• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
15°Bratislava

Video: Na Ukrajine sa zrútil malajzijský boeing s 295 ľuďmi

  • 21:53 17.07.2014
  • MOSKVA
Video: Na Ukrajine sa zrútil malajzijský boeing s 295 ľuďmi

Z hľadiska počtu obetí išlo o siedme najhoršie civilné letecké nešťastie vôbec.

Na Ukrajine sa vo štvrtok popoludní zrútilo malajzijské lietadlo typu Boeing 777 s 295 ľuďmi na palube a nikto z nich tragédiu neprežil. V lietadle sa mali nachádzať Francúzi, Holanďania ako aj Američania, oficiálne zdroje však národnosť obetí zatiaľ nepotvrdili. Stroj smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Podľa ruskej agentúry Interfax stroj spadol z výšky desiatich kilometrov asi 50 kilometrov pred vstupom do ruského vzdušného priestoru. Záchranári už našli na mieste nešťastia pri východnej dedine Grabovo najmenej 100 tiel, trosky sú roztrúsené v oblasti s priemerom 15 kilometrov.

Porošenko nevylučuje, že bolo zostrelené

Zo zostrelenia malajzijského lietadla sa navzájom obviňujú proruskí separatisti a ukrajinské sily. Ukrajinskí separatisti odmietajú, že stoja za "zostrelením" lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa zrútilo na východe krajiny. Ako vysvetlili, disponujú len muníciou na zostrelenie strojov letiacich v maximálnej výške troch kilometrov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na tragédiu nariadil vytvorenie špeciálnej komisie na prešetrenie celého incidentu. Pripomenul tiež, že ukrajinské sily prišli v uplynulých dňoch zostrelením už o dve lietadlá.

Lietadlo bolo zostrelené raketou

"Nevylučujeme, že lietadlo bolo zostrelené. Zdôrazňujeme, že ukrajinská armáda nezostreľuje žiadne ciele vo vzduchu," reagoval Porošenko na obvinenia separatistov, že tragédiu majú na svedomí ukrajinské ozbrojené sily. Ukrajinská vláda tvrdí, že stroj bol vo výške asi desiatich kilometrov nad zemou zostrelený s pomocou protilietadlového prenosného raketového systému BULK. Zrútenie lietadla medzitým potvrdil aj reportér agentúry Reuters, ktorý je priamo na mieste činu. Ako informoval, na vlastné oči videl "horiace trosky lietadla" a "množstvo mŕtvych tiel".

Súvisiace:

Kyjev obvinil Moskvu zo zostrelenia ukrajinského lietadla

Rusko nesplnilo kroky, od USA dostalo najprísnejšie sankcie

Donecká a Luhanská ľudová republika si stanovila hranice

Porošenko vyzval Úniu, aby tvrdšie zakročila voči Rusku

Svetoví lídri sú šokovaní leteckou tragédiou

Svetoví lídri vo štvrtok večer vyjadrili "šok" nad pádom lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na území východnej Ukrajiny ovládanej separatistami. Sústrasť rodinám obetí vyjadril britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Franocis Hollande, ruský prezident Vladimir Putin aj šéf Bieleho domu Barack Obama. Holandský premiér Mark Rutte medzitým prerušil návštevu Bruselu a namieril si to domov. Pred holandským veľvyslanectvom v Kyjeve sa zhromaždili stovky Ukrajincov, ktorí tam zapaľujú sviečky a kladú vence.

Putin a Obama hovorili o havarovanom boeingu

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s americkým prezidentom Barackom Obamom o havárii malajzijského boeingu nad ukrajinským územím. Informoval vo štvrtok Kremeľ. Telefonát o situácii na Ukrajine bol vopred plánovaný, počas neho sa však objavili informácie o havárii. "Môžem potvrdiť, že prezident Putin ku koncu telefonátu s prezidentom Obamom spomenul čerstvé správy o zostrelenom civilnom lietadle pri rusko-ukrajinských hraniciach," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Telefonát sa uskutočnil na žiadosť Moskvy deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia zaviedli nové sankcie proti Rusku. Obama Putina v telefonickom rozhovore varoval aj pred ďalšími sankciami, pokiaľ nezmení kurz v otázke Ukrajiny. Spojené štáty sa snažia zabezpečiť, aby dodržiavanie medzinárodnej normy rešpektovania teritoriálnej integrity iných krajín bolo prioritné, povedal Earnest .

Letecké spoločnosti prestanú lietať nad východom Ukrajiny

Letecké spoločnosti prestanú lietať nad východom Ukrajiny po tom, ako tam vo štvrtok havaroval boeing malajzijských aeroliniek Malaysia Airlines. Ako prvá o tom informovala Lufthansa, ktorú nasledoval ruský Aeroflot a následne aj ďalšie spoločnosti. Aerolínie pritom bežne lietajú aj nad oblasťami zmietanými konfliktami ako je Irak a Afganistan. Dôvodom je, že tamojší militanti spravidla nedisponujú technikou na prípadné zostrelenie civilných lietadiel pohybujúcich sa v obrovských výškach. Podľa expertov sú v zásade len dve možnosti, ako zostreliť civilné stroje v letovej hladine niekoľkých kilometrov - buď pomocou radarom navádzaných rakiet zem-vzduch, alebo prostredníctvom stíhačiek. Z hľadiska počtu obetí išlo o siedme najhoršie civilné letecké nešťastie vôbec. Malaysia Airlines len nedávno prišli o rovnaký typ Boeingu 777, ktorý zmizol nad Indickým oceánom. Z neho sa však zatiaľ nenašla jediná troska.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching s Putinom rokoval o upevnení vzťahov a spolupráce

Si Ťin-pching s Putinom rokoval o upevnení vzťahov a spolupráce

DNES - 7:19Zahraničné

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na stretnutí ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu vzťahy Číny s Ruskom označil za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce.

Polícia zasiahla voči demonštrantom na Kalifornskej univerzite v Irvine

Polícia zasiahla voči demonštrantom na Kalifornskej univerzite v Irvine

DNES - 6:40Zahraničné

Propalestínski demonštranti obsadili v stredu jednu z budov Kalifornskej univerzite v Irvine. Zasiahla proti nim polícia, ktorá zatkla viacero osôb.

Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra SR Roberta Fica

Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra SR Roberta Fica

DNES - 6:04Zahraničné

Zastúpenia viacerých úradov Organizácie Spojených národov na Slovensku v stredu rázne odsúdili útok na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého postrelili po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

Slováci zvíťazili nad Poľskom 4:0, Hlavaj s čistým kontom

VČERA - 22:45Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v stredajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Poľskom 4:0.

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

Vladimir Putin je rozhorčený atentátom na Fica, hovorí o ohavnom zločine

VČERA - 18:46Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.