• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Ceny na Slovensku klesajú, potvrdila to európska metodika

  • 11:44 16.10.2014
  • BRATISLAVA
Ceny na Slovensku klesajú, potvrdila to európska metodika

Spotrebiteľské ceny podľa európskej metodiky na medziročnej báze na Slovensku naďalej klesajú. V septembri boli nižšie o 0,1 %, čo znamenalo zmiernenie medziročného poklesu oproti augustu o 0,1 percentuálneho bodu.

Priemerná ročná miera inflácie dosiahla v septembri 2014 hodnotu 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní podľa harmonizovaného indexu Európskej únie ceny stúpli, keď boli v septembri oproti augustu vyššie o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ceny potravín klesli

Za medziročným poklesom spotrebiteľských cien stálo predovšetkým zlacňovanie potravín a dopravy. Ceny potravín a nealkoholických nápojov oproti septembru 2013 klesli o 1,5 % a ceny dopravy boli nižšie o 1,4 %. Klesli však aj ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,8 %, pôšt a telekomunikácií o 0,7 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,1 %.

Na druhej strane zdraželo najmä vzdelávanie o 2,6 %, rozličné tovary a služby o 2,1 % a odevy a obuv o 1,5 %. O vyše percento rástli aj ceny v zdravotníctve a ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách zhodne o 1,1 %. Vyššie boli tiež ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,9 % a rekreácie a kultúry o 0,7 %.

Medzimesačný pokles vykázali alkoholické nápoje

V medzimesačnom porovnaní v septembri oproti augustu zdraželo najmä vzdelávanie o 1,2 %. Stúpli aj ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,5 %, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,4 %, odevov a obuvi o 0,3 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,2 % a napokon ceny pôšt a telekomunikácií stúpli o 0,1 %.

Naopak najvýraznejší medzimesačný pokles vykázali ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,4 %. Znížili sa aj ceny potravín a nealkoholických nápojov a dopravy zhodne o 0,3 % a rekreácie a kultúry o 0,1 %. Bez zmeny oproti augustu zostali ceny v zdravotníctve.

Ceny v rámci EÚ medziročne vzrástli, na Slovensku klesli

Medziročná miera inflácie v eurozóne v septembri dosiahla 0,3 %, čo bola jej najnižšia úroveň od októbra 2009. V predchádzajúcom mesiaci bola na úrovni 0,4 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v menovej únii vzrástli o 0,4 %.

Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie oslabila v sledovanom mesiaci najnižšie od septembra 2009, a to na 0,4 % z augustovej úrovne 0,5 %.

Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ zvýšili o 0,3 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa ceny v sledovanom mesiaci medziročne znížili o 0,1 %, oproti augustu však posilnili o 0,1 %.

Najviac ceny medziročne vzrástli v Rumunsku (1,8 %), vo Fínsku (1,5 %) a v Rakúsku (1,4 %). Najväčší medziročný pokles cien evidovalo v septembri Bulharsko (-1,4 %), Grécko (-1,1 %) a Maďarsko (-0,5 %). Oproti augustu tohto roka klesla inflácia v sedemnástich štátoch EÚ, na stabilnej úrovni ostala v dvoch štátoch a rástla v deviatich.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

DNES - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

DNES - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

DNES - 14:59Ekonomické

Problematiku svetovej výstavy Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, nie Ministerstvo hospodárstva SR.

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.