• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
20°Bratislava

Silný videoklip: Život naplno! Posolstvo nového songu OneRepublic

  • 19:20 28.09.2014
  • Bratislava
Silný videoklip: Život naplno! Posolstvo nového songu OneRepublic

Klipom k novému singlu "I lived" upozorňuje kapela OneRepublic na zákernú nevyliečiteľnú chorobu. Text spolu s atmosférou videa vedie k zamysleniu.

K poslednej novinke "I lived" z tretieho štúdiového albumu OneRepublic natočili silný videoklip. Spolu s hlbokým textom a príbehom o smrteľne chorom chlapcovi plnom túžby po živote vedie k zamysleniu. Mnohí márnime svoj život malichernosťami namiesto toho, aby sme si raz skutočne mohli povedať "I LIVED" / "ŽIL SOM". 

Skupina OneRepublic má na svojom konte celosvetovo úspešné skladby, ktoré sa na hudobnom nebi určite neradia medzi tie prvoplánové. Ich texty hovoria o zmysle života, hodnotách v ňom, vzťahoch, láske i porozumení. Posledným klipom sa jej členovia rozhodli upozorniť na zákernú chorobu.

Tínedžer Bryan Warnecke z Colorada trpí ochorením zvaným "cystická fibróza". Klip zobrazuje jeho život, ktorý sa snaží žiť ako normálny chlapec robiac pritom všetko, čo ho napĺňa radosťou, a to od archívnych záberov z útleho detstva, až po súčasnosť a jeho vytrvalý boj s chorobou. 

Zákerná diagnóza

Cystická fibróza je závažná dedičná porucha, ktorá obmedzuje kvalitu a dĺžku života. Postihuje dýchanie, trávenie i rozmnožovanie. I samotné dýchanie je s ňou bolestivé, nakoľko sa v pľúcach tvorí lepkavý, hustý hlien, ktorý blokuje dýchacie cesty. Ako píše genomac.cz, jeho nahromadenie je spúšťačom pre tvorbu bakeriálnych infekcií a následne chronického zápalu dýchacích ciest.

Čítajte: Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze

Podľa Bryana máte pocit, akoby ste dýchali cez slamku. Bohužiaľ, tým sa ťažkosti nekončia. Hlien upcháva i vývody podžalúdkovej žľazy, čím blokuje pôsobenie enzýmov a trávenie tak nefunguje ako by malo. Organizmus trpí pre nedostatok živín. S vekom sa príznaky postihnutého človeka zhoršujú.

Prisahám, žil som!

Cystická fibróza je podľa lekárov nevyliečiteľná a jej príznaky sa môžu pomocou terapie nanajvýš zmierniť. Bryanovi odhadujú maximálnu dĺžku života na 36 rokov. Priamo na kameru hovorí o svojich pocitoch, strachu a chuti žiť a zažívať:

"Chcem toho v živote zažiť čo najviac a užiť si toľko zábavy, koľko to bude možné. A najviac sa bojím toho, že nebudem to schopný urobiť."  V závere videoklipu si Bryan na koncerte OneRepublic zaspieva "Videl som toľko miest a vecí, ktoré som urobil. Napriek každej zlomenej kosti, prisahám, žil som!"

Video:

V tlačovej správe vydavateľstvo Interscope oznámilo, že Bryan spolu s jeho cyklotímom najazdil vyše 1200 míľ a podarilo sa im tak zarobiť 300-tisíc dolárov, ktoré venovali na výskum cystickej fibrózy.

Neuvedomte si krásu, možnosti a pominuteľnosť života až keď bude neskoro! Niektorí ľudia chcú žiť naplno a nemôžu. Ak vy môžete, už viac nestrácajte čas! Zabudnite na minulosť, budúcnosť a žite každý deň tak, akoby bol váš posledný! 

Čítajte: Ako opustiť zamestnanie a cestovať po svete?

Zdroj: Info.sk, BD, radio.com, billboard.com, genomac.cz Foto/Video: youtube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

DNES - 5:38Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.