• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
17°Bratislava

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

  • 6:14 09.04.2024
  • Prešov/Bratislava
Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Narodil sa 9. apríla 1959, vyrástol na Štúrovej ulici v rodine letca a úradníčky. Od chalanov v susedstve sa naučil prvé akordy. Prvú gitaru dostal od otca po skončení deviatej triedy za jednotky na vysvedčení. Na druhú si už zarobil na brigáde. Maturoval na gymnáziu, vyštudoval Filozofickú fakultu UPJŠ v Prešove.

Začínal ako folkový spevák už na strednej škole. Mal sedemnásť, keď v štúdiu nahral prvé piesne. Prvé koncertné kroky absolvoval v kapelách Profily, Fultura a v skupine Karla Witza. S Witzom nahral v auguste 1982 v košickom štúdiu Slovenského rozhlasu svoj prvý hit Profesor Indigo, na ktorý vznikol aj prvý videoklip. Ten profesor z pesničky bol skutočnou postavou profesora matematiky na gymnáziu, ktorý Petra učil.

Na základe úspechu tejto skladby dostal ponuku od Kamila Peteraja spievať v Moduse po odchode Mira Žbirku. Nedohodli sa však, pretože Janko Lehotský nechcel pristúpiť na Petrovu podmienku, že aj on bude písať pesničky.

V novembri 1983 založil skupinu Indigo, prvý koncert mali 13. januára 1984 v Banskej Bystrici. V roku 1984 vydal debutovú LP platňu Chráň svoje bláznovstvá. Rok nato vychádza druhá LP Mne sa neschováš, v roku 1986 vyšla tretia LP Myslíš na to, na čo ja? Za tieto tri albumy dostal cenu vydavateľstva Opus za viac ako milión predaných platní.

Peter Nagy a Indigo: Láska je tu s nami

Popularita Petra Nagya vyletela raketovo nahor, za rok 1984 získal v ankete Zlatý slávik druhé miesto, za rok 1985 bol zlatý, za ním skončili Dalibor Janda a Karel Gott. Tento úspech komentoval slovami – Celá moja kariéra je vlastne obdoba terénnej rýchlostnej jazdy. Kto žije v našej branži vie, že tu nie sú vyjazdené cestičky.

Okrem zlatého má Peter Nagy aj troch strieborných slávikov. V tomto náročnom období bolo zadné sedadlo auta jeho izbou, tisícky najazdených kilometrov, do tristo koncertov za desať mesiacov, k tomu mesiac v skúšobni a mesiac v štúdiu pri nahrávaní novej platne. Po Mirovi Žbirkovi bol Peter Nagy druhým slovenským spevákom, ktorý zlatého slávika získal. Sám k tomuto obdobiu hovoril, že nato sa nedá zabudnúť.

V roku 1987 prišiel s ojedinelým detským hudobným projektom Peter, Vašo a Beáta deťom, ktorý nahral s Vašom Patejdlom a Beátou Dubasovou, ďalšími boli Hrajme sa na Petra (1990), Peter Nagy & deti (1992), Peter Nagy & deti 2 (1996) a Peter Nagy & deti 3 (1999). V roku 1987 produkoval album desaťročnému Martinovi Madejovi, známy je hit Bobi. Spolupracoval aj s detskou speváčkou Michaelou Paštékovou, je autorom veľkého hitu Mandarinka Darinka.

Peter Nagy: Profesor Indigo

Okrem hudby sa Peter Nagy venoval úspešne aj profesionálnemu fotografovaniu, v decembri 2008 vydal knihu fotografií Book 1 a v októbri 2011 knihu s názvom Láskavé piesne, v ktorej spojil svoju dvadsaťpäťročnú skúsenosť písania textov so vzťahom k umeleckej fotografii. V deň 55. narodenín otvoril 9. apríla 2014 v galérii na Západnej terase Bratislavského hradu výstavu fotografií s názvom Revolver a muzika. Názov dostala podľa rovnomenného úspešného albumu aj piesne z roku 1991. Vlastne v tom období začal Peter Nagy aj s fotografovaním, preto ten príznačný názov.

Na svojom konte má v súčasnej dobe viac ako tri desiatky vydaných albumov a kompilácií. Z jeho ostatnej tvorby sú kompilačný dvojalbum More piesní z mája 2011, v apríli 2015 vyšla štúdiovka ROCKmi overené, v októbri 2018 vydal akustický album Piánko, keď pred jeho vydaním pod týmto názvom absolvoval aj rovnomenné turné. V máji 2021 vydal nový album Petrolej. Na začiatku novembra 2021 vyšiel kompilačný dvojalbum Aj tak sme frajeri a zároveň aj kniha Peter Nagy pre deti, ktorú ilustrovala speváčka Zuzana Smatanová.

V októbri 2023 vyšla kniha Peter Nagy pre deti 2, opäť s ilustráciami Zuzany Smatanovej. Od októbra minulého roka začali vychádzať v reedícii na vinyle Petrove albumy, o ktoré je medzi fanúšikmi stále veľký záujem.

Životné jubileum oslávi spevák na česko-slovenskom turné Peter Nagy 105, tých 105 znamená Petrových 65 plus 40 rokov skupiny Indigo na scéne. Prvým miestom bude 20. apríla Bratislava.

V booklete k albumu More piesní z mája 2011 spevák napísal – Dal som život pár piesňam a oni zato dali pekný život mne.

Zdroj: Info.sk, TASR, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

VČERA - 5:38Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.