• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Zomrel producent Titanicu a série Avatar

  • 19:05 07.07.2024
  • Los Angekes
Zomrel producent Titanicu a série Avatar

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar. O jeho úmrtí informovala v sobotu producentova rodina, uviedla agentúra DPA odvolávajúca sa na americké médiá.

Komerčne mimoriadne úspešný film Titanic (1997) produkoval Landau spolu s jeho režisérom Jamesom Cameronom a dostal zaň jedného z 11 Oscarov. Titanic bol prvým filmom, ktorý v kinách zarobil viac ako miliardu amerických dolárov

Landau a Cameronom neskôr spojili svoje sily aj pri produkcii takisto veľmi úspešného sci-fi filmu Avatar (2009), natočeného prelomovou 3D technológiou, a jeho pokračovania Avatar: Cesta vody (2022).

Avatar prekonal komerčný úspech Titanicu, jeho prvé pokračovanie je tretie na zozname. Ďalšie tri pokračovania Avatara majú prísť do kín v rokoch 2025, 2029 a 2031.

Jon bol vizionár, ktorého mimoriadny talent a vášeň priviedli na plátno k životu niektoré z najnezabudnuteľnejších príbehov. Jeho pozoruhodný prínos pre filmový priemysel zanechal nezmazateľnú stopu a bude nám veľmi chýbať,“ povedal o Landauovi, ktorý by sa 23. júla dožil 64 rokov, Alan Bergman zo spoločnosti Disney Entertainment.

Cameron, s ktorým Landau viedol produkčnú spoločnosť Lightstorm Entertainment, pre portál Deadline uviedol, že Landau bol „neoblomný, starostlivý, neúnavný, empatický a absolútne jedinečný“. „Produkoval skvelé filmy nie tým, že mal moc, ale že šíril radosť z filmovej tvorby,“ dodal Cameron.

Landau sa narodil v New Yorku. Bol jedným z troch detí televíznych producentov Ely a Edie Landauových. Počas štúdia na strednej škole sa s rodinou presťahoval do Kalifornie. Na produkcii filmu sa prvýkrát podieľal v roku 1987 — išlo o komédiu Muž z kalendára (Campus Man). Bol tiež koproducentom filmov Zlatko, zmenšil som deti (1989) a Dick Tracy (1990).

Vo veku 29 rokov sa stal Landau viceprezidentom pre celovečerné filmy v štúdiu 20th Century Fox, takže mal „pod palcom“ hity ako Sám doma vrátane jeho pokračovania, Otec v sukni či Pravdivé lži, kde sa prvýkrát stretol s Cameronom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

VČERA - 16:05Kultúra

Pohľad za múry prezidentského paláca, osobný príbeh aj päť turbulentných rokov Slovenska prináša film Prezidentka.

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

6:30 08.10.2024Kultúra

Po stvárnení Ellen Ripleyovej z filmovej ságy Votrelec sa zo Sigourney Weaverovej stala svetoznáma herečka.

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

6:16 07.10.2024Kultúra

Monika Hilmerová patrí už dlhé roky medzi najobsadzovanejšie slovenské herečky.

Nela Pocisková predstavila nový album Cesta

Nela Pocisková predstavila nový album Cesta

19:22 05.10.2024Kultúra

Speváčka a herečka Nela Pocisková predstavila v piatok 4. októbra nový štúdiový album, ktorý dostal názov Cesta. Dala si tak darček priamo v deň 34. narodenín.

Novým riaditeľom Opery SND sa od 15. októbra stane Rastislav Štúr

Novým riaditeľom Opery SND sa od 15. októbra stane Rastislav Štúr

15:30 05.10.2024Kultúra

Novým riaditeľom Opery SND sa stane Rastislav Štúr. Na post ho k 15. októbru vymenuje generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková.