• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
12°Bratislava

Vianočná večera pozostávala v minulosti aj z 12 chodov

  • 6:33 24.12.2014
Vianočná večera pozostávala v minulosti aj z 12 chodov

Naši predkovia mali počas vianočnej večere aj 12 chodov. Štedrá večera pritom pozostávala najmä z lokálnych surovín.

"Aj pre Bratislavskú župu znamenala, že chodov bolo minimálne šesť a maximálne 12. Keď však hovoríme, že ich bolo 12, tak to znamená, že navarené bolo presne toľko, aby si každý člen rodiny mohol dať tak za lyžičku. Šlo skôr o symboliku," hovorí o štedrovečerných zvykov v Prešporku etnologička Katarína Nádaská.

K jedlám patrila i tradičná kapustnica

V Prešporku na štedrovečernom stole dominovali najmä strukoviny či obilniny a z nich uvarené kaše. Fazuľová, šošovicová ale aj ovsená kaša mala svoje miesto. V minulosti bola súčasťou štedrovečerného menu aj takzvaná Ježiškova kaša, ktorá je dodnes obľúbeným jedlom nielen detí ale aj dospelých. Ježiškova kaša je totiž starý názov pre krupicovú kašu.

Štedrovečerná večera sa aj v Bratislavskom kraji začínala oblátkami s medom a cesnakom. Druhým chodom bola vianočná, najčastejšie kapustová polievka. V oblasti Podunajska sa namiesto kapustovej varievala rybacia polievka známa ako halászlé. Vianočná polievka sa líšila v domácnostiach evanjelických, kde mohla byť aj s mäsom, a napríklad v katolíckych rodinách, kde sa držal pôst, bola vegetariánska.

Ryby boli buď varené alebo pečené

"Ryby sa konzumovali už od začiatku stredoveku ako pôstne jedlá, čiže aj ľudia, ktorí držali na štedrý deň pôst, mohli konzumovať rybu. Ryba sa teda síce konzumovala, ale ako varená či pečená. Určite nie vyprážaná. Veľmi časté boli napríklad haringy, ktoré boli solené alebo ryby, ktoré sa lovili priamo v Dunaji. Aj tieto ryby sa upravovali klasickým spôsobom, teda najmä pečením," vysvetlila tradíciu ryby na vianočnom stole Nádaská.

Vyprážané rybie mäso do našich končín prišlo až v 50. rokoch minulého storočia, kedy znakom bohatstva a blahobytu boli práve vyprážané jedlá.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gröhling: Fico chce v strachu obmedzovať politické diskusie

Gröhling: Fico chce v strachu obmedzovať politické diskusie

DNES - 12:06Domáce

Šéf SaS Branislav Gröhling nesúhlasí s návrhom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o dohode na zrušení nedeľných politických diskusií.

MS navrhuje prenájom elektronických náramkov, chce ušetriť na monitorovaní osôb

MS navrhuje prenájom elektronických náramkov, chce ušetriť na monitorovaní osôb

DNES - 11:22Domáce

Technické prostriedky na výkon kontroly odsúdených a obvinených by štát nemusel len nakupovať, ako je tomu doteraz, ale si ich aj dodávateľsky vypožičať.

SaS podala na GP podnet pre postup Rady STVR, týka sa zabezpečenia verejnosti

SaS podala na GP podnet pre postup Rady STVR, týka sa zabezpečenia verejnosti

DNES - 11:06Domáce

Opozičná strana SaS podala na Generálnu prokuratúru SR podnet na preskúmanie zákonnosti postupu Rady Slovenskej televízie a rozhlasu pri zabezpečení verejnosti jej rokovania.

Filip Kuffa: MŽP chce opäť udeliť výnimku na výcvik požiarov v národných parkoch

Filip Kuffa: MŽP chce opäť udeliť výnimku na výcvik požiarov v národných parkoch

DNES - 10:24Domáce

Výnimka na výcvik požiarov v národných parkoch sa skončila v roku 2022.

Vlachynský: DRG systémom sa jadro problému slovenských nemocníc nerieši

Vlachynský: DRG systémom sa jadro problému slovenských nemocníc nerieši

VČERA - 20:12Domáce

Z krátkodobého hľadiska bude efekt zavedenia DRG systému v slovenských nemocniciach minimálny, jadro problému sa ním nerieši, tvrdí analytik Martin Vlachynský.