• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Nebezpečenstvo ukryté v plastoch

  • 19:00 06.11.2013
  • BRATISLAVA
Nebezpečenstvo ukryté v plastoch

Váhate, aký nápoj si kúpite v obchode? Porovnávate akcie a príchute, no vedeli ste, že rozhodnúť by ste sa mali práve podľa obalu?

Nie, nie sme povrchní. Práve naopak. Okrem informácií na etikete o tom čo pijete, by ste mali tiež vedieť, z čoho to pijete! PET fľašky? Skratka je odvodená od polyetyléntereftalátu, termoplastického polyesteru vyrábaného z ropy. Ak ste ekologický typ, pripomíname vám, že ide o neobnoviteľný zdroj. To však nie je hlavným problémom pre naše zdravie.

Vražedná kombinácia: Slnko a chemikálie

Plastové fľaše prepúšťajú slnečné žiarenie, a to znehodnocuje jej celkový obsah. Pre pružnosť a farebnosť sa do plastov pri ich výrobe pridávajú ďalšie chemikálie. Výskumy dokazujú, že teraftalát uvoľňujúci sa do vody napodobňuje ženský hormón estrogén a v tele človeka môže dokonca narušiť endokrinný systém. Obzvlášť opatrní treba byť pri skladovaní džúsov a ochutených limonád, ktoré navyše obsahujú konzervačné látky a kyseliny.

Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Výrobcovia fliaš používajú ako katalyzátor škodlivý oxid antimónitý alebo antimón, ktorý sa začne uvoľňovať pri vysokých teplotách. Na chybe však nemusí byť len nesprávne uskladňovanie z vašej strany, ale už priamo v obchodných reťazcoch, čomu bohužiaľ ako spotrebitelia nezabránime.

Ak sa antimón dostane do tela viacnásobne, začne sa hromadiť, čo môže mať za následok vážne zdravotné komplikácie. Nebezpečný je najmä u detí, ktorým môže spôsobiť poruchy správania a  mozgových funkcií.  Pozor by si tiež mali dať tehotné mamičky, nakoľko takto znehodnotené potraviny a nápoje môžu negatívne ovplyvniť vývin embrya.

Vezmite si k srdcu

To, čo sa s fľaškami deje pred tým, ako si ich zakúpite neovplyvníte. Dajte si však pozor na to, aby ste svoje nápoje nenechávali dlho na slnku a už vôbec nie v zatvorených autách počas teplých ročných období. Rovnako ohrievanie jedla v mikrovlnnej rúre v plastovom obale či nádobe zdravie ohroziť. Vyhnite sa vopred spracovanému a balenému jedlu v chladiacich boxoch supermarketov a preferujte sklenené fľaše pred plastovými. Pokiaľ ide o zdravé nápoje, nič neprekoná účinky čistej vody a bylinkových čajov.

Čítajte: Čipsy, chrumkavý zabijak

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: flickr/Woodsguy63
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.