• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Rýchlejší rast a zdravé vlasy s TOP 10 potravinami

  • 19:00 13.06.2014
  • BRATISLAVA
Rýchlejší rast a zdravé vlasy s TOP 10 potravinami

Urobili by ste všetko pre dokonale krásnu hustú, lesklú a dlhú hrivu akou sa pýšia slávne celebrity? Jednoduchá rada: správna strava dokáže narobiť divy aj s našimi vlasmi. Zbavte sa všetkých príčeskov a podobných pomôcok! Máme pre vás oveľa lepšie riešenie.  

Medici a odborníci na výživu z prestížnych univerzít Harvardu a Yalu odporúčajú desať hlavných potravín, ktoré dokážu urýchliť rast vlasov.

Avokádo

Tomuto ovociu sa tiež hovorí "prastaré tajomstvo krásy". Vďaka vysokej koncentrácii esenciálnych mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú prirodzene v kožných bunkách, avokádo pomáha udržiavať pokožku jemnú a vláčnu. Jeho zložky majú výborný účinok i pri aplikácii priamo na kožu. Má totiž schopnosť stimulovať tvorbu kolagénu a elastínu.
Viac o ovocí krásy: Ovocie, ktoré pomáha chudnúť 

Čítajte: Ovocie, ktoré pomáha chudnúť - Avokádo

Tip: Vynikajúcu masku na vlasy z avokáda, ktorá pôsobí priamo pri korienkoch vlasov, si vytvoríte zmiešaním rozmixovaného avokáda, pridajte kyslú smotanu a naneste na vlasy i hlavu cca desať minút pred ich umývaním! Pokožka hlavy bude dokonale vyčistená a odstráni sa ňou i odumretá koža.   

Ustrice 

Už asi viete, že zinok je veľmi dôležitým vitamínom pre zdravé nechty, vlasy a kožu. Vedeli ste, že ustrice sú jeho najbohatším prírodným zdrojom? V 100g ustríc nájdete až 50 - 75 mg zinku. V porovnaní s inými potravinami bohatými na tento vitamín tak majú obrovský náskok. Na druhom mieste sú pšeničné klíčky a otruby, a to len s trinástimi miligramami na 100g.

Čítajte: Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu

Nedostatok zinku spôsobuje vypadávanie vlasov a tiež zlý stav vlasovej pokožky. Odbúravanie z organizmu si spôsobujete aj sami, a to fajčením či konzumáciou alkoholických nápojov. Užívaním hormonálnej antikoncepcie ženy takisto bránia organizmu vstrebávať dostatočné množstvo zinku. 

Strukoviny

Len do toho! Uvarte si šošovicu, fazuľku, spravte si cícerový šalátik alebo vynikajúcu hráškovú polievku! Strukoviny predstavujú vynikajúcu kombináciu železa, proteínov, zinku a biotínu, ktoré spoločnou silou podporujú i rast vlasov.

Losos

Tento chutný druh ryby je svojimi výživnými látkami a vitamínmi všestranne prospešný. Obzvlášť však prospieva vlasom vitamínom D a proteínmi. Obsahuje tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré udržujú i vlasovú pokožku zdravú.

Žltá paprika

Asi sa budete diviť, no je dokázané, že žlté papriky majú až päťkrát viac vitamínu C ako pomaranče. Práve tento vitamín je antioxidant posilňujúci vlasy a vlasové folikuly, navyše zabraňuje aj ich lámaniu.

Slnečnicové semiačka

Len niekoľko semiačok zo slnečníc vám dodá potrebné množstvo vitamínu E pre váš organizmus. Ten dokáže dostatočne prekrviť pokožku hlavy a podporuje rýchlejší rast vlasov. 

Vajíčka

Zdravé omega-3 mastné kyseliny obsahujú vajíčka. Tie obsahujú i prospešný biotín. Pozor však na príliš častú konzumáciu bielkov, ktoré môžu vstrebávanie biotínu prospešného našim vlasom blokovať. Dámam určite nemusíme pripomínať veľký úspech žĺtka v podobe masky na vlasy. Stačí ho zmiešať s olivovým olejom a vytvoríte im dokonalý prírodný zábal, po ktorom sa budú vlasy lesknúť a žiariť krásou. 

Sladké zemiaky 

Sladké zemiaky na báze betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, podporujú rast vlasov a prispievajú k zdravej pokožke hlavy. 

Mandle

I vďaka týmto chutným orieškom získajú vaše vlasy silu a budú rásť rýchlejšie. Rovnako ako vajíčka sú bohatým zdrojom biotínu.  Jedna šálka mandlí obsahuje takmer tretinu jeho potrebnej dennej dávky.  Výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Výsledky uvidíte už za mesiac, dva po pridaní do jedálnička.

Bylinky

Vždy nápomocné bylinky dokážu zázraky aj s vlasmi a ich dĺžkou. Použiť ich môžete či už vo forme odvarov, čajov alebo tinktúry. Rast podporuje najmä rozmarín a aloe vera stimulujúce vlasovú pokožku, žihľava a ginko biloba, ktoré zlepšuje krvný obeh.

Čítajte: Koreninami proti rakovine!

Nezabúdajte, že na správne fungovanie organizmu a rovnako aj na rast vlasov má okrem správnej a vyváženej stravy vplyv i kvalita spánku či cvičenie, ktorým rozprúdite krvný obeh.  

Biotín: Patrí do skupiny vitamínov B. Je nenahraditeľný pre správny chod cievneho systému a tiež pre zdravie pokožky. Jeho hlavným zdrojom je sója, vaječný žĺtok, mandle či pečienka. Jeho nedostatok sa prejavuje kožnými chorobami, malátnosťou a paralýzou končatín. (Zdroj: wikipedia.org) 
Zdroj: BD, Info.sk, beautyhigh.com, ceskaordinace.cz, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.