• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
14°Bratislava

Ruské vojská sú v pohotovosti, Putin podporil plán Porošenka

  • 21:01 21.06.2014
  • MOSKVA
Ruské vojská sú v pohotovosti, Putin podporil plán Porošenka

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil vojenským zložkám v centrálnej časti krajiny uvedenie do "plnej bojovej pohotovosti". Severoatlantická aliancia ešte začiatkom týždňa informovala, že Rusko opäť zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Ukrajinou.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Vojenská pohotovosť ruskej armády sa týka jednotiek pôsobiacich v okolí Uralu, teda regiónu v pomerne veľkej vzdialenosti od západnej hranice Ruska s Ukrajinou. Ruská armáda má zostať v pohotovosti až do budúcej soboty, informoval minister obrany Sergej Šojgu.

Prezident Putin podporil prímerie

Putin v sobotu podporil aj plán svojho ukrajinského partnera Petra Porošenka, ktorý počíta s vyhlásením prímeria. Šéf Kremľa však zdôraznil, že to musí byť podporené "praktickými skutkami". V opačnom prípade podľa neho žiadne rokovania o riešení krízy na Ukrajine nie sú možné.

"Vladimir Putin podporuje rozhodnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zastaviť boje na juhovýchode Ukrajiny, rovnako tak vyjadril zámer uskutočniť konkrétne kroky na dosiahnutie mierovej dohody," uvádza sa v stanovisku Kremľa. "Avšak hlava ruského štátu upozorňuje aj na fakt, že navrhovaný plán nebude možný a realistický bez praktických činov namierených na začatie rokovaní," dodáva Putin prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia.

Aj napriek prímeriu sa bojovalo

Porošenko v piatok vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami, ktoré potrvá do 27. júna. Vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti. Opatrenie má umožniť "teroristom zložiť zbrane", avšak tí, čo to neurobia, budú "odstránení". Samotný Porošenko predtým vyhlásil, že vyhlásením prímeria odštartuje plnenie 14-bodového plánu, ktorý by mal priniesť mier do nepokojných oblastí na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom už od apríla.

Súvisiace:

Ukrajina hlási prímerie, útoky separatistov však potrestá

Rusko považuje ukrajinské prímerie za ultimátum

Ukrajina zažíva tvrdé boje, Porošenko podpíše dohodu s EÚ

Gazprom už nechce plyn z ukrajinských zásobníkov

Aj napriek vyhlásenému prímeriu v noci z piatka na sobotu proruskí separatisti zaútočili na pohraničnú stráž na hranici s Ruskom, ako aj na tamojšiu vojenskú základňu. Podľa hovorcu ukrajinskej vlády Vladyslava Selezňova separatisti útočili s pomocou mínometov aj automatických zbraní. Útoky sa stali na hraničných prechodoch Izvareno a Uspenka a zranenia pri nich utrpelo deväť ukrajinských vojakov.

Podobné incidenty prebehli aj neďaleko Donecka, kde militanti útočili s pomocou guľometov. Separatisti kontrolujúci mesto Slovjansk zase napadli ukrajinských vojakov rozmiestnených na miestnej hore Karačun. "Všetky tieto útoky boli odrazené," doplnil Selezňov s tým, že ukrajinská armáda neutrpela žiadne straty na životoch. Prípadný počet mŕtvych na strane povstalcov zatiaľ nie je známy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

VČERA - 21:29Domáce

Tínedžerky brutálne napadli vychovávateľku.

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

VČERA - 20:35Domáce

Zákazníci by si mali skontrolovať, či uvedený šalát nemajú doma.

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

VČERA - 18:26Domáce

Mráz môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

VČERA - 17:04Domáce

Slovenská národná strana požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas-SD) do Prezidentského paláca.

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

VČERA - 16:47Domáce

Podľa novozvolenej predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej je to kompetencia parlamentu, koho im dajú.