• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

Rusko zvolilo bojovú rétoriku, chystá odvetu za sankcie USA

  • 20:02 13.09.2014
  • MOSKVA
Rusko zvolilo bojovú rétoriku, chystá odvetu za sankcie USA

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tvrdí, že Spojené štáty zneužívajú krízu na Ukrajine na narušenie hospodárskych vzťahov medzi Úniou a Ruskom.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že Moskva po najnovšom rozšírení sankcií zo strany USA urýchlene prijme odvetné opatrenia. Rozhodnutie Washingtonu súvisiace s krízou na Ukrajine pritom odsúdilo ako ďalší "nepriateľský krok".

Najnovšie americké sankcie voči Rusku sa vzťahujú na ťažobný, zbrojársky a bankový priemysel, rozšírený je však i zoznam jednotlivcov, ktorí majú zmrazený majetok a zakázaný vstup na územie USA.

PREHĽAD NOVÝCH SANKCIÍ ZÁPADU VOČI RUSKU nájdete TU.

Podobným spôsobom svoje sankcie v piatok sprísnila taktiež EÚ. Ruský minister hospodárstva Aleksej Uľukajev, ktorého citovala tlačová agentúra RIA Novosti, počas piatkových rokovaní v Bruseli avizoval podanie odvolania na pôde Svetovej obchodnej organizácie.

"Samozrejme, naše odvetné opatrenia nenechajú na seba čakať," uviedol ruský rezort zahraničia v stanovisku zverejnenom na internete. "Zavedenie nových protiruských sankcií zo strany Washingtonu považujeme za ďalší nepriateľský krok zodpovedajúci konfrontačnému kurzu, ktorý sleduje americká administratíva."

Američania chcú podľa Lavrova roztrhnúť Rusko a Európu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa domnieva, že USA zneužívajú krízu na Ukrajine na narušenie hospodárskych vzťahov medzi EÚ a Ruskom s cieľom donútiť klientov v Európe nakupovať ich skvapalnený zemný plyn, no za oveľa vyššie ceny v porovnaní s ruským.

Lavrov v sobotu zverejnenom rozhovore pre televíznu stanicu TV Tsentr obvinil Washington zo snáh o zdiskreditovanie ruskej vlády, no nepodarilo sa im podľa neho presvedčiť nikoho okrem EÚ a niekoľkých blízkych spojencov mimo NATO a únie. Vplyvný šéf ruského rezortu diplomacie však vyjadril vieru, že koniec sankcií sa blíži a poukázal pritom na hlasy v rámci únie označujúce obmedzenia za nefunkčné.

"Spojené štáty, ktoré by som necharakterizoval ako zlé alebo kruté.. (sú také, aké sú, krajinou, ktorá je posadnutá presvedčením o svojej výnimočnosti...) vysielajú svojich vyslancov po celom svete a snažia sa všetkých presvedčiť, aby boli proti nám... Samozrejme, prebieha veľký zápas. Amerika chce využiť súčasnú situáciu a ekonomicky odtrhnúť Európu od Ruska a vyrokovať pre seba najpriaznivejšie podmienky v súvislosti aktuálnymi rokovaniami o vytvorení transatlantického obchodného a investičného partnerstva. Rozhovory sa ťahajú už niekoľko rokov a Európa bráni svoje záujmy celkom s prehľadom," uviedol Lavrov v programe Pravo Znať.

K trvdým sankciám Západu sa v piatok vyjadril aj prezident Vladimir Putin, ktorý ich označil za "trochu čudné". VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Súvisiace:

Francúzska loď Mistral, ktorú čaká Rusko, vyplávala na more



Putin označil sankcie za čudné, Moskva hovorí o marení mieru

Tvrdé sankcie Únie zasiahnu aj ruské ropné giganty

Video: Rusi odpálili jadrovú raketu, test bol úspešný

Putin uviedol armádu na Ďalekom východe do plnej pohotovosti

Porošenko podpísal zákon o sankciách, zasiahnu aj Gazprom

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

DNES - 10:02Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

VČERA - 15:25Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

VČERA - 11:46Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

11:31 14.05.2024Ekonomické

Lykožrútová kalamita je dlhodobo neriešená situácia, tvrdia minister a poslanec.