• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Echinacea posilňuje imunitu. Je účinnejšia ako lieky

  • 18:00 25.11.2014
  • BRATISLAVA
Echinacea posilňuje imunitu. Je účinnejšia ako lieky

Práve jesenné a zimné obdobie je vhodné na posilnenie obranyschopnosti nášho organizmu.

Echinacea je jednou z najpredávanejších liečivých rastlín na trhu. Dokáže účinne stimulovať imunitný systém. Je silnou zbraňou proti infekciám, ale aj pri liečbe nachladnutia a ochorení horných dýchacích ciest. Pomáha organizmu pohotovo sa vysporiadavať i s útokmi vírusov, zmierňuje bolesti a zápaly.

Liečivý ježko

Echinacea pochádza zo Severnej Ameriky a ľudstvo sa ňou lieči už tisícky rokov. Svoj názov dostala z gréckeho slova "echinos", ktoré v preklade znamená ježko, a to z dôvodu podoby jej kvetného lôžka s tyčinkami. Indiáni kmeňa Dakotov ju využívali na liečbu horúčok, zápalov a rán. Na konci 19.storočia jej účinky potvrdil uznávaný nemecký homeopat Meyer a zaradil ju medzi liečivé poklady Ameriky. Jej popularita však začala klesať s nástupom antibiotík.

Dnes sa stretneme v lekárňach a obchodoch so zdravou výživou s Echinaceou angustifolia, purpurea a pallida, ktoré sa bežne používajú na terapeutické účely. S jej obsahom na trhu nájdeme kvapky, šumivé tablety, tablety na cmúľanie, sirupy alebo čaje. Nie všetky produkty však obsahujú rovnaké časti rastliny, a preto sa môže ich účinnosť líšiť.

Výskumy naznačujú, že jej nadzemná časť (Echinacea purpurea) je najúčinnejšia. Schválená je na liečbu prechladnutia, infekcie dýchacích a močových ciest. Koreň (Echinacea pallida) je údajne účinnejší pri liečbe chrípky.

Čítajte: Chrípka a prechladnutie: Ako ich rozoznať a účinne liečiť

Podľa Medicínskeho centra Univerzity v Marylande až 14 štúdií potvrdilo, že echinacea dokáže znížiť pravdepodobnosť nachladnutia až o 58% a dobu jeho trvania v prípadnom prepuknutí o 4 dni.

Pre koho je vhodná?

Ako píše český portál idnes.cz, o bezpečnom užívaní tejto rastliny, najmä pre tehotné ženy a kojace matky, stále chýba dostatočné množstvo informácií.

Čítajte: Semiačka plné zdravia. Jesť by sme ich mali denne

Väčšina ľudí ju krátkodobo znáša výborne, no dlhodobý prísun pre organizmus stále nie je podrobne preskúmaný. Jej dávkovanie je preto obmedzené a nemalo by sa prekračovať. Mali by ste preto pozorne čítať doporučené dávkovanie a ak užívate silné lieky, o ich kombinácii s echinaceou by ste sa mali poradiť s ošetrujúcim lekárom.

Užívanie echinacey by sa nemalo kombinovať s kofeínom. V opačnom prípade hrozia prejavy ako nervozita, búšenie srdca či bolesti hlavy.

Recpet proti nachladnutiu

Dokotor David Leopold z Kaliforniie odporúča recept proti nachladnutiu, ktorý je o niečo efektívnejší než voľnopredajné lieky. Odporúča zmiešať 15-20 kvapiek tinktúry z echinacey s teplou vodou hneď, ako sa objavia prvé príznaky nachladnutia. Tinktúru je nutné podávať 5-krát denne.

Čítajte: Namiešajte si zdravie! Výborné detoxikačné nápoje

Zdroj: Info.sk, BD, umm.edu, idnes.cz Foto: freeimages.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.