• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Register účtovných závierok získal cenu ITAPA

  • 15:21 18.11.2014
  • BRATISLAVA
Register účtovných závierok získal cenu ITAPA

RÚZ znižuje administratívnu záťaž podnikateľov, odstraňuje duplicitné zasielanie údajov štátnym úradom, zlepšuje podnikateľské prostredie a zvyšuje jeho transparentnosť. Ocenenie prevzal dodávateľ systému spoločnosť PosAm. Zadávateľom projektu bolo Ministerstvo financií SR.

V súťaži zameranej na riešenia a technológie, ktoré pomohli zjednodušiť, zefektívniť a sprehľadniť procesy vo verejnej správe získal Register účtovných závierok 3. miesto v kategórií Nové služby. Ocenenie odovzdali zástupcom spoločnosti PosAm na slávnostnom galavečeri ITAPA 2014.

"PosAm dostal jasný cieľ - zjednodušiť život podnikateľom. Toto ocenenie vnímame ako symbolické uznanie toho, že sa nám to skutočne podarilo. Pre nás je však najdôležitejšie, že systém oceňujú samotní používatelia. Register účtovných závierok je dôkazom, že investície do zmysluplných IT projektov sú jedným zo spôsobov, ako zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku," povedal Peter Kolesár, riaditeľ pre verejnú správu PosAm.

Systém ocenila aj Slovenská asociácia podnikových finančníkov (SAF). Jej správna rada udelila Ocenenie za prínos v oblasti podnikových financií za rok 2014 Ing. Viere Laszovej, riaditeľke odboru MF SR, za jej osobný vklad pre vznik a uvedenie Registra účtovných závierok do života. Asociácia vyzdvihla vplyv na kvalitu podnikateľského prostredia prostredníctvom zvýšenia transparentnosti podnikania.

RÚZ je informačným systémom verejnej správy, ktorého prevádzkovateľom je DataCentrum z poverenia Ministerstva financií SR. Je centrálnou databázou, vďaka ktorej podnikatelia nemusia predkladať údaje viacerým inštitúciám, ale iba Finančnej správe SR. Ostatné inštitúcie, ktoré údaje potrebujú, ich získajú z tohto systému. Okrem zníženia administratívnej záťaže a úspory času ušetria podnikatelia aj na súvisiacich poplatkoch. Široká verejnosť a odborníci zase získavajú bezproblémový prístup k finančným dátam firiem, čo zvyšuje transparentnosť podnikateľského prostredia. Pilotná prevádzka bola spustená v máji 2013, ostrá prevádzka potom v januári 2014.

Ďalšie informácie o RÚZ

Cieľom projektu bolo naplniť úlohy z programového vyhlásenia vlády na rok 2010-2014 a z uznesenia vlády 516/2011.

Register účtovných závierok tvoria dve časti. Vo verejnej sú dostupné zákonom definované dáta (účtovné závierky obchodných spoločností, družstiev, štátnych podnikov, subjektov verejnej správy, účtovných jednotiek, ktoré účtujú podľa medzinárodných účtovných štandardov a ďalších vybraných účtovných jednotiek). Táto časť je voľne prístupná na internete cez portál www.registeruz.sk.

V neverejnej časti sa nachádzajú všetky dáta, t.j. verejné aj neverejné. Neverejné dáta tvoria najmä účtovné závierky podnikateľov – fyzických osôb a neziskových organizácií, ktoré nemajú povinnosť zverejňovania. Táto časť je prístupná pre orgány verejnej správy, t.j. pre konkrétnych používateľov z inštitúcií verejnej správy, ktorí si zažiadajú a bude im pridelený prístup do neverejnej časti RÚZ.

K dnešnému dňu bolo do RÚZ nahratých temer 380 000 účtovných závierok a súvisiacich dokumentov za rok 2013. Ďalších viac ako 1,5 mil. účtovných závierok je v systéme za roky 2009-2012, tie sa však vzhľadom na termín spustenia RÚZ (1.1.2014) považujú za testovacie dáta.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.