval Sokol, ku dnešnému dňu Marakéšsku zmluvu podpísalo 81 štátov, ratifikovaná však bola len štyrmi: Indiou, El Salvadorom, Uruguayom a Spojenými arabskými emirátmi.

"Svetová únia nevidiacich i Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska si vysoko cenia, že tieto štáty pochopili dôležitosť zmluvy pre svojich nevidiacich občanov a občanov s poruchami čítania. K tomu, aby sa táto zmluva stala skutočne účinnou je však potrebná ratifikácia väčšiny štátov," dodal Sokol.

Ratifikáciu zmluvy brzdí kompetenčný spor

Ratifikáciu zmluvy Slovenskom a krajinami Európskej únie brzdí podľa Sokola pretrvávajúci kompetenčný spor medzi Európskou komisiou a členskými štátmi EÚ, či je podpis zmluvy vo výlučnej kompetencii EÚ alebo v spoločnej kompetencii EÚ a jej členských štátov.

"Preto spolu s WBU vyzývame všetky štáty, aby zmluvu ratifikovali v nastávajúcom roku 2015. Osobitne vyzývame Európsku komisiu, vládu Slovenskej republiky a vlády členských štátov EÚ, aby odstránili svoj kompetenčný spor a čo najskôr pristúpili k podpisu a ratifikácii Marakéšskej zmluvy. Pre vzdelávanie, spoločenské a pracovné uplatnenie ľudí so zrakovým postihnutím je potrebné umožniť im čo najpriamejší prístup k širokému okruhu literatúry v prístupných formátoch," uviedol Sokol.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do Šale by sa mohla opäť vrátiť detská pohotovosť

Do Šale by sa mohla opäť vrátiť detská pohotovosť

VČERA - 21:28Domáce

Detská pohotovosť v Šali skončila vypršaním platnosti licencie.

Pozor na podvod s autobusovou kartou: Namiesto šetrenia môžete prísť o peniaze

Pozor na podvod s autobusovou kartou: Namiesto šetrenia môžete prísť o peniaze

VČERA - 21:15Domáce

V snahe ušetriť môžu obete prísť o veľkú sumu peňazí.

Hnutie Slovensko: Za úmrtia počas pandémie nesú zodpovednosť minulé vlády

Hnutie Slovensko: Za úmrtia počas pandémie nesú zodpovednosť minulé vlády

VČERA - 20:32Domáce

Komisia vyšetrovateľov bude musieť priznať, že minulé vlády nesú zodpovednosť za úmrtia počas pandémie COVID-19.

Babiš: Nikdy som nepochyboval, že spor o evidenciu vo zväzkoch ŠtB vyhrám

Babiš: Nikdy som nepochyboval, že spor o evidenciu vo zväzkoch ŠtB vyhrám

VČERA - 20:29Domáce

Český expremiér Andrej Babiš nikdy nepochyboval, že spor vyhrá, ospravedlnenie od politických súperov nečaká.

Neničte fungujúce programy obnovy pamiatok, vyzývajú Ministerstvo kultúry profesionálni historici

Neničte fungujúce programy obnovy pamiatok, vyzývajú Ministerstvo kultúry profesionálni historici

VČERA - 20:09Domáce

Ak nie je Ministerstvo kultúry SR schopné vytvárať funkčné programy obnovy historických pamiatok, nech aspoň nelikviduje tie, ktoré roky fungujú.