• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Nechuť na sex a podráždenosť. Keď je v prechode MUŽ!

  • 19:50 13.11.2014
  • BRATISLAVA
Nechuť na sex a podráždenosť. Keď je v prechode MUŽ!

Aj keď ste o tom možno netušili, takzvané mužské klimaktérium existuje a nemali by sme ho ignorovať. Každý ľudský organizmus má svoje limity, aj ten mužský.

Podobne ako ženský, i mužský prechod sa prejavuje nielen fyzickými zmenami, ale zaťažuje aj psychiku. K príznakom patrí nižšia sexuálna výkonnosť, nedostatok energie, ale i sklony k depresiám, strata chuti do života, problémy so spánkom, nervozita, náladovosť a podráždenosť. Dámy sa so svojimi problémami posťažujú nad šálkou kávy, no ako sa s tým vyrovnajú muži?

Prejavy takzvanej andropauzy sú individuálne. Niektorí z nich tak môžu trpieť viac, ako ostatní. Na rozdiel od menopauzy, nastupuje postupne, kdežto ženy prekvapí z ničoho nič ako veľký balvan.

Čítajte: Ženy vs. muži: Unavenejšie, no výkonnejšie!

Práve z tohto dôvodu sa o mužskom prechode hovorí málo. Postupne sa vynárajúce problémy sú často pripisované len k prirodzenému procesu starnutia, pritom sa i andropauza zakladá na úbytku hormónov. Určitá tvorba testosterónu a plodnosť je však v tele muža zachovaná do pomerne vysokého veku. Nežnejšie pohlavie o schopnosť počať dieťa prichádzajú menopauzou úplne.

Priberanie a ospalosť

Postupný pokles hormónov začína u mužov už od tridsiatky. Je to však priemerne len jedno percento ročne. Najväčších zmien si preto všimnú medzi 50. a 55. rokom života. Úbytok tohto hormónu totiž ovplyvňuje libido, ochranu kostí, svalovú hmotu na úkor tuku, duševné funkcie a znižuje hladinu energie.

Čítajte: Prečo myslia ženy inak než muži?

Sexuálne problémy a narušená duševná pohoda

Najväčší problém robí mužom sexuálny život. Muži v prechode bojujú s problémami spojenými s poklesom sexuálneho apetítu aj vplyvom psychických výkyvov ako sú náladovosť, podráždenosť a depresívne stavy. Značnej väčšine však robia najväčší problém poruchy erekcie, ktorá je buď pomerne slabá alebo k nej vôbec nedôjde. Dôvodom je rapídny pokles testosterónu a zlá funkcia ciev, nakoľko usadzovanie cholesterolu zhoršuje dostatočné prekrvenie.

Ako zachrániť testosterón? Hýbte sa!

Ženy s problémami v prechode navštívia gynekológa. Muži to majú o niečo ťažšie. S rozmanitými prejavmi môžu zájsť na urológiu, endokrinológiu, k sexuológovi či andrológovi. Hormonálna liečba mužov je riziková, nakoľko existujú obavy z rakoviny prostaty.

Čítajte: 10 dôvodov prečo vás nebaví beh

Podľa odborníkov by si mal muž prežívajúci prechod v prvom rade upraviť životný štýl. Jesť viac zeleniny a nenasýtených tukov, dodržovať pitný režim, prestať fajčiť a pravidelne sa hýbať. Podarí sa mu tak lepšie udržať hladiny hormónov, primeranú váhu, optimálny cholesterol a dostatok aktívnej svalovej hmoty. Podľa britskej štúdie z roku 2009 hladiny testosterónu klesajú so zvyšujúcou sa telesnou hmotnosťou, čo potvrdzuje nutnosť aktívneho života a pohybu aj vo vyššom veku.

Zdroj: Info.sk, BD, lidovky.cz, vitalia.cz Foto: freeimages.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

TV program