• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Chára sa tretíkrát dostal do prvého All-Star tímu sezóny NHL

  • 9:22 25.06.2014
  • LAS VEGAS
Chára sa tretíkrát dostal do prvého All-Star tímu sezóny NHL

Slovenský hokejista Zdeno Chára z Bostonu Bruins nepremenil nomináciu na zisk druhej Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sezóny v NHL. Prestížne ocenenie si v utorok v Las Vegas prevzal Duncan Keith. Zadák Chicaga suverénne ovládol hlasovanie, keď získal 1033 bodov. Chára skončil na druhom mieste so 667 bodmi.

"Bez dobrých spoluhráčov by som tu dnes nestál. Brent Seabrook je skvelým partnerom v defenzíve," ďakoval víťaz trofeje. Keith je jediným aktívnym obrancom s viac ako jednou Norrisovou trofejou, dostal ju aj v roku 2010. Kapitán Bostonu Chára ocenenie získal v roku 2009. "Bolo by pekné, ak by Zoe (Zdeno Chára) získal trofej, ale povedal som mu: ´Neznepokojuj sa, ešte dostaneš šancu na ďalšiu´," zareagoval generálny manažér Bruins Peter Chiarelli.

Súvisiace:

Chára je druhý najlepší obranca NHL, hokeju kraľuje Crosby

Crosby najužitočnejším hráčom roka

Druhýkrát v kariére sa najužitočnejším hráčom roka stal Sidney Crosby, ktorý získal Hartovu trofej. Kapitán Pittsburghu odchádzal z galavečera v Las Vegas s troma cenami, ako najproduktívnejší hráč základnej časti si prevzal Art Ross Trophy a samotní hokejisti mu v hlasovaní prisúdili ako najlepšiemu spomedzi nich Cenu Teda Lindsayho.

Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára dostal Tuukka Rask z Bostonu, jeho spoluhráč Patrice Bergeron získal druhýkrát Selkeho trofej pre najlepšie brániaceho útočníka. Bergeron navyše dostal aj cenu za charitatívny prínos spojenú s prémiou 25-tisíc dolárov na ľubovoľný projekt.

Trénerom roka sa stal bývalý skvelý brankár Patrick Roy, ktorý debutoval na lavičke Colorada. "Moji zverenci odovzdali počas roka zo seba všetko a chceli prekvapiť hokejový svet, čo sa im aj podarilo. Tejto mimoriadnej skupine hráčov patrí moja vďaka," vyjadril sa Roy. Za nováčika sezóny vyhlásili jeho zverenca Nathana MacKinnona.

Crosbyho teší najmä dobré zdravie

Crosby získal prvú Hartovu trofej od roku 2007 po sezóne, v ktorej vybojoval s Kanadou olympijské zlato v Soči. So 104 bodmi (36+68) bol najproduktívnejším hráčom ligy a piatykrát v sezóne sa dostal cez hranicu 100 bodov. V súboji o Hartovu trofej ho zaradilo 128 zo 137 hlasujúcich na prvé miesto a jasne zdolal kapitánov Anaheimu Ryana Getzlafa a Philadelphie Clauda Girouxa.

"Keď človek získa prvýkrát Hartovu trofej v mladom veku, potom očakáva ďalšiu a oveľa skôr. Prichádza potom k myšlienkam, že je to jednoduchšie ako v skutočnosti. Na úspech potrebujete množstvo skvelých spoluhráčov, zdravie i šťastie. Teraz sa teším, že som ju opäť získal. Najväčšiu radosť však mám z toho, že som v zdraví odohral celú sezónu. Tieto ceny sú len bonusom navyše," povedal Crosby.

Ocenili aj slušnosť na ľade

Trofej Lady Byngovej pre najslušnejšieho hráča sezóny dostal Ryan O´Reilly. Útočník Colorada absolvoval najúspešnejšiu sezónu kariéry, keď dosiahol 64 bodov (28+36). V základnej časti dostal len jeden nižší trest, čím sa stal po Butchovi Goringovi (1977/1978, Los Angeles) len druhým hokejistom histórie ligy, ktorý má v štatistikách po odohraní minimálne 80 zápasov na konte dva a menej trestných minút. Paradoxne, na lavicu hanby neputoval za faul. Dvojminútový trest dostal v 72. stretnutí sezóny za hru so zlomenou hokejkou, čo pravidlá nepovoľujú.

Cenu za oddanosť hokeju - Trofej Billa Mastertona - si prevzal Dominic Moore z New Yorku Rangers. Za 10 sezón v NHL vystriedal 9 klubov. Vlani po smrti manželky celú sezónu odpočíval a napokon podpísal kontrakt s klubom, kde v ročníku 2003/2004 začínal vo veľkom hokeji - New York Rangers - a napokon bol jeho veľkou oporou.

Ocenenie Marka Messiera za líderské schopnosti dostal kapitán Los Angeles Kings Dustin Brown, ktorý neváha okrem výkonov na ľade motivovať spoluhráčov a zapájať sa do rôznych akcií v komunite. Za každý svoj bodyček venuje na charitu 50 dolárov. Za generálneho manažéra roka vybrali Boba Murrayho z Anaheimu Ducks.

Výsledky hlasovaní o individuálne trofeje v NHL (zdroj: nhl.com):

Hartova trofej (pre najužitočnejšieho hráča): 1. Sidney Crosby (Pittsburgh) 1341 bodov, 2. Ryan Getzlaf (Anaheim) 877, 3. Claude Giroux (Philadelphia) 435
Cena Teda Lindsayho (najlepší hokejista podľa hráčov): 1. Sidney Crosby (Pittsburgh), finalisti Ryan Getzlaf (Anaheim), Claude Giroux (Philadelphia)
Vezinova trofej (najlepší brankár): 1. Tuukka Rask (Boston) 103, 2. Semion Varlamov (Colorado) 90, 3. Ben Bishop (Tampa Bay) 32
Norrisova trofej (najlepší obranca): 1. Duncan Keith (Chicago) 1033, 2. Zdeno Chára (Boston) 667, 3. Shea Weber (Nashville) 638
Calderova trofej (najlepší nováčik): 1. Nathan MacKinnon (Colorado) 1347, 2. Ondřej Palát (Tampa Bay) 791, 3. Tyler Johnson (Tampa Bay) 352
Trofej Franka Selkeho (najlepší brániaci útočník): 1. Patrice Bergeron (Boston) 1283, 2. Anže Kopitar (Los Angeles) 840, 3. Jonathan Toews (Chicago) 624
Trofej Lady Byngovej (hokejový džentlmen, slušnosť a fair-play): 1. Ryan O'Reilly (Colorado) 1181, 2. Martin St. Louis (NY Rangers) 385, 3. Patrick Marleau (San Jose) 323
Trofej Billa Mastertona (za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): 1. Dominic Moore (NY Rangers), finalisti Jaromír Jágr (New Jersey), Manny Malhotra (Carolina)
Cena Marka Messiera (líderské schopnosti): 1. Dustin Brown (Los Angeles), finalisti Ryan Getzlaf (Anaheim), Jonathan Toews (Chicago)
Cena Foundation Player (za charitatívnu činnosť): 1. Patrice Bergeron (Boston), finalisti Brent Burns (San Jose), Duncan Keith (Chicago)
Cena Jacka Adamsa (najlepší tréner): 1. Patrick Roy (Colorado) 399, 2. Mike Babcock (Detroit) 163, 3. Jon Cooper (Tampa Bay) 136
Cena pre najlepšieho generálneho manažéra roka: 1. Bob Murray (Anaheim) 66, 2. Marc Bergevin (Montreal) 49, 3. Dean Lombardi (Los Angeles) 33

Ďalšie ocenenia:

Trofej Arta Rossa (produktivita): Sidney Crosby (Pittsburgh) - 104 bodov (36+68)
Trofej Mauricea Richarda (najlepší strelec): Alexander Ovečkin (Washington) - 51 gólov
Trofej Williama Jenningsa (brankári tímu s najmenším počtom inkasovaných gólov): Jonathan Quick (Los Angeles) - 174 inkasovaných gólov
Trofej Conna Smytha (najužitočnejší hráč play-off): Justin Williams (Los Angeles)
King Clancy Memorial Trophy (osoba spájajúca hráčske a ľudské kvality): Andrew Ference (Edmonton)
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.