• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
24°Bratislava

Harabin nepodá sám podnet na prokuratúru pre voľbu Švecovej

  • 6:01 08.10.2014
  • BRATISLAVA
Harabin nepodá sám podnet na prokuratúru pre voľbu Švecovej

Štefan Harabin nepodá sám na prokuratúru podnet v súvislosti s voľbou predsedníčky Najvyššieho súdu SR. Tvrdí, že septembrová voľba bola zmanipulovaná a prokuratúra má konať.

Súvisiace:

Harabin nepochodil, voľba šéfky najvyššieho súdu je platná

Šéfka najvyššieho súdu chce, aby mu Slováci viac dôverovali

"Ja sa nemienim vyjadrovať, či je prokuratúra kvalifikovaný, resp. nekvalifikovaný orgán," uviedol v reakcii na vyjadrenie prokuratúry, že nezistili v tejto veci zákonné dôvody na konanie prokuratúry z úradnej povinnosti v trestnej ani netrestnej oblasti.

Prokuratúra má konať aj bez kvalifikovaného podnetu

Generálna prokuratúra bude konať štandardným zákonným spôsobom v prípade doručenia akéhokoľvek kvalifikovaného podania súvisiaceho s touto voľbou, informovala v pondelok hovorkyňa Andrea Predajňová..

"Prokuratúra má povinnosť konať ex offo aj bez toho, že dostane kvalifikovaný podnet. Ústava predpokladá, že ide o právne kvalifikovaný štátny orgán. V iných prípadoch napr. daňového úniku, vraždy, lúpeže alebo inej nezákonnosti koná prokuratúra bez kvalifikovaného podnetu," zdôraznil.

Harabin v súvislosti s voľbou šéfky Najvyššieho súdu SR tvrdí, že člen Súdnej rady SR na rozdiel od občana v parlamentných voľbách má zákonnú povinnosť hlasovať. "Volebná komisia, hoci bola povinná, do zápisnice neuviedla, ktorí dvaja členovia neodovzdali hlasovací lístok, resp. ho odovzdali, ale volebná komisia ich vybrala z urny, pretože boli neoznačené, alebo z iných dôvodov, prípadne nevyzvala nehlasujúcich členov, aby si splnili zákonnú povinnosť hlasovať, neexistoval diskrétny priestor pre úpravu hlasovacieho lístka" zopakoval.

Zápisnica z volieb je dostupná na internete

Toto sú pre Harabina nezodpovedané otázky, ktoré robia "voľbu zjavne nezákonnú i v nadväznosti na to, že šiesti členovia Súdnej rady SR za vládu a parlament boli u ministra spravodlivosti na jeho pozvanie, ráno tesne pred touto voľbou". Predsedníčka Súdnej rady SR hrubo porušila svoje povinnosti, keď neodstránila tieto nezákonnosti, resp. ich nežiadala odstrániť ani od volebnej komisie, dodal.

"Snahu o väčšiu dôveryhodnosť v súdnictve začínajú volebným podvodom," vyhlásil. "Na tento mimoriadne nebezpečný trend som verejne poukázal, lebo takéto hlasovacie podvody a manipulácie sa môžu udiať aj v budúcnosti a môžu sa negatívne dotknúť ktoréhokoľvek sudcu," uviedol Harabin.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková minulý týždeň v reakcii na Harabinove obvinenia uviedla, že "voľby prebehli v súlade s volebným poriadkom. Zápisnica je voľne dostupná na internete". Pripomenula, že po voľbe nikto z členov súdnej rady ani z kandidátov nevzniesol námietky.

Nová predsedníčka NS SR Daniela Švecová po svojom menovaní do funkcie pre médiá uviedla, že "samotná skutočnosť, že bola menovaná, odstraňuje všetky rozpory. Myslím, že všetko je v poriadku a v súlade s právnou úpravou".
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

DNES - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

DNES - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

Pre vyťahovanie kamiónu bude dočasne uzavretá cesta v okrese Trebišov

DNES - 12:06Domáce

Polícia upozorňuje motoristickú verejnosť na dočasnú úplnú uzáveru cesty I/79 v okrese Trebišov v úseku Veľaty - Luhyňa - Čerhov, ku ktorej dôjde v nedeľu od 14.00 h.

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

DNES - 9:04Domáce

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ) a vystupujú viac-menej ako štatisti.