• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Porošenko vyzval Úniu, aby tvrdšie zakročila voči Rusku

  • 13:58 16.07.2014
  • WASHINGTON
Porošenko vyzval Úniu, aby tvrdšie zakročila voči Rusku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Európsku úniu, aby prijala tvrdšie sankcie proti Rusku z dôvodu separatistického konfliktu vo východných regiónoch. Vyjadril sa tak pred stredajším summitom lídrov EÚ v Bruseli.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Porošenkova webová stránka uvádza, že prezident hovoril so stálym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom po tom, čo sa boje na východe Ukrajiny vystupňovali. Kyjev podozrieva Rusov z toho, že majú prsty v nedávnom útoku na obytnú zónu ako aj zostrelení ukrajinského dopravného lietadla. Porošenko informoval Van Rompuya tiež o nových dôkazoch prekračovania spoločných hraníc povstaleckými bojovníkmi aj s ťažkým vybavením. Na EÚ preto apeloval, aby "vyjadrila jasnú podporu Ukrajine".

Súvisiace:

Obama hovoril s Merkelovou, témou bola špionáž aj Ukrajina

Lídri budú na summite diskutovať aj o sankciách voči Rusku

Ukrajina hlási civilné obete, nálety zdemolovali budovu

Lídri dajú zelenú sankciám

Lídri EÚ pracujú na tom, aby pozastavili úvery na nové projekty pre Rusko z Európskej investičnej banky (EIB) a z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD). Tiež pripravujú rozšírenie ostatných sankcií. Postup EÚ je odpoveďou na kroky Moskvy v súvislosti s Ukrajinou. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Predstavitelia EÚ sa stretnú v stredu neskôr v Bruseli a požiadajú EIB a EBRD, aby prerušili financovanie nových projektov ruského verejného sektora. EÚ taktiež rozšíri rámec zmrazených aktív firiem a iných organizácií, na ktoré sú sankcie zamerané. Informácie o týchto krokoch sa objavili už začiatkom júla.

Na sankciách voči Rusku pracujú aj USA spoločne s európskymi partnermi. Povedal to americký viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. "Lídri hovorili o pretrvávajúcej podpore separatistov zo strany Ruska. Taktiež rokovali o zjavnej eskalácii konfliktu počas niekoľkých uplynulých dní," uviedol Biely dom. "Viceprezident (Biden) povedal prezidentovi Porošenkovi, že USA sa zaviazali spoločne s európskymi partnermi, že budú hovoriť o uplatnení sankcií voči Rusku vzhľadom na pokračujúcu eskaláciu konfliktu," doplnil Biely dom.

Moskva pohrozila Kyjevu nezvrátiteľnými dôsledkami

V utorok sa objavili správy, že pri útokoch proruských separatistov na vojenské posty a kontrolné stanovištia ukrajinskej armády zahynulo najmenej šesť vojakov a 13 utrpeli zranenia.

Informovali o tom ukrajinské ozbrojené sily. Moskva v nedeľu pohrozila Kyjevu "nezvrátiteľnými dôsledkami" po tom, čo granát vypálený údajne spoza ukrajinskej hranice zabil jedného človeka.

Incident Moskva označila za "agresiu proti suverénnemu ruskému teritóriu a obyvateľstvu Ruskej federácie", na ktorú je potrebné odpovedať, uviedlo ministerstvo zahraničia v stanovisku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ADSS: Úspory v 2. pilieri sa doteraz zhodnotili o necelé dve miliardy eur

ADSS: Úspory v 2. pilieri sa doteraz zhodnotili o necelé dve miliardy eur

DNES - 9:46Ekonomické

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur.

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.