• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Rubeľ zaznamenal historický prepad, Putin obviňuje Západ

  • 15:33 16.12.2014
Rubeľ zaznamenal historický prepad, Putin obviňuje Západ

Ruský rubeľ v utorok oslabil o viac ako desať percent a zaznamenal tak svoj najhorší prepad od roku 1998, kedy v Rusku vypukla finančná kríza.

Rubeľ nakrátko posilnil voči doláru

Ruská mena najskôr na začiatku utorkového obchodovania voči doláru nakrátko posilnila o približne desať percent po tom, ako tamojšia centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer sedem percentuálnych bodov na 17 percent. Neskôr však prudko oslabila pre klesajúce ceny ropy, zvyšujúcu sa paniku na trhu a protiruské sankcie, ktoré zaviedol Západ pre situáciu na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Rubeľ do 11:37 GMT oslabil voči doláru o viac ako 11 percent na 73 RUB/USD a voči euru o viac ako 15 percent na 92,99 RUB/EUR. Ruský prezident Vladimir Putin obvinil z pádu rubľa a cien ropy špekulantov a Západ. Slabý rubeľ je pre Putina závažnou skúškou, pretože ohrozuje jeho popularitu, ktorá sčasti závisí na jeho reputácii garanta prosperity a stability Ruska.

Rusko produkciu ropy v budúcom roku nezníži

Rusko v budúcom roku zachová produkciu ropy na rovnakej úrovni, na akej sa nachádza v tomto roku. Krajina ťažbu nezníži, pretože by mohla stratiť svoj trhový podiel. V utorok to uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak. "Ak ju znížime, ostatné krajiny zvýšia svoju produkciu a my stratíme vhodné miesto na trhu," povedal minister. Zároveň zastáva názor, že trh s ropou sa sám stabilizuje.

Novak ďalej uviedol, že žiadne ropné spoločnosti zatiaľ neurobili zmeny vo svojich projektoch v Rusku vzhľadom na nízke ceny ropy. Podľa neho to však nemožno vylúčiť.

Ceny ropy v pondelok oslabili po tom, čo Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zopakovala, že neplánuje obmedziť produkciu. Ceny ľahkej americkej ropy klesli o 1,90 USD na 55,91 USD za barel. Britská ropa Brent zlacnela o 79 centov na 61,06 USD za barel.

Ruský rubeľ od začiatku roka strácal

Od začiatku roka centrálna banka hlavnú sadzbu zvýšila o celkovo 11,5 percentuálneho bodu. Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru viac ako 40 percent hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií. V reakcii na krok centrálnej banky rubeľ v utorok o 8:02 SEČ posilňoval voči doláru o 9 percent na 58,61 RUB/USD a oproti euru o 7,3 percenta na 73,10 RUB/EUR.

Ruská centrálna banka v pondelok uviedla, že domáca ekonomika v prvom kvartáli 2015 medziročne s vysokou pravdepodobnosťou klesne. Za celý budúci rok by hrubý domáci produkt krajiny mohol oslabiť o približne štyri a pol percenta, ak cena ropy bude na úrovni 60 USD za barel, konštatovala centrálna banka.

V dokumente o menovej politike banka ďalej uviedla, že do konca roka 2017 by mohla dosiahnuť, aby bola inflácia na úrovni štyroch percent. Poznamenala však, že si to bude vyžadovať v budúcom roku prísnu menovú politiku. Inflácia vo výške štyroch percent je strednodobým cieľom centrálnej banky Ruska. V novembri medziročná inflácia prekročila deväť percent.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

VČERA - 19:43Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

VČERA - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.