• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Objavte poklady prírody! Liečivé čaje, ktoré možno nepoznáte

  • 19:30 12.12.2014
  • SVET
Objavte poklady prírody! Liečivé čaje, ktoré možno nepoznáte

Bylinkové čaje majú dlhoročnú tradíciu pri liečbe najrôznejších ochorení a ich využitie je naozaj široké. Už ste však vyskúšali silu a účinky týchto zaujímavo znejúcich zázrakov?

Na klasickú ponuku čajov sme už zvyknutí. Zelený, čierny, červený, biely,...skúste niečo naozaj účinné!

Lapacho

Čaj Lapacho sa vyrába z vnútornej kôry 700 rokov starých stromov Inkov, ktorej sú pripisované zázračné účinky. Rastú v Bolívii, Peru, v Brazílii, na severe Argentíny i v Paraguaji. Jeho chuť je veľmi špecifická, akoby sladko dymová s vôňou vanilky. Najväčšia sila Lapacha je v posilnení imunitného systému a vnútorných orgánov, najmä pečene a obličiek. Pomáha čistiť telo od nečistôt. Podporuje trávenie, cirkuláciu krvi a látkovú výmenu. Dokáže ničiť plesne a baktérie, ktoré môžu spôsobovať mykózy. Má pozitívny vplyv pre ľudí s anémiou, migrénami, pôsobí proti zápalom, vyrážkam a opuchom. Reguluje výmenu cukru, upokojuje nervový systém a zmierňuje podráždenie.

Čítajte: Namiešajte si zdravie! Výborné detoxikačné nápoje

Podľa odborníkov dokáže brzdiť rast nádorov v tele. Tento čaj sa pripravuje a skladuje v materiáloch zo skla či porcelánu. Ak by sme ho naliali napríklad do plastovej nádoby, jeho účinky by mohli byť slabšie.

Nimba

Máte problémy s akné? Potrebujete vyčistiť telo najmä zvnútra. K tomu môže pomôcť čaj Nimba, ktorý je známy aj ako "čistič krvi". Z tela odstraňuje toxíny, čím detoxikuje pečeň a posilňuje imunitný systém, čo sa odzrkadlí aj na krajšej pokožke. Za tieto účinky môže rastlinka Rubia Cordifolia alebo inak Manjishtha, ktorá je roky používaná v ajurvédskej medicíne. Okrem liečby rôznych kožných ochorení optimalizuje krvný tlak, podporuje pravidelnú menštruáciu, udržiava zdravé ďasná a močové cesty.

Čítajte: 10 tipov proti bolesti hlavy. Bez tabletiek!

Sayonara

Tento japonský zelený čaj má naozaj vysoký antioxidačný účinok. Pôsobí ako brzda vzniku nádorov. Má nespočetnú radu pozitívnych účinkov pre naše zdravie. Kúpite ho v podobe prášku, ktorý sa zalieva 80 stupňovou vodou. Ak nepijete kávu a potrebujete náhradu zdroja energie, ručíme vám za to, že Sayonara vás preberie. Navyše zlepšuje pamäť a jej účinky oceníte aj v prípade, ak sa potrebujete sústrediť. Prekrvuje mozog, dokáže zabrániť infekciám, pôsobí antimykoticky, znižuje stres, prispieva v liečbe cukrovky, impotencie, kožných ochorení, podporuje trávenie a spomaľuje proces starnutia.

Čítajte: Nebezpečenstvo ukryté v plastoch

Kombucha

Huba kombucha sa k nám dostala z Japonska a o jej liečivých účinkoch sa viedli mnohé výskumy. V príručkách sa objavuje niekoľko jej názvov. Bežne je však známa ako "čajová huba". V Rusku a v Japonsku sa už stáročia používa ako prírodný všeliek. Nápoj sa získava procesom kvasenia, počas ktorého huba produkuje pre organizmus cenné biologické látky, aminokyseliny a vitamíny. Obsahuje i kyselinu glucuronovú, ktorá pomáha odstraňovať jedy z tela.

Nápoj z kombuchy ďalej pomáha odďalovať prejavy starnutia, pozitívne pôsobí pri ochoreniach kostí, kože, bráni kôrnateniu ciev, nervozite, podporuje látkovú výmenu a zlepšuje videnie. Kyselina mliečna pôsobí ako antibiotikum proti rade baktérií.Účinne tak dokáže pôsobiť proti mnohým i chronickým chorobám. Obsahuje takmer všetky vitamíny skupiny B. Podporuje imunitný systém a obsiahnuté látky môžu pomôcť aj pri nádorových ochoreniach.

Čítajte: Echinacea posilňuje imunitu. Je účinnejšia ako lieky

Vilcacora

Alkalodiné zlúčeniny, steroly, taniny, flavonoidy. Vilcacora obsahuje množstvo skupín liečivých látok, ktoré z nej robia skutočný poklad v bylinkách. Vďaka ním má silný protizápalový, ativírusový, imunostimulačný a antioxidačný účinok. Pomáha znižovať krvný tlak, priaznivo pôsobí na obličky, močové cesty, prostatu, dýchacie cesty, trávenie, ženské pohlavné ústrojenstvo a ako protirakovinová prevencia rakoviny prsnej žľazy. Dobré výsledky priniesla v liečbe artrózy, lupienky, v menopauze, pri vredových ochoreniach žalúdka, pri depresívnych stavoch, menštruačných poruchách, kŕčových žilách či astme.

Čítajte: Nechuť na sex a podráždenosť. Keď je v prechode MUŽ!

Zdroj: Info.sk, BD, uspesna-lecba.cz, zahr. Foto: Freeimages
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.