• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

10 tipov proti bolesti hlavy. Bez tabletiek!

  • 19:50 23.09.2014
  • BRATISLAVA
10 tipov proti bolesti hlavy. Bez tabletiek!

Trápia vás bolesti hlavy a užívate analgetiká? Problémy len potláčate. Príďte na pravú príčinu ich vzniku a pomôžte si alternatívou!

1. Spánok a oddych - najlepší lekári

Bolesti hlavy bývajú často len poplašným znamením organizmu, ktorý potrebuje odpočinok. V súčasnosti sú ľudia v neustálom nasadení, vydávajú veľa energie a málo jej prijímajú. Nájdite si čas, vyvetrajte si izbu, zatvorte žalúzie a na 40 minút zrelaxujte svoju myseľ i telo. Jednoducho vypnite! Dajte si však pozor, aby ste nespali príliš dlho. Aj tým si totiž môžete uškodiť!

Čítajte: Poobedňajšie zdriemnutie - kedy môže uškodiť?
Čítajte: Spite ako bábätko! Terapia hormónom tmy

Dajte si pauzu od obrazovky!

Hovorí sa, že aj prílišné namáhanie očí je jednou z najčastejších príčin bolesti hlavy. Aby sme veci uviedli na pravú mieru, ide skôr o príliš dlhú koncentráciu na obrazovku televízie či monitora počítača, ktorá prispieva k bolestiam hlavy. Aj kvôli intenzívnemu tlaku na krk by sme si každých 30 minút mali urobiť prestávku, natiahnuť stuhnuté svaly, precvičiť krčnú chrbticu a znížiť únavu očí odtrhnutím sa od obrazoviek.  

Čítajte: Oil pulling. Elixír života existuje!

Doplňte vitamíny!

Bolesti hlavy môžu byť spôsobené aj deficitom niektorého z dôležitých vitamínov vo vašom tele. Výskumami podložené sú príznaky bolesti hlavy v prípade nedostatku riboflavínu (vitamínu B), horčíka či koenzýmu Q10. Dajte si u lekára vyšetriť krv! Z výsledkov uvidíte, ktoré hladiny živín by ste mali vyrovnať alebo naopak. Po doplnkoch výživy siahajte len v nevyhnutných prípadoch. Snažte sa vitamíny dopĺňať prioritne zo stravy! 

Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu

Nízky cukor, málo živín

Ak málo jete, bolesť hlavy môže byť spôsobená i zníženou hladinou cukru v krvi. Výskumy dokázali, že v tomto smere môžu pomôcť potraviny bohaté na horčík. Siahnite preto po špenáte, tofu tekvicových či slnečnicových semiačkach olivovom oleji a snažte sa dodržiavať dôležité pravidlo - 5 menších porcií jedál denne, pričom najbohatšie majú byť raňajky.

Čítajte: Semiačka plné zdravia. Jesť by sme ich mali denne

Doprajte si kávu! 

Kofeín je známy svojím mierne analgetickým účinkom pri bolestiach hlavy. Aj tu však platí pravidlo, všetkého veľa škodí, takže ani s kofeínom to netreba preháňať. Môžete si naň tak vytvoriť toleranciu a už nebudete čerpať z jeho blahodárnych účinkov.  

Čítajte: Najčastejšie ranné zvyky. Týmto si škodíte!

Ľadový obklad

Ľahnite si a na čelo a vrchné očné viečka si priložte studený obklad. Poskytnete si tak dočasnú úľavu od bolesti a možno zmizne úplne. Skúsiť môžete aj trenie spánkov ľadovými kockami. Svojim spôsobom tak podľa odborníkov oklamete mozog. Ten sa bude sústrediť na studený podnet a bude vnímať bolesť menej.

Masáž/Mätový olejček 

Masáž hlavy a tlak na spánky je asi nastaromódnejším spôsobom, ako odvrátiť bolesti hlavy. Skúste si na prst kvapnúť mätový esenciálny olej a masírujte si spánky v polohe ležmo. Pokúste sa zaspať! Pre mnohých ľudí je tento tip veľmi účinný. 

Čítajte: Esenciálne oleje: 10 zaujímavých tipov ich využitia

Dajte si horúcu sprchu!

Niekedy môže byť práve horúca sprcha tým, čo práve potrebujete. Pôsobí na organizmus relaxačne a účinná je aj v prípade, ak sa s bolesťami hlavy prebudíte. Potom si už len dopriať výdatné raňajky so zeleným čajom či ovocnou šťavou a deň sa môže začať bez problémov! 

Vypľujte žuvačku!

Aj zvyk neustále žuvať žuvačku môže spôsobovať bolesť hlavy. Dokazujú to výsledky výskumu Univerzity v Tel Avive. U veľkej väčšiny mladých i starších respondentov spustilo bolesti hlavy práve žuvanie žuvačky. Podľa odborníkov môže byť na príčine dlhodobá, intenzívna svalová kontrakcia, ktorá je vyvolaná žuvaním. Aj dlhšie otvorené ústa u zubára môžu bolesť hlavy spôsobiť.

Dostatok tekutín

Zlaté pravidlo na záver: S dostatočným príjmom tekutín budete predchádzať bolestiam a zdravotným problémom. Ak zabúdate piť, nevyhnete sa im. Pite najmä nesladené čaje a čistú vodu! Dajte si pozor, aby ste nepili naraz veľké množstvo po tom, čo si na konci dňa spomeniete, že ste do seba nedostali takmer žiadne prospešné tekutiny. Hydratujte svoje telo a mozog pravidelne počas celého dňa!  

Zdroj: Info.sk, BD, health.com, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.