• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Iracká armáda vstúpila do najväčšej rafinérie v Bajdží

  • 16:55 18.11.2014
  • BAGDAD
Iracká armáda vstúpila do najväčšej rafinérie v Bajdží

Iracká armáda vstúpila v utorok do najväčšej ropnej rafinérie pri severnom meste Bajdží po mesiacoch bojov s povstalcami z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ). Informoval o tom policajný plukovník Salíh Džabír, ktorého jednotka chránila rafinériu.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

"Iracká protiteroristická jednotka po názvom Mósulský prápor, vstúpila prvýkrát za päť mesiacov do rafinérie v Bajdží," povedal. Iracká štátna televízia odvysielala zábery, ako vojaci vstupujú do zariadenia.

Islamisti obsadili mesto a obkľúčili neďalekú rafinériu v júni tohto roku počas svojej ofenzívy na severe Iraku. Získanie mesta Bajdží je veľkým úspechom pre irackú armádu v boji proti Islamskému štátu.

Mesto ležiace asi 250 kilometrov severne od Bagdadu môže slúžiť ako štartovací bod na útoky proti IŠ v meste Tikrít, ktoré je taktiež v rukách povstalcov. "Bajdží bude kľúčom k oslobodeniu ďalších častí Iraku," miestny veliteľ vojenských operácií Abd al-Vaháb al-Saádí.

Odporúčame aj:

Iračania vytlačili islamistov z okolia rafinérie pri Bajdží

Islamský štát sa dopúšťa vojnových zločinov, tvrdí OSN

Islamský štát zavedie vlastnú menu, tvrdí Financial Times

Britom bojujúcim s islamistami znemožnia návrat do vlasti

Líder Islamského štátu chce expandovať aj do Saudskej Arábie

Kurdi hlásia úspech, džihádistom blokujú zásobovaciu trasu

Francúzi odsúdili prvého džihádistu, vrátil sa zo Sýrie


Islamský štát ukradol miliardu ton obilia

Militanti z Islamského štátu (IŠ) ukradli viac než milión ton obilia zo severu Iraku a previezli ho do dvoch miest, ktoré kontrolujú v susednej Sýrii. Uviedol to iracký minister poľnohospodárstva Faláh Hassan al-Zajdán.

Podľa jeho údajov zverejnených na stránke ministerstva má vláda "informácie o pašovaní viac než milióna ton pšenice a jačmeňa gangmi Islamského štátu z provincie Ninive do sýrskych miest Rakká a Dajr az-Zaur". Informácie nie je možné nezávisle overiť, uvádza agentúra Reuters.

Keď IŠ prešiel v júni zo Sýrie do severného Iraku, nakrátko prevzal kontrolu nad štátnymi obilnými silami v provinciách Ninive a Salahadín, kde sa pestuje tretina irackej pšenice a takmer 40 percent jačmeňa. Bývalý šéf rady zodpovednej za obilie pre Reuters v auguste povedal, že militanti vzali z Ninive a západnej provincie Anbár 40 až 50 000 ton pšenice a previezli ju do Sýrie na zomletie.

Koľko obilia však odviezli počas svojej ofenzívy v lete, ktorá sa kryla so žatvou strategicky dôležitej pšenice, už nie je presne známe. Islamský štát chce, aby sa ich samozvaný kalifát stal sebestačný.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

DNES - 13:45Zahraničné

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpla, podľa Gašpara ide o reakciu na mobilizačný zákon

DNES - 11:51Zahraničné

Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent.

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

Baerbocková žiada urýchlené prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

DNES - 8:11Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ.