• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
20°Bratislava

Iracký prezident porušil ústavu, premiér ho chce zažalovať

  • 17:43 11.08.2014
  • BAGDAD
Iracký prezident porušil ústavu, premiér ho chce zažalovať

Iracký premiér Núrí al-Málikí oznámil, že podá žalobu na nového prezidenta Iraku Fuáda Masúma, ktorý sa podľa neho dopustil "jasného porušenia ústavy", pretože nevymenoval premiéra z radov najsilnejšej parlamentnej frakcie.

Líder kurdskej národnosti tak mal urobiť do nedele, uprednostnil však vlastné "politické ciele", povedal úradujúci predseda vlády, ktorého blok získal v aprílových voľbách najviac kresiel v parlamente. Doplnil, že "zámerné porušenie ústavy prezidentom bude mať vážne následky na jednotu, zvrchovanosť a nezávislosť Iraku a uvrhne politický proces do temného tunela."

Neočakávané vystúpenie

Neočakávané vystúpenie al-Málikího v televízii bolo jeho prvým, odkedy armáda USA minulý piatok začala uskutočňovať nálety proti militantom nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát na severe Iraku a zhadzovanie humanitárnej pomoci utečencom.

Dlhoročný premiér sa uchádza o tretie funkčné obdobie napriek politickej kríze, v rámci ktorej ho vyzývajú na odstúpenie dokonca i jeho najbližší spojenci.

Na politické zmeny v Iraku vyzval v sobotu aj prezident USA Barack Obama, zatiaľ čo ministerstvo zahraničných vecí vo Washingtone na ohlásenú žalobu zareagovalo vyhlásením, v ktorom vyjadruje Masúmovi "plnú podporu".

Odporúčame aj:

Útoky v Iraku musia potrestať, tvrdí slovenská diplomacia

Obama nepochopil situáciu v Iraku, vraví senátor McCain

USA uskutočnili ďalšie nálety proti extrémistom v Iraku

Nálety v Iraku sú podľa Baracka Obamu behom na dlhé trate

Islamisti chcú zatopiť iracké mestá, stovky žien zajali

USA uskutočnili ďalšie nálety v Iraku, Kurdom zhodili jedlo


Šiitská aliancia vybrala kandidáta na premiéra

Člen politického bloku súčasného irackého premiéra Núrího al-Málikího v pondelok povedal, že "nebudú ticho", čo sa týka prezidentovho rozhodnutia požiadať Hajdara al-Abádího, aby sformoval vládu. "Jeho nominácia je ilegálna a je porušením ústavy. Pôjdeme pred federálny súd, aby sme proti nominácii protestovali," uviedol Husajn al-Málikí, premiérov zať pre agentúru Reuters.

Šéf irackej Národnej šiitskej aliancie oznámil, že vybrali alternatívneho kandidáta na premiéra namiesto Núrího al-Málikího. Ibrahím al-Džafárí v pondelok povedal, že aliancia šiitských politických strán sa dohodla na nominácii Hajdara al-Abádího a sformovaní novej vlády s cieľom zjednotiť krajinu proti rastúcej hrozbe radikálnych islamistov. Al-Málikí však trvá na tom, že kandidát by mal pochádzať z jeho strany Právny štát, ktorá je súčasťou aliancie.

Islamský štát sa ešte v júni zmocnil veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul, ktorú spojil s priľahlým územím Sýrie do spoločného "kalifátu". Podľa údajov OSN pred postupujúcimi fundamentalistami utieklo z domova vyše milióna kresťanov a iných príslušníkov menšín.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tréneri ohlásili veľkú zmenu pred zápasom proti USA

Tréneri ohlásili veľkú zmenu pred zápasom proti USA

DNES - 12:00Zahraničné

Kľúčom bude extrémne dobré clonenie.

Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

DNES - 8:04Zahraničné

Špeciálne policajné jednotky muža zadržali v jeho byte.

Zelenskyj: Rusi ofenzívou v Charkovskej oblasti rozširujú frontovú líniu

Zelenskyj: Rusi ofenzívou v Charkovskej oblasti rozširujú frontovú líniu

DNES - 7:29Zahraničné

Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti rozširuje frontovú líniu na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukázal na prebiehajúce boje vo viacerých častiach krajiny.

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

DNES - 6:30Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin dekrétom odvolal Nikolaja Patruševa z funkcie tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie a na jeho miesto vymenoval Sergeja Šojgua, ktorý doteraz pôsobil ako minister obrany.

Nová prezidentka Severného Macedónska rozhnevala inauguračným prejavom Grécko

Nová prezidentka Severného Macedónska rozhnevala inauguračným prejavom Grécko

DNES - 6:28Zahraničné

Grécka veľvyslankyňa Sophia Philippiduová z ceremónie okamžite odišla.